ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

PSAKD' dan Hızır Lokması ve Alevi inancında HIZIR

 

26 Şubat 2022 19:00
PSAKD' dan Hızır Lokması ve Alevi inancında HIZIR

 

 

           Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından kendi dernek binalarında hızır lokması etkinliği düzenlendi. Etkinliğe dernek üyelerinin yanı sıra çok sayıda STK Başkan ve yöneticisi siyasi parti temsilcisi ve vatandaş katıldı.

             Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nde düzenlenen lokma etkinliğinde değerlendirmede bulunan Malatya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı (PSAKD )Latife Ulutaş:

"Alevi inancında Hızır. “

 

“ Hızır, Alevilerin gönlünde yüreğinde bilincinde var olan ihtiyaç duyduğunda dara düştüğünde medet umduğu manevi bir güçtür.

 Çağrıldığında yetiş carımıza medet ya boz atlı Hızır denir!

          Alevi inancına ve öğretisine göre Hızır; toplumsal yaşamda adalet ve vicdanin sembolüdür ve manevi bir güçtür. Hızır, doğaya can verendir, yeniden varoluştur, yeniden doğuştur baharın müjdecisi ve bereketin simgesidir.

            Hızır Ateşin ışığı, Suyun temizliği, Havanın serinliği, Toprağın bolluk ve bereketidir. Hızır, doğanın yasası ve insanın vicdanıdır. Hızır, birliğin, bütünlüğün paylaşımın, zorluklarda çözümün simgesidir. Hızır, kimsesizlerin kimsesi, darda, zorda ve yolda kalanların yardımına ve imdadına yetişendir.

            Hızır, yoksulun ve güçsüzün umududur. Hızır, mağdur ve mazlumun acısına ortak olup, derdine derman olandır. Hızır, düşerken tutulan daldır, ağlarken güldürendir. Hızır, zalime ve egemene karşı itirazdır. Hızır, Savaşa karşı barıştır, sevgidir, sevgi paylaşmak ve dayanışmaktır. Hızır, adaletin, barışın, dostluğun, kardeşliğin, paylaşımın, dayanışmanın ve emeğin simgesi, zalime karşı dik duruşun sembolüdür.

             Hızır, hakikati haykırmaktır, haksızlığa susmamaktır, mazlumun yanında olmaktır. Hızır, özlem ve umudun, dildeki dileklerin, gönüllerdeki muradın adıdır.

            Hızır, sevgililerin umududur. Hızır, diline, dinine, inancına, kimliğine, kültürüne, cinsiyetine, rengine ve düşüncesine bakmaksızın herkesi bir, eşit ve bir can görmenin kutsalıdır. " dedi.

Latife Ulutaşın konuşmasından sonra gelen misafirlere “ Hızır lokması “ olarak kömbe ikram edildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.