ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞUNUN 82 YILI KUTLANDI

 

17 Nisan 2022 02:04
KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞUNUN 82 YILI KUTLANDI

 

 

            1940 yılı 17 Nisan da İsmet İnönü tarafında gündeme getirilerek kurulan Köy Enstitülerinin 82. Yılı Atatürkçü Düşünce derneği ve Malatya Eğitimsen ortak organizasyonu ile CHP il binası salonunda yoğun bir kalabalığın katılımı ile kutlandı.

Panel tüm başta köy Enstitü mezunu olup rahmete kavuşan insanlar ve şehitler adına saygı duruşu ile başlandı.

            Kutlama ya CHP il başkanı Enver Kiraz ilçe başkanları Çağdaş gazeteciler dernek başkanı İbrahim Göçmen bazı sol parti başkan ve yöneticileri demokratik kitle örgüt temsilcileri 10 Ekim şehit yakınları Katılım sağladılar.         

             CHP il binasının altında ki salonda yapılan kutlamada bazı etkinlikler çerçevesinde en önemli olarak ta yapılan panel ile devam edildi.

             Panelistler Av. Mustafa Alp ve Prof. Mehmet Üstüner ( İnönü Üniversitesi ) Modaretör olarak ta ADD Yöneticisi Süheyla Kavukçu seçilmişlerdi.

             İlk olarak konuşan Prof. Mehmet Üstüner 1940 Nisanında kurulan ve 1954 yılına kadar devam edip bu tarihte resmen kapatılan Köy enstitülerinin tarihçesini belgelerle detaylı bir şekilde anlatırken o tarihlerde herkes CHP li iken 1946 seçimleri ile birlikte yapılan seçimlerde CHP de ayrılıp Demokrat partiye geçen o günkü siyasilerin Türkiye ye aydınlık saçacak demokrasinin insan haklarının eşit yurttaşlık haklarının laik demokratik cu8mhuriyet i koruyup demokrasinin her geçen gün büyümesi için çaba sarf eden köy enstitüleri öğrencilerinin ve onların düşüncelerinin her geçen gün çığ gibi gelişmesini önlemek için politikalarını bunun üzerine kuran ve partiden istifa edenlerce engellenerek kapatılmıştır denildi.

           En son 1954 yılında kapanmış sağ iktidarlar zorlamış ve kapanmasını sağlamışlardır diyerek belirtildi.

              Prof Mehmet Üstüner den sonra konuşan Köy enstitüleri mezunu ve o tarihleri canlı canlı yaşamış Av. Mustafa Alp söz alarak o da anılarını ve özellikle o tarihlerde ki siyasi bazı yanlışlıklar ve çalışmalar sonucunda olan gelişmeleri anlattı.

Karşılıklı soru – cevap şeklinde yapılan çalışmadan sonra kutlama sona erdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.