ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

Hz. Muhammed’in kutlu nesli olan Hz. Hüseyin ve yârenlerinin Emevilerin  zalim hükümdarı Yezit bin Maviye tarafından 10 Muharrem 61’de şehit edildikleri aydır.

Kıymetli dostlar, saygıdeğer canlarımız; Hicrî Takvime göre bu yıl Muharrem ayı 30 Temmuz 2022 Cumartesi gününe denk düşüyor. 

29 Temmuz 2022 05:46
Hz. Muhammed’in kutlu nesli olan Hz. Hüseyin ve yârenlerinin Emevilerin   zalim hükümdarı Yezit bin Maviye tarafından 10 Muharrem 61’de şehit edildikleri aydır.

Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan'ın Muharrem Ayı Yası Matem Orucu ile ilgili yapılan açıklama;

 

              Kıymetli dostlar, saygıdeğer canlarımız; Hicrî Takvime göre bu yıl Muharrem ayı 30 Temmuz 2022 Cumartesi gününe denk düşüyor.

             Bir yorumlama biçimi olarak İslâmi gelenekte 1 Muharrem yılbaşı olarak kutlanılıyor olsa da Miladî 680/Hicri 61’de yaşanan Kerbela Hadisesiyle bir tebrik ve kutlama ayı olmaktan çıkan Muharrem ayı, artık tarifsiz acıların sembolü olan bir hüznün ayına dönüşmüştür.

             Muharrem ayı, Nübüvveti ve Risâleti bir bedende cem etmiş ve Âlemlere Rahmet olarak gönderilmiş son peygamberimiz Hz. Muhammed’in kutlu nesli olan Hz. Hüseyin ve yârenlerinin Emevilerin zalim hükümdarı Yezit bin Maviye tarafından 10 Muharrem 61’de şehit edildikleri aydır.

               Hazreti Hakk’a yakınlaşmanın bir vesilesi olan oruç ibadeti bu anlamda Alevi-Bektaşi topluluklarınca matemle bütünleştirilerek tasavvufî bir derinlikle yaşatılır olmuştur.

Hakk aşkına tutulan oruçların ve Evlad-ı Ehl-i Beyt’in hürmetine çekilen tüm zahmetlerin Ulu Divana yazılmasını niyaz ediyor, Kerbela’nın insanlığımıza ve vicdanlarımıza eşik olmasını da ayrıca temenni ediyorum.

Şu önemli hususu da ifade ederek sözlerimi noktalamak istiyorum.

              Birçok dilde “10. Gün” anlamına gelen ve Hz. Hüseyin Efendimizin şahadet günü olan AŞÛRÂ gününü, yine bilgi kirliliğinden dolayı AŞÛRE kavramıyla karıştıran toplumumuzun bazı kesimleri, İmam Hüseyin’in şahadet gününde kent meydanlarında ve bir bayram havasında AŞÛRE çorbası dağıtmaktadırlar. Toplum olarak sosyal bütünleşmemizin yara aldığı bu davranıştan ivedilikle vazgeçmemiz ve İmam Hüseyin’i müşterek bir değer olarak anlamamız veya anmamız gerekmektedir.

             Bilinmelidir ki AŞÛRÂ 10. günü, AŞÛRE ise İmam Zeynel Âbidin’in Kerbela’da kurtuluşu hürmetine dağılan “şükür lokmasını” ifade etmektedir.

           AŞÛRÂ da olmaz AŞÛRE, “Hüseyin’le ağlayan, Yezid’ le gülmesin bu demde...” Hüseyin’le ağlayan, Hüseyin’e ağlayan cümle canlarımıza selam olsun ve bu ayda yapılan tüm ibadetler İmam Hüseyin’in katarına-didarına erişsin.

 

Eşref DOĞAN

CEM VAKFI

Malatya Şubesi Başkanı

 

Haber. Ali İhsan Öztürk

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.