ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

Kemal Okuyan: Toplumu sağcılaştırma girişimine top yekûn karşı çıkılmalı

            TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan soL TV'deki Bakış programında Gökhan Kazbek'in "Türkiye’de sağı kim şımarttı?", "Akşener’in yükselişinin nedeni ne?", "Sol sağdan özür dilemeli mi?" gibi sorularını cevapladı. 

05 Ekim 2022 21:20
Kemal Okuyan: Toplumu sağcılaştırma girişimine top yekûn karşı çıkılmalı

 

 

            TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan soL TV'deki Bakış programında Gökhan Kazbek'in "Türkiye’de sağı kim şımarttı?", "Akşener’in yükselişinin nedeni ne?", "Sol sağdan özür dilemeli mi?" gibi sorularını cevapladı.

              Okuyan, Bakış programı devam ederken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "başörtüsünü yasal güvence altına alan kanun teklifi" açıklamalarıyla ilgili de yorumda bulundu. İnsanların kılık kıyafetiyle uğraşmanın anlamsız olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Okuyan şöyle devam etti:

 

"Sağ hiçbir zaman mağdur olamaz, hep mağdur etti ve etmeye devam ediyor"

 

               "Öte yandan türban tartışması kılık kıyafetle ilgili bir tartışma değildi. O tartışma sistematik bir şekilde Türkiye'de laikliği ayaklar altına alıcı hamlelerin yapılması için kullanıldı. Bizim itirazımız onadır...

Sağ hiçbir zaman mağdur olamaz. Helalleşmeyi geçiniz. Sağ hep mağdur etti ve etmeye de devam ediyor. O yüzden solcuların geçmişe bakıp "Biz hata yaptık" demeleri yersiz. Bizim hatamız başka bir şey: Biz bu düzeni değiştiremedik. Bizim kendi kendimize kızacağımız şey budur.

               Efendim 'biz geçmişte muhafazakâr insanları küstürdük'... Alakası yok. Türkiye'nin şu anda en küskün kesimi laik duyarlılığı olan kesimi. Küsen onlar, hayata küstüler, umudu yitirdiler.

               Türkiye'nin en küskün insanları bugün yoksullukla boğuşanlar. Ülkelerinden, hayattan umudu kesmiş durumdalar. Sağ niye küssün? Sağ hep iktidarda, bütün nimetlerden onlar yararlanıyor, onlar zengin oluyor, onlar yolsuzluk yapıyor ve hep onlar aklanıyor.

            Buna müdahale etmek zorundayız. Efendim 'Erdoğan gidene kadar susalım'. Peki ondan sonra ne olacak?"

 

"CHP'nin toplumu sağcılaştırma çabasına açıktan karşı çıkılmalı"

 

            Toplumun belli bir kesiminin CHP'nin hâlâ solu temsil ettiğini düşündüğünü ve CHP'nin hamlelerinin sol sağdan özür diliyor gibi algılandığına işaret eden Okuyan, CHP'nin içinde her ne kadar solcu olduğunu söyleyen, bağımsızlıktan, laiklikten, eşitlikten yana insanlar olsa da, CHP'nin Türkiye toplumunu sağcılaştırmak için büyük bir çaba verdiğini iddia etti.

Ve buna kapalı kapılar ardında değil açıktan itiraz etmek gerektiğini belirtti.

             Geçmişte Kılıçdaroğlu'nu CHP'yi sağcılaştırmakla eleştirenlerin şimdi belki de daha sağcı bir adaydan endişe etmelerinden kaynaklı Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleme noktasına geldiğini söyleyen Okuyan, bu yaklaşımın Türkiye'deki bu hızlı sağcılaşmanın önüne geçmek için yeterli olmayacağını söyledi.

              TKP Genel Sekreteri, Türkiye toplumundaki emekçi karakterde laik, bağımsızlıkçı duyarlılığı yeniden ayağa kaldırmak ve onların kendilerine güvenlerini yeniden kazanmasını sağlamak gerektiğine vurgu yaptı.

 

"Solu sağ karşısında yenik ilan ettirmeye dönük bir operasyon var"

 

            Okuyanın solun tarihsel olarak sahiplendiği değerlerin de altını çizdiği programın devamında bu değerlerin ne olduğu da bir kez daha hatırlatıldı. "Sol tarihin tekerleklerini ileriye döndürmeye çalışan ideolojilerin toplamıdır." diyen Okuyan sözlerine şöyle devam etti:

            "Bu açıdan baktığımız zaman Türkiye'de sağın Türkiye'deki toplumsal uyanışı ve toplumcu dönüşümleri engellemek misyonuyla hareket ettiğini söyleyebiliriz. İki temel kolu var: Milliyetçilik ve İslamcılık.

              Daha sonra bunlara eklemlenen liberal ideoloji. Bunların ortak noktası mevcut kurulu düzenin devam etmesi ve mevcut sistemi değiştirmek konusunda en iddialı bir proje olan komünizme karşı düşmanlık.

              Liberalizm de, siyasal İslam da, milliyetçilik de anti-komünisttir. Burada kurulu düzeni temsil eden bir başka örgütlenme var devlet. Sağcı mevcut sistemin üzerinde yükselen devlet örgütlenmesiyle sağcı siyasal hareketler arasında her zaman bir geçiş kenlik olmuştur.

             Sol ise özellikle 60'lardan itibaren son derece meşru bir hareket haline ve dolayısıyla bu düzen için tehdit haline geldi. Bugün kimse 68'deki bağımsızlıkçı gençlik hareketini gayrimeşru ilan edemiyor.

              Bu muazzam bir güçtür. 70'lerde de çok güçlü bir sol hareket vardı. O yüzden de sağ devletle iç içe solun önüne geçmeye çalıştılar. Devletin kural dışı hareket eden güçleri niye vardır? Çünkü kurallı güçleri yetmiyor.

              Solun önüne geçemediler ve 12 Eylül darbesi geldi. Şu anda solu, sağ karşısında yenik ilan ettirmeye dönük bir operasyon var. Bu operasyonun da kritik aktörleri var Türkiye'de. Bunun sorgulanması gerekiyor. Çünkü öbür türlü bu toplum sol duyusunu yitirirse o zaman mutlak karanlığa doğru sürükleniriz."

 

"Babacan, Davutoğlu gibi isimlerin toplumda meşruiyeti yoktu, CHP bu meşruiyeti kazandırdı"

 

             Babacan, Davutoğlu, Karamollaoğlu, Akşener gibi isimleri Cumhuriyet Halk Partisi'nin meşrulaştırmayı becerdiğini söyleyen Okuyan, bu şahısların ve temsil ettikleri değerlerin kendi başına bir meşruiyetlerinin öncesinde olmadığını söyledi.

              Siyasi uzlaşma, toplumu AKP'den uzaklaştırma adına bu isimleri savunmaya başlamanın, Türkiye siyasetinin daha fazla sağcılaşmasına neden olacağını belirten Okuyan, bunun yeni Erdoğan'ların çıkmasına ve hatta belki de Erdoğan'ı memla aratacak olayların yaşanmasına bile neden olabileceğini söyledi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.