ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

TKP çözüm belgelerini açıklamaya devam ediyor

             Türkiye Komünist Partisi emekçilerin hayatını cehenneme çeviren sorunlara çözümlerini açıklamaya devam ediyor. Artan hayat pahalılığı, işsizlik, adaletsizlik gibi emekçilerin gerçek sorunlarına somut çözüm önerileri sunan TKP, şimdiye kadar iç politika, tarım ve gençliğin sorunlarına ilişkin metinler yayınladı. Parti yeni açıkladığı belgede ise enerji sorununun nasıl çözüleceğini anlatıyor. 

20 Ekim 2022 18:12
TKP çözüm belgelerini açıklamaya devam ediyor

 

 

             Türkiye Komünist Partisi emekçilerin hayatını cehenneme çeviren sorunlara çözümlerini açıklamaya devam ediyor. Artan hayat pahalılığı, işsizlik, adaletsizlik gibi emekçilerin gerçek sorunlarına somut çözüm önerileri sunan TKP, şimdiye kadar iç politika, tarım ve gençliğin sorunlarına ilişkin metinler yayınladı. Parti yeni açıkladığı belgede ise enerji sorununun nasıl çözüleceğini anlatıyor.

            Bartın Amasra'da yaşanan patlamada hayatını kaybeden işçilere saygı mesajıyla yayınlanan metinde, enerji alanındaki yönetim sorunu üç başlıkta sıralanıyor. Parti'nin arz güvenliği, dışa bağımlılık ve özelleştirme-piyasalaştırma olarak tarif ettiği sorunlara, öne çıkan çözümleri şöyle:

             TKP iktidarında elektrik üretimi başta olmak üzere tüm enerji sektörlerinde merkezi plânlama hedef olarak benimsenecektir. Enerji talebi, üretimi ve enerji arz güvenliği kamu eliyle yönetilecektir.

               Enerjiden faydalanmak temel bir yurttaş hakkı olarak görülecek; okul, hastane gibi kamusal alanlarda, kamu işletmeleri ve üretim birimlerinde tamamen bedelsiz olarak sağlanacaktır.

Tüm yurttaşların enerjiden bedelsiz olarak faydalanması hedeflenecektir.

Yerli ve yenilenebilir kaynakların payı plânlı şekilde yükseltilecek ve enerji talebi de plânlanarak tüm enerji sektörü yeniden yapılandırılacaktır.

               Plânlı bir enerji sektörünün oluşması ve verimli şekilde çalışması için elektrik, doğalgaz ve petrol sektörlerinde üretim, iletim, dağıtım ve ticaret faaliyetlerinin entegre yapılar içerisinde örgütlenmesi sağlanacaktır.

                Enerji arz, üretim, iletim, dağıtım ve ticaret faaliyetlerinde tüm piyasa mekanizmaları dağıtılacak, kamu işletmeciliği ve plânlamaya geçiş için gerekli kurumsal yapı hızla inşa edilecektir.

Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı başta olmak üzere enerji ve tabii kaynakların tüm alanlarında arz ve talebi yönetmek üzere merkezi bir plânlama ile hareket edilecektir.

               Elektrik, petrol ve doğalgaz alanlarında üretim, iletim, dağıtım, bakım faaliyetlerini yürütecek, teknoloji transferi, ar-ge ve yerlileştirme alanlarında öncülük edecek entegre devlet kurumları oluşturulacaktır.

                TKP, Türkiye’de bu kurumsal yapı için gerekli insan kaynağının varlığına ve liyakatine güvenmektedir.

               TKP iktidarında enerji ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılığın önce yönetilebilir duruma getirilmesi ve Türkiye’nin kırılganlıktan kurtulması ardından bağımlılığın hızla azaltılması ve nihayet son bulması için adımlar atılacaktır.

                 Öncelikle, mevcut uluslararası anlaşmalar gözden geçirilecek, doğalgaz giriş kapasitesi ve doğalgaz ticareti yapılan ülkelerin sayısı artırılacaktır. Böylelikle ülke, kaynak ve güzergâh çeşitliliği sağlanacaktır. Depolama kapasitesi artırılacak, talep artışlarında spot piyasadaki fiyat dengesizliklerine karşı kırılganlık azaltılacaktır.

                Hidrolik kaynakların verimli kullanılması için tarım, gıda, çevre, orman gibi başlıkları da kapsayacak şekilde bütüncül havza plânları yapılacak, yüksek alım garantilerine dayanılarak yapılan plânsız HES’ ler den zarar görmüş havzaların rehabilitasyonu sağlanacaktır.

             Mevcut yenilenebilir enerji potansiyeli kullanılarak Türkiye’nin enerji portföyünde ithal ve fosil yakıtların ağırlığı azaltılacak, yerli ve yenilenebilir kaynakların payı artırılacaktır.

             Ulaştırma, gıda, sanayi gibi enerji sektörünü kesen başlıklarda bütünleşik yapılacak plânlama ile karayolu taşımacılığının payı azaltılacak demiryolu ve denizyolu taşımacılığının payı artırılacaktır.

            Sanayi tesislerinde yenileme, kojenerasyon ve trijenerasyon yatırımları yapılacak verimliliği artırıcı uygulamalar ile elektrik tüketimi düşürülecektir.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.