ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

AKP'li vekilin HDP'li Garo Paylan'a "Alevilerden sana ne, sen Hıristiyansın" ifadesi tepki çekti

           TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, vergiyle ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinde yer alan cem evlerine dair düzenlemeler eşit yurttaşlık tartışmasına neden oldu. 

25 Ekim 2022 00:03
AKP'li vekilin HDP'li Garo Paylan'a "Alevilerden sana ne, sen Hıristiyansın" ifadesi tepki çekti

 

 

           TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, vergiyle ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinde yer alan cem evlerine dair düzenlemeler eşit yurttaşlık tartışmasına neden oldu.

            TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, vergiyle ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifindeki, cem evlerinin elektrik ve su faturalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanmasına ilişkin düzenleme eşit yurttaşlık tartışmalarına neden oldu.

             HDP' li Garo Paylan, Cem evleri ile ilgili getirilmek istenen düzenlemeye itiraz ederek, tüm partilere bu konuda bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yönünde çağrı yaptı. AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Aleviler için eşit yurttaşlık talebini dile getiren Paylan'a "Ya Alevilerden sana ne? Aleviler Müslüman, sen Hıristiyansın" ifadelerini kullandı.

              Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında 23 maddeden oluşan torba teklif görüşülürken “Aleviliğin din olup olmadığı” tartışması çıktı.

            HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cem evleri ile ilgili getirilmek istenen düzenlemeye itiraz ederek, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. AKP’liler, “Bölücülük yapıyorsunuz suçlamasında” bulunarak, “Aleviliği ayrı bir din olarak görme niyetindesiniz, Alevilik ayrı din değil” dedi.

             Paylan, şöyle konuştu: "Bu yasanın bu komisyonda görüşülmemesi gerektiğini söylüyorum. Bu kadar kadim, tarihi bir meselemiz var. Bu mesele Plan Bütçe Komisyonunda bir torba yasa içinde, bir madde olarak görüşülemez diyorum.

               Bu mesele nasıl görüşülür biliyor musunuz? Bu kadar derin bir mesele… Meclis bir araştırma komisyonu kurar. Bütün siyasi partiler oraya üye verir. Araştırma Komisyonu toplanır, sosyal tarafları dinler. Alevileri dinler, taleplerini dinler. Şimdi buradaki bir arkadaşım diyor ki ‘Eşitiz zaten. Ayrımcılık yapma’. Nasıl eşitiz? Aleviler de diyor ki ‘Biz eşit değiliz’”

             AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, “Bölücülük yapıyor” diye seslendi. Paylan, “Bölücü, ayrımcı sizsiniz” diye yanıt verdi.

 

"BU MESELE, İLGİLİ TARAFLARLA KONUŞULSUN"

 

             Garo Paylan, konuşmasına engel olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz’ı da tarafsız olmaya davet ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

             “O koltukta oturuyorsanız AK Parti milletvekili olarak oturmuyorsunuz. Bu meclisin en önemli komisyonlarının birisinin başkanı olarak oturuyorsunuz O nedenle sizi tarafsızlığa davet ediyorum. Bu mesele Plan Bütçe Komisyonunda kot bir yasa bile değil. Bir torba yasa bu. İçinde limanlar var, o var, bu var, şu var.

             Bu kadar derin bir mesele bir torba yasa içinde görüşülür mü? Bu mesele bir torbanın, çuvalın içine atılır mı? Müstakil bir yasa olarak görüşülür ama öncesinde bu mesele daha derinlemesine tartışılmalı diyoruz.

            Bütün siyasi partileri çağırın. Partilerin de bu konuda önergeleri var. AK Parti’nin bu konuda var mı önergesi onu bilmiyorum. Şimdi diyorum ki bu önergeler birleştirilsin. Mecliste bir araştırma komisyonu kurulsun. Bu mesele ilgili taraflarla Alevilerin kurduğu federasyonlarla görüşülsün tartışılsın."

 

"BÖLÜCÜLÜĞÜN HASI BUDUR İŞTE!"

 

             Garo Paylan’ın konuşma yaptığı sırada karşı masalardan AKP Milletvekili Cemal Öztürk "Ya Alevilerden sana ne? Aleviler Müslüman, sen Hıristiyan’sın” diyerek yanıt verdi.

              Bu sözlere tepki gösteren Garo Paylan’a Milletvekili Ali Kenanoğlu da destek vererek, “Bu nasıl laf? Bu nasıl bir bölücülük? ‘Sen Hıristiyansın’ diyerek ‘konudan sana ne’ diyor. Çok ayıp bir şey. Bir Hıristiyan böyle konuşamaz mı?” sözleriyle eleştirilerini dile getirdi.

 

Paylan, Cemal Öztürk’ ün sözlerine karşılık, “Bölücülüğün, ayrımcılığın hası budur işte!” diyerek tepki gösterdi.

            20 Ekim’de sunulan torba kanun teklifinde, cem evlerinin elektrik giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından; içme ve kullanım suyu giderlerinin ise yerel yönetimler tarafından indirimli veya ücretsiz karşılanmasını öngörülüyor.

             Cem evlerine imar planlarının düzenlenmesinde bölgenin şartları ve ihtiyaçları göz önüne alınarak yer ayrılması; cem evi yapılabilmesi için de kaymakam veya validen izin alınması, büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyelerinin cem evlerinin inşa edilmesi, bakımı, onarımı ve malzeme desteği verilmesi öngörülüyor.

                Öte yandan komisyon görüşmesinde CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından daha önce şekil yönünden iptal edilen limanların kiraya verilmesine ilişkin maddenin tekliften çıkarılmasını istedi.

              Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, limanların 49 yıllığına kiraya verilmesini düzenleyen maddenin tekliften çıkarılarak, ayrı değerlendirileceğini açıkladı.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.