ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

Meral Danış Beştaş: Diyarbakır Cezaevi kapatılıyor ama zihniyeti hâlâ ayakta

             HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Cezaevi'nin müze yapılması hamlesi için "O ceza evinde işkence yapan zihniyet, bugün sistematik bir şekilde devam ediyor" dedi. 

25 Ekim 2022 01:40
Meral Danış Beştaş: Diyarbakır Cezaevi kapatılıyor ama zihniyeti hâlâ ayakta

 

 

             HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Cezaevi'nin müze yapılması hamlesi için "O cezaevinde işkence yapan zihniyet, bugün sistematik bir şekilde devam ediyor" dedi.

              HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısıyla gündemi değerlendirdi.

            Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti hakkında yorum yapan Beştaş “Gece yarısı öğrencilere, memurlara zorunlu tutulan bir mitingden söz ediyoruz. Her plakadan Sivas’tan Konya’ya, Trabzon’a birçok otobüs ve minibüs Diyarbakır’a taşındı. Diyarbakır mitinginde Diyarbakırlılar sayılamayacak kadar azdı.

              Ben uzun yıllar Diyarbakır’da yaşayan biri olarak bunu çok iyi biliyorum telefonda da bunu öğrendik. İyi bir turizm faaliyeti de oldu, esnaflar belki bundan faydalanmıştır. Erdoğan’ın Diyarbakır mitingleri artık psikolojik işkenceye dönüştü.

             Gelen mesajlarda, fotoğraf çekmenin bunun ispatlanması mecburiyeti de aldığımız duyumlar arasında. Bu nasıl bir şey açıkçası kimse Diyarbakır’ın bu şekilde tartışılmasından mutlu değil. Diyarbakırlılar mutlu değil” dedi.

 

"5 NO’LU ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR"

 

             Diyarbakır Cezaevinin boşaltılması ve konuyla ilgili Erdoğan’ın açıklamalarını da yorumlayan Beştaş, “Ben hem avukat hem de milletvekili olarak ziyarete gittiğim zaman uçsuz bucaksız bir alan, A tipinden alfabenin birçok tipleri var, bir de Nolu var, bu da yetmiyor güvenlikli, bu da yetmiyor kadın cezaevi.

            Diyarbakır’da 5--6 km ötede binlerce insanın yattığı cezaevi hâlâ duruyor. Kürtler hâlâ kendi kimliklerini korudukları, hak talep ettikleri için bu iktidar tarafından baskı altına ve cezaevine alınıyor" dedi.

 

"Diyarbakır’da bu cezaevi kapatılınca zihniyet bitti mi" diye soran Beştaş, şöyle devam etti:

 

            "Diyarbakır Cezaevi'nde işkence yapan zihniyet bugün sistematik bir şekilde devam ediyor. 12 Eylül’de bir anda yüz binlerce insan alındı, yargılanmalar yapıldı ama burada AKP-MHP iktidarıyla sistematik ve devam eden bir Diyarbakır 5 No’ lu Cezaevi zihniyeti devam ediyor.

             Bu müzede ne yapacaklar? Bu vahşet hâlâ güncel, işkence devam ediyorken insanların cenazeleri cezaevinden çıkıyorken, bu müzede ne sergilenecek? Müze demek bir daha o sürece dönülmemesi demektir, onun tarih olması demektir, işkenceye karşı direnmeye ihtiyaç duyulmayan bir sistemin yaşama geçirilmesi demektir. Ama böyle bir olgu yok, geçmişte de değil günümüzde yaşıyoruz 5 No’ lu vahşeti.”

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.