ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

DEVLETİN ALEVİ'Sİ OLMAYACAĞIZ.

           PSAKD Malatya şube yönetimi yazılı bir açıklama yaparak son zamanlarda ki alevi inancı üzerinden oynanan oyunları dile getirerek oyuna gelinmemesini ve doğru bilinen ve inanılan yolda devam edileceğini belirterek yapılan açıklama da “  Değerli Canlar; Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si Alevi toplumundan oluşmaktadır. Malatya’da un geçmişten bugüne Alevi toplumunun yaşadığı önemli merkezlerden biridir. Devlet, Alevi toplumunu cumhuriyet tarihi boyunca katliamların yanı sıra asimilasyon politikaları ile inancından, kültüründen uzaklaştırmak için ciddi çabalar sarf etmiştir. 

30 Ekim 2022 06:57
DEVLETİN ALEVİ'Sİ OLMAYACAĞIZ.

 

 

           PSAKD Malatya şube yönetimi yazılı bir açıklama yaparak son zamanlarda ki alevi inancı üzerinden oynanan oyunları dile getirerek oyuna gelinmemesini ve doğru bilinen ve inanılan yolda devam edileceğini belirterek yapılan açıklama da “  Değerli Canlar; Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si Alevi toplumundan oluşmaktadır. Malatya’da un geçmişten bugüne Alevi toplumunun yaşadığı önemli merkezlerden biridir. Devlet, Alevi toplumunu cumhuriyet tarihi boyunca katliamların yanı sıra asimilasyon politikaları ile inancından, kültüründen uzaklaştırmak için ciddi çabalar sarf etmiştir.

              Taleplerimiz arasında önemli bir yerde olan, Cem evlerimize yasal statü verilmediği gibi her gün yeni oyunlarla,  Aleviliğe yönelik yeni asimilasyon politikaları geliştirmeye çalışılıyor. Aleviliği bir kültür ve semahımızı folklorik bir oyun gibi görüp, Alevi Bektaşi Kültürü Cem evi başkanlığı kurarak, Aleviliğin içini boşaltmaya, değerlerini inancını yok sayan çabalarla kendi tariflendiği şekilde kurumsallaştırıyor.

                 Yıllardır zorunlu şekilde Alevi çocuklarına ve farklı inanç gruplarına tekçi, mezhepçi yaklaşımı zorlayarak müfredatla resmileştirildi. Yine yıllardır katliam politikasıyla Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerin demografik yapısı değiştirilip yerinden yurdundan edildi. İktidarlar Alevi katliamlarının sorumluluğunu kabul etmediği gibi, katillerini koruyup kollayan bir yerde durdu.

           Diyanet işleri başkanlığının bütçesi egemen olan Sünni İslam inancına kullanılarak farklı inanç grupları yok sayıldı. Kamuda ve üst düzey yönetici olarak yine mezhepçi yaklaşım kurumsallaştı.

Canlar;  durum böyle iken elbette ki Aleviler ve Alevi kurumları demokratik hak arama mücadelesinden vazgeçmedi.

              Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 32 yıldır mücadelesinden vazgeçmedi. Türkiye’deki ve Avrupa’daki Alevi örgütleri ile birlikte talepleri ortaklaştırarak birlikte mücadele etmeye başladı. 17/18 Eylül 2022’de Hünkârın huzurunda Hacıbektaş ilçesinde 7 Alevi çatı örgütüyle birlikte yaklaşık 35 kurumun da katılımıyla Alevilerin sorunları güncellenecek birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

               Büyük bir duyarlılık gösterilen çalışta ya sadece devlet aklıyla içli dışlı olan bir kaç kurum katılmadı. Dün de bugün de onlar üstlendiği misyonu yerine getirmeye çalışıyorlar. Biz PSAKD örgütlülüğü olarak 80 şubemizle ve dost kurumlarla birlikte devletin Alevi si olma yönündeki çabalarını boşa çıkaracağız. Bunca ödenen bedelin, dökülen kanın, Pir sultan gibi Nesimi gibi tüm ulu ozanlarımız gibi dik durmaya, zalimin karşısında, mazlumun yanında olacağız. Zulüm politikasına karşı asla boyun eğmeyeceğiz.

             Canlar Malatya da 3.dönemdir derneğimizde görev alarak, zor koşullarda da olsa Pir Sultan’ın inancı ve direnciyle mücadele etmeye çalışıyoruz.

              Malatya da ki Alevilerin ihtiyacı olan Cem eviyle ilgili yaklaşık bir buçuk yıldır görüşmeler yaparak, hakkımız olan bir arsayı belediyeden talep ettik. Bugüne kadar olumlu yaklaşan, hatta yeri bile belirlenen arsa prosedüre takılmanın dışında bir kaç aylık bir dönemde cem evine tahsis edileceğine dair söz aldık.

               Biz örgüt olarak tüm Alevilerin aynı çatı altında mücadele etmenin gerekliliğine her zaman inandık ve bu doğrultuda çalış taylar düzenledik. Çünkü biliyoruz ki iktidarlar bizi bölmek için elinden gelen her şeyi yapıyorlar.

               Canlar pazar günü Malatya’da bir cem evi temeli törenle atıldı. Bu cem evinin arsası 7 yıl önce belediye tarafından alındı. Ne hikmetse Pir Sultan Kültür Derneği olarak bizim talebimiz ve olumlu geçen görüşmelerimiz sonrası apar topar Cem evi yapmaya karar verildi ve bu da yapılırken demokratik bir şekilde tüm Alevi kurumları ve tüm demokratik kurumlarla birlikte ortaklaşa fikir alışverişi yaparak hayata geçirilecek bir anlayış içerisinde olmalıydı.

               Bırakın bizimle yan yana gelip fikir alışverişi yapmayı defalarca toplantı yapmalarına rağmen Alevi örgütlülüğünün lokomotif görevini üstlenen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği dışarıda bırakılarak davet bile edilmedi.  Bu yaklaşımın ne demokratik ne insani ne de Aleviliğe yakışan bir yaklaşım olduğunu düşünmüyoruz.

            Ama neden böyle yaptıklarını biliyoruz! Çünkü Pir Sultan Abdal kültür dernekleri devletin Alevisi olmamak için ciddi bedeller ödemiş ve mücadeleler vermiştir Bunu Malatya kamuoyu bilmeli ki Aleviler için en önemli sacayaklarından bir tanesini dışarıda bırakan anlayış ne o Cem evi’ni ibadethane olarak kullanır, ne de içi Alevi kültürüyle doldurulur.

              Olsa olsa Devletin Kültür ve turizm Bakanlığına bağlı bir kurum olur. Kamuoyunda Alevilerin kendi arasındaki tartışmaları yansıtmamanın gerektiğini biliyoruz ama üyelerimizin ve tüm dost kurumlarımızın bilgisine sunarım ki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ne toplantılarına çağrılmış ne de Cem evi açılışına davet edilmiştir.

             Bu tutumlarını yönetim kurulu olarak kınıyoruz. Ve burada bir kez Myk da aldığımız kararla Alevilerin inancını kültürünü yaşatmak ve tüm Hak arama mücadelesi veren kurumlarla birlikte Cem evimizi kısa sürede Malatya'da inşa edeceğiz. 

Bir kez daha belirtelim ki DEVLETİN ALEVİSİ OLMAYACAĞIZ. Hepinize saygılar, sevgiler.”

PSAKD Malatya şube yönetim kurulu.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.