ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

"TÜRKİYE'NİN ARTIK 81 İLİNDE UYUŞTURUCU KULLANILIYOR"

             CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye'de artan uyuşturucu ticareti ve met amfetamin salgınını TBMM de Meclis gündemine taşıdı. 

06 Kasım 2022 00:47
"TÜRKİYE'NİN ARTIK 81 İLİNDE UYUŞTURUCU KULLANILIYOR"

Ağbaba TBMMde Uyuşturucu Ticaretine İlişkin Araştırma Önergesi verdi!

 

 

             CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye'de artan uyuşturucu ticareti ve met amfetamin salgınını TBMM de Meclis gündemine taşıdı.

          Türkiye’de son yıllarda artan “uyuşturucu ticareti” ile ilgili TBMM’ye araştırma önergesi veren CHP’li Ağbaba, uyuşturucunun Türkiye’ye nasıl ve kimler tarafından getirildiğinin ve Türkiye’nin uyuşturucunun lojistik merkezi olmasında hangi siyasilerin sorumluluğu olduğunun bir komisyon kurularak araştırılmasını talep etti.

 

METAMFEMATİN YAKALAMA ORANLARI REKOR KIRIYOR

 

            CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptığı yazılı basın açıklamasında; Türkiye 10 milyona yakın uyuşturucu bağımlısı sayısı ile Avrupa ve dünyada nüfusa göre en fazla uyuşturucu kullanılan ülkeler arasında yer almaktadır. Dünya genelinde uyuşturucu kullanımı oranı düşerken, Türkiye’de uyuşturucu kullanım oranı yıllara göre artış göstermektedir.

          CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Ekim 2022’de bir video yayınlayarak Türkiye’de bir met amfetamin salgını olduğunu belirtmişti.

            Met amfetamin; bireyin biyolojik, psikolojik ve sosyal yaşamında oluşturduğu yıkıcı etkileri nedeniyle ulusal ve uluslararası alanda kontrol altına alınmış, yasa dışı sentetik/ kimyasal bir narkotik madde olarak belirtilmektedir.

             Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'nin Ağustos 2022’de yayımladığı “Metamfetamin Türkiye’de ve Dünyada Kullanımı” başlıklı raporu Türkiye'de metamfetamin yakalama miktarlarına dair önemli bilgileri aktarmaktadır.

               Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın yayımladığı “Metamfetamin Yakalama İstatistikleri” raporuna göre 2021’de Türkiye’de 57 bin 897 olay gerçekleşmiş, bu olaylarda 80 bin 112 şüpheli yakalanmış, 5 bin 528 kilogram metamfetamin ele geçirilmiştir.

 

TÜRKİYE’NİN ARTIK 81 İLİNDE UYUŞTURUCU KULLANILIYOR

 

            2016-2021 yılları arasında Türkiye’de her geçen yıl metamfetamin yakalama miktarlarında artış yaşandığı görülmektedir. Özellikle 2020’de bir önceki yıla göre 4 kat artışın yaşandığını görmek mümkün.

            2022 yılının sadece ilk yedi ayında görülen metamfetamin yakalama miktarı ise 8 bin 600 kilograma ulaşmış.  Rapora göre 2015 yılında yalnızca 54 ilde yakalanan metamfetamin maddesi 2020 ve 2021 yıllarında 81 ilde de görülmüş.

              Dünya ve Avrupa’da da yıllara göre farklı oranlarda olsa da metamfetamin yakalama miktarlarının sürekli yükseldiği görülmektedir.

 

UYUŞTURUCU KAYNAKLI ÖLÜMLER YÜZDE 400 ARTTI

 

           Türkiye’de uyuşturucu kaynaklı ölümlerin en yüksek görüldüğü yıl 2017 olmuştur. 941 kişinin hayatını kaybettiği 2017’de kişilerde metamfetamin görülme oranı %7,8 iken, 270 ölümün meydana geldiği 2021 yılında bu oran %6,3’e yükselmiştir.

           4 yıllık artış yüzde 400’ü bulmaktadır. Metamfetamin kaynaklı ölümler 2017 yılında binde 3 iken, 2021 yılında %38,3’e çıkmıştır. Sadece metamfetamin değil, diğer uyuşturucu maddeler konusunda da Türkiye maalesef son yıllarda tüm Dünya’da bilinen ülkeler arasında yer almaktadır. Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına uyuşturucu geçişinde Türkiye’nin etkin rol aldığı belirtilmektedir.

             Kolombiya polisi, 9 Haziran 2020 tarihinde yaptığı bir baskında, 4 bin 900 kilogram kokain ele geçirdiği, Kolombiya Savunma Bakanının değeri 265 milyon dolar olan kokainin varış yerinin Türkiye olduğunu açıkladığı, Panama’nın Balboa Limanı’nda 6 Mayıs 2021’de, muz taşıyan kasaların içine gizlenmiş 616 paket uyuşturucu ele geçirildiği, Panamalı yetkililerin açıklamasına göre uyuşturucu yüklü konteynerin  Ekvador’un Bolivar Limanı‘n dan yola çıktığı, son varış noktasının Mersin Limanı olduğu unutulmamalıdır.

 

 TÜRKİYE KOKAİNİN LOJİSTİK MERKEZİ OLDU

 

          Uluslararası kuruluş olan ‘Organize Suça Karşı Küresel İnisiyatif’, 2021’de yayımladığı “Avrupa Kokain Hattı” raporunda Latin Amerika ve Afrika’dan gelen kokainin yolcu uçakları yoluyla İstanbul’a, Latin Amerika’dan gelen kokainin kargo gemileri yoluyla Kocaeli, İzmir ve Mersin’e geldiği belirtilmektedir.

             Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin “2021 Dünya Uyuşturucu Raporu” verilerine göre de Türkiye, en fazla kokainin yakalandığı ülke olarak birinci sıradayken, en çok eroinin ele geçirildiği üç ülkeden biri konumunda yer almaktadır.

        Türkiye’de giderek yaygınlaşan madde bağımlılığı özellikle yoksul kesimleri tehdit etmektedir. İstanbul Bağcılar ve Sultanbeyli ilçelerinde orta öğrenim çağında çocuğu olan ebeveynler arasında yapılan araştırmada ailelerin yüzde 51,8’i yaşadıkları bölgede uyuşturucu bağımlılığı sorunu olduğunu belirtmektedir.

 

MALATYA’DA DEVLET DAİRELERİNDE BİLE UYUŞTURUCU YAKALANIYOR

 

         Uyuşturucu, sadece büyükşehirlerde değil, kırsal Anadolu şehirlerinde hatta ilçelerinde bile en önemli sorular arasında yer almaktadır.

            Bazı şehirlerde 10-11 yaşlarına kadar gerileyen sentetik uyuşturucu kullanımı Malatya’da bir skandal ile gün yüzüne çıkmış, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün makam aracı ile uyuşturucu madde sevk edildiği emniyet tarafından tespit edilmiştir.

        Malatya uyuşturucu kullanımı ve satışı konusunda her geçen gün daha kötü bir noktaya ilerlemekte olup sadece 1 hafta içerisinde; 29 Ekim 2022 tarihinde Malatya’da jandarma tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonda piyasaya değeri 10 milyon TL’nin üzerinde olan 83 kilo 287 gram uyuşturucu ele geçirilmiş, 2 Kasım 2022 tarihinde ise 3 bin 274 uyuşturucu hap, 31,78 gram metamfetamin, 25,68 gram esrar ele geçirilmiştir.

 

UYUŞTURUCU TİCARETİNİN SİYASİ SORUMLULARI ARAŞTIRILSIN

 

          Türkiye’de son yıllarda artan “uyuşturucu ticareti” ile ilgili, uyuşturucunun Türkiye’ye nasıl ve kimler tarafından getirildiği, Türkiye’nin uyuşturucunun lojistik merkezi olmasında hangi siyasilerin sorumluluğu olduğu, kimlerin kusuru bulunduğu, uyuşturucunun çok daha fazla can yakmadan hangi yollarla önlem alınacağı konularının incelenmesi amacıyla Anayasamızın 98. TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.”

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.