ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Malatya’da

KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, bir dizi programlara katılmak üzere İlimize teşrif etti.               İlk olarak Valilik ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, Valilik Şeref Defterini imzalayarak Vali Hulusi Şahin’den ilimiz hakkında genel bilgiler ald 

25 Kasım 2022 13:31
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Malatya’da

 

 

KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, bir dizi programlara katılmak üzere İlimize teşrif etti.

              İlk olarak Valilik ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, Valilik Şeref Defterini imzalayarak Vali Hulusi Şahin’den ilimiz hakkında genel bilgiler aldı.

             Valilik ziyaretinin ardından, Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’la bir süre görüştü.

            KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, Vali Hulusi Şahin ve beraberindekiler 1964 yılında Kıbrıs’ta Şehit olan Kemal Özalp er’in, Kuyu önü Askeri Şehitliğindeki mezarını ziyaret ederek çiçek bırakıp dua ettiler.

            Türkiye Muharip Gaziler Derneğini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Programına İnönü Üniversitesindeki etkinliklerle devam etti. Cumhurbaşkanı Tatar, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Sergi Salonunda, Yeşilyurt Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan “Acılardan Cumhuriyete” isimli fotoğraf sergisi ve “24 Kasım Öğretmenler Günü” fotoğraf sergisi açılışına katıldı.

              İnönü Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreninde bir konuşma gerçekleştiren Vali Hulusi Şahin: “Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu ve bugünkü temsilcisi, Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’a Malatya'ya teşriflerinden ötürü şükranlarımı arz ediyorum. Kendisine ev sahipliği yapan İnönü Üniversitesi Rektörümüz Sayın Ahmet Kızılay'a da teşekkür ediyorum” dedi.

               1950'lerden sonra Türkiye'nin, Türk insanının en büyük meselesinin Kıbrıs davası olduğunu ifade eden Vali Şahin: “1974 çok kutlu bir tarihtir. 1974 Kıbrıs Türklüğünün yok edilmesinin önüne geçildiği tarihtir.

              Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'nin o büyük davası, 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı ile kurtarıldı. Aksi takdirde kesin bir yok oluş Kıbrıs Türkünü de, Türkiye'nin güvenliğini de, Doğu Akdeniz davasını da yok edecekti. Bugün mavi vatandan söz ediyorsak bu, 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı sayesindedir.

                Değerli kardeşlerim, bu dava kutlu bir dava, bu dava milli bir dava, bu dava büyük Türk Milletinin davasıdır. 1974 yılında yapılan bu harekât olmasaydı ne olurdu? diye soracak olursak, hemen yanı başındaki Girit Adasına bakmamız yeterlidir. Girit Adasında Müslüman Türk köyleri yok edildi. Müslüman Türkler sürgüne gönderildi.

             Şu anda Girit Adasında tek bir Müslüman Türk yok. Hiçbir Müslüman eseri yok. İşte 1974 olmasaydı Kıbrıs Türkü de aynı akıbeti yaşayacaktı. İşte bu yüzden 1974 bizim kutlu zafer tarihimizdir.

               Bugün 24 Kasım öğretmenler günü, hepimizin ismini bildiği ama ne yaptığını gözümüzden kaçırdığımız, bir büyük ismin mezarına Sayın Cumhurbaşkanımız çiçek bıraktı, Şehidimizin mezarını ziyaret etti.

O Malatyalı bir Şehit öğretmen, Kemal Özalp er. Kemal Özalper 1964'te Malatyalı bir teknik öğretmen olarak, Kıbrıs'a giden ve Kıbrıs Türk mukavemet teşkilatı için çalışan, orada mutlak bir katliama maruz kalan Türk köylerini kurtarmak için baruttan, demir parçalarından mermiler yaparak direnmeye çalışan, bir Malatyalı öğretmen ve bu görev esnasında talihsiz bir kaza sonucunda havan mermisinin patlaması sonucu şehit oluyor.

            Büyük şair Arif Nihat Asya, Kemal Özalp er için yazdığı şiirde: Bilemezsin şimdi: Dik mi yollar düz mü? Çevrende bahar bahar mı kırlar düz mü? Ses ver bize, ey Kemal Özalper: Kalan üç yavrun gibi kabrin de bugün öksüz mü?

             Şimdi Arif Nihat Asya'ya sesleniyoruz, hayır Kemal Özalp er’in kabri öksüz değil, güllerle süslü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı ile süslendi” diyerek sözlerini tamamladı.

Vali Şahin’in konuşmasının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıs mücadelesini anlatan video izlendi.

             Cumhurbaşkanı Tatar, İnönü Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreninde; “Doğu Akdeniz’deki Gelişmeler Çerçevesinde Mavi Vatan Kıbrıs’’ konulu bir konferans verdi.

              Cumhurbaşkanı Tatar’a İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından Fahri Doktora Diploması takdim edildi.

             İnönü Üniversitesindeki programlarının ardından Arslan tepe Höyüğü ve Poyraz Konağını gezen Cumhurbaşkanı Tatar, son olarak Kıbrıs Şehidi Seçim Kılıçaslan’ın ailesini ziyaret etti.

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.