ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

HDP’ ye Hazine yardımı engeli: AYM talebi derhal reddetmeli

     HDP’ ye açılan kapatma davasıyla ilgili konuşan HDP' li Serhat Eren, Hazine yardımına bloke konulmasının haklı bir gerekçesinin olamayacağını ifade etti ve talebin reddedilmesi gerektiğini söyledi. 

21 Aralık 2022 13:21
HDP’ ye Hazine yardımı engeli: AYM talebi derhal reddetmeli

 

 

             HDP’ ye açılan kapatma davasıyla ilgili konuşan HDP' li Serhat Eren, Hazine yardımına bloke konulmasının haklı bir gerekçesinin olamayacağını ifade etti ve talebin reddedilmesi gerektiğini söyledi.

               Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açan Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, bu kez partinin Hazine yardımının engellenmesi için talepte bulundu.

              Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, HDP’ nin Hazine yardımı yapılan hesaplarına bloke konulması talebinde bulundu. Şahin'in talebi, kapatma davası açıldıktan bir buçuk yıl sonra, 2023 bütçesi kapsamında HDP 'ye Hazine yardımı yapılacağı 10 Ocak 2023’ten önce yapıldı.

                Mezopotamya Ajansı'ndan Fırat Can Arslan'a konuşan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, “AYM tarafsız ve bağımsızlığına halel getirmeyecek bir karar vermelidir” dedi.

‘BASINDAN ÖĞRENDİK’

            Yargıtay Başsavcılığı’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru hakkında HDP’ ye herhangi bir tebligat ulaşmadığını belirten Eren, “Biz de basından öğrendik” dedi. Başsavcının HDP Kapatma Davası için iddianameyi Anayasa Mahkemesi’ne sunarken böyle bir talepte bulunduğunu hatırlatan Eren, AYM’ nin o dönem bu kararı reddettiğine dikkat çekti.

               Eren, “Dolayısıyla bu talebi tekrar yapmasının temel nedenlerinden biri kuşkusuz Ocak ayı içerisinde siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı. En nihayetinde Hazine yardımı yapılacak, partimiz kuşkusuz seçim çalışması için kullanacak” diye belirtti.

Talepte bulunan Başsavcı için, “Kendinden o kadar emin ki açılmış olan bu davada HDP’ nin kapatılacağını düşünüyor” diyen Eren, asıl amacın HDP’ nin siyasi faaliyet yürütmesini engellemek olduğunu söyledi.

‘AYM DERHAL REDDETMELİ’

              “Anayasa Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı’nın bu talebini derhal reddetmesi gerekiyor” vurgusu yapan Eren, devam eden kapatma davasında gelinen aşama göz önüne alındığında hazine yardımının yatacağı hesaplara bloke konmasının yeterli ve haklı bir gerekçesi olamayacağını ifade etti.

              Eren, “Çok açık çok somut bir örneklerin, pratiklerin olması gerekiyor ki Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu bu kararını tekrar gözden geçirsin ve Cumhuriyet Başsavcısı bu talebi haklı bulsun. Ama davanın ilk açıldığı tarih ile bugün bugüne kadar dosyada HDP’ nin hesaplarına bloke konmasını gerektirecek hiçbir girişim olmadı. Anayasa Mahkemesi bu talebi en kısa süre içerisinde reddetmeli” diye konuştu.

‘HANGİ GEREKÇELERLE?’

             Cumhuriyet Başsavcısı’nın bu talebi resmi olarak HDP’ ye iletmesi gerektiğini dile getiren Eren, “Hangi gerekçelerle hesaplara bloke konması talebinde bulunmuş?” diye sordu ve şunları söyledi:

             “Bu taleplere karşılık HDP’ nin itirazları olup olmadığı ve talebin hukukta yeri olup olmadığını değerlendirmek üzere de bir süre vermesi gerekiyor. Partimizin bu talebi değerlendirme itirazlarını hazırlaması için Anayasa Mahkemesi’nden de bize tebligat yapılması gerekiyor.

              Verilecek bu süreden sonra biz de itirazlarımızı yaparız. Süreç böyle olmalı. AYM, ikinci defa yapılan bu talebi kabul ederse, aslında bu konuda rengini de ortaya koymuş olur. Kapatmayla ile ilgili vereceği kararın da aslında maiyetini ortaya koymuş olur.

              AYM tarafsız ve bağımsızlığına halel getirmeyecek bir karar vermelidir. AYM bu talebi reddedecektir. Kapatmaya ilişkin esas görüşüldüğünde zaten bu durumu da değerlendirecek.”

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.