ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

Gerçek sığınmacı sayısı “harcamalarla” ortaya çıktı SIĞINMACILARA PARA YETMİYOR…

      Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, iktidarın Türkiye’de bulunan gerçek sığınmacı sayısını gizlemeye çalışsa da milyarlarca lirayı bulan harcamaları artık gizleyemediğini açıkladı. 

17 Ocak 2023 14:30
Gerçek sığınmacı sayısı “harcamalarla” ortaya çıktı  SIĞINMACILARA PARA YETMİYOR…

 

             Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, iktidarın Türkiye’de bulunan gerçek sığınmacı sayısını gizlemeye çalışsa da milyarlarca lirayı bulan harcamaları artık gizleyemediğini açıkladı.

            Aslan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “kaçak göçle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini” söyleyerek, Türkiye’de kayıt altında olan Suriyeli sayısının 3.5 milyon olarak açıkladığını hatırlattı. Aslan, şunları kaydetti:

 

Soylu’nun dediği gibi 3.5 milyon kişi ile sınırlı değil

 

            “Büyük bir ekonomik kriz yaşıyoruz. İşçisi köylüsü, emeklisi açlıkla mücadele ediyor, günü kurtarmaya çalışıyor. Kendi vatandaşının sorunlarını görmeyenler sığınmacıları el üstünde tutuyor. Sağlık harcamalarından, barınmalarına, aylık maaşa kadar en ince detayına kadar düşünüyorlar. Türkiye’yi sığınmacı deposu yapmak isteyen Avrupa ile işbirliği içindeler. Her konuşmalarında yerli ve milli olmaktan bahseden iktidar temsilcileri Türkiye’de kaç tane yabancı sığınmacı olduğunu bir türlü itiraf edemiyorlar.

              Ama yapılan harcamalar gerçeğin İçişleri Bakanı Soylu’nun dediği gibi 3.5 milyon kişi ile sınırlı olmadığını gözler önüne seriyor.“Yapılan harcamaların tamamı bilinmiyor. Ancak Sayıştay’ın Göç İdaresi Başkanlığı denetimleri ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı rakamlar, bütçe verileri incelendiğinde ortaya çıkan rakamlar gizlenen harcamaların bile korkunç boyutlara ulaştığını, Türkiye’nin sırtında nasıl bir kambur oluşturduğunu ortaya çıkarıyor.”

             “Sayıştay, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nde yaptığı denetimler sığınmacılar için harcanan tutarı ortaya koydu. Sayıştay raporuna göre, kamu kaynaklarından 4.1 milyar lira harcayan kurum, ayrıca yabancı fonlardan gelen 111 milyon 322 bin lira harcadı.

             Kurum, bütçeyle verilen ödenekler dışında, Avrupa Birliği ile yapılan “Düzensiz Göçmenlerin Yönetimi, Kabulü ve Barınması Konusunda Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Desteklenmesi Projesi kapsamında sağlanan 22 milyon 300 bin Euro’luk bütçesinden geçen yıl 78 milyon 103 bin lira harcandı.

            Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yapılan “İl Göç İdaresi Müdürlüklerinin Desteklenmesi Aşama III Projesi” kapsamında 30 milyon 128 bin lira, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile yapılan “Çocukların Korunması Programı Projesi” kapsamında da 3 milyon 90 bin lira kaynak kullanıldı. İdare, 2021 yılı bütçesinden ise 4 milyar 105 milyon 475 bin lira harcadı.”

           olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Göç İdaresi Başkanlığı ile sığınmacılara sağlık giderleri için 2022 yılı için 1 milyar 750 milyon liralık bir protokol imzaladıklarını açıkladı. Bakan Koca sadece bir bölümünü açıkladı. Ek bütçeyle birlikte sığınmacıların sağlık giderleri için 4,1 milyar lira ayrıldı. Bu tutarı da üzerine eklediğimizde 5,8 milyar liralık bir kaynak sığınmacıların sadece sağlık harcamalarına gidecek.”

 

Türkiye ekonomisine ağır bir maliyeti var

            “2023 yılı için Sağlık Bakanlığı’nın doğrudan kişi başına yapabileceği harcama bin 8 TL’ye düşmüş durumda. Günler sonrasına verilen randevular, ilaçta yaşanan sorunlar vatandaşın tedavi olma hakkını elinden alması yetmezmiş gibi bir de kamu kaynakları sığınmacılara gidiyor.

            Bölgede ticaretin durmasının, güvenlik nedeniyle yapılan harcamaların Türkiye ekonomisine ağır bir maliyeti var. İktidar seçimler yaklaştıkça geri göndermekten bahsediyor ancak bu dış politika ile bu sorunu çözemezler. Türkiye’de iktidarın değişmesiyle birlikte kararlı adımlar atacak bir dış politikaya dönülmesi lazım.”

            “Öte yandan Sayıştay, Sağlık Bakanlığı’nın bazı yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’deki sağlık tesislerinde tedavi görmeleri sonucu alacaklarını tahsil edemediğini belirledi. Sayıştay raporuna göre bakanlığın bu kişilerden 223 milyon 813 bin liralık alacağının yüzde 41’ini yani 92 milyon 434 bin lirasını tahsil edebilmiş.

            Sadece bir yıl için 131 milyon 378 bin lira alacağını tahsil edemiyor. Sayıştay tahsil oranının bu kalemde 2020 yılında yüzde 45 olduğunu saptadı.”

             “Yüce Türk Milleti'ne, yetim hakkını başkasına yedirenlere ders vermek isteyenlere çağrı yapıyorum, bunun hesabını sandıkta sorun. Zafer Turizm ile hepsini kendi ülkelerine göndereceğiz. Yerli ve milli politika nasıl olurmuş göstereceğiz”

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.