Prf.Dr.Halil Çivi
[email protected]

DİKTATORLER NEDEN KORKUYA VE BASKIYA DAYALI BIIR YÖNETİM POLİTIKASI SERGİLERLER YA DA DİKTARYÖL REJİMLEEİN SOSYO - PISOKO PATALOJILERİ NELERDİR ?

06 Haziran 2025 16:51

DİKTATÖRLER NEDEN KORKUYA VE BASKIYA DAYALI BİR YÖNETİM POLİTİKASI SERGİLERLER? YA DA DİKTATÖRYAL REJİMLERİN  SOSYO- PSIKO PATALOJİLERİ NELERDİR.

Bu durum, diktatoryal yönetim erkinin  sosyolojisi ve psikolojisi açısından çok önemli bir konudur. Çünkü diktatörlük,ne pahasına olursa olsun, kesintisiz olarak, diktaya dayalı otoritenin  sürmesi demektir. Ayrıca  her diktatörün çoğu uygulamaları,  iktidar olabilmek ve iktidarını kesintisiz  sürdürebilmek için her araç ve yöntemi meşru sayan burcu burcu Makyavelizm kokar.

Diktatörlük nedir?

Diktatörlük, siyasi güç olarak; yasama, yürütme ve yargı erkinin tek bir kişinin  elinde toplandığı, denetim yolarının olmadığı,bireylerin, sivil toplum kuruluşlarının ve genelde halkın özgür iradesinin denetim ve baskı altında tutulduğu, hesap sorulamaz, zora dayalı bir yönetim biçimidir.

Korku nedir?

Korku;insanın  bedensel, fiziksel, siyasal, ekonomik,doğal, psikolojik ve  sosyal...çeşitli  büyük tehlikeler karşısında duyumsadığı derin ve yoğun bir endişe, kaygı ve benzeri olumsuz duygulara kapılması anlamına gelir. 
Korku duygusu ani olarak gelir. insandaki  savunma,, kaçma, boyun eğme gibi seçenekleri gündeme getirir. Korku insanın kendisini koruma ve varlığını  devam ettirme içgüdüsünü harekete geçirir.

Sevgi nedir?

Sevgi;çeşitli nedenlerle, insanın bir kişiye, bir varlığa, bir inanca, bir ideolojiye  ya da bir yönetim biçimine karşı  duyduğu derin bir bağlığın, sadakatın, şefkatın, ilginin ve yakınlıgın göstergesidir.
Sevgi duygusunun içinde,  gönül olarak, bağ kurma , yakınlaşma, ait olma, güvenme, duygudaşlık ( empati) , dayanışma, özveri... gibi etkenler rol oynar. Sevgi duygusu  eşler arasındaki romantık bağlar olabileceği gibi, tamamenn özveriye dayalı anne- baba şefkatı da olabilir.

Diktatörler toplumları neden sevgi duygusu ve sevgi kültürü yerine, tam tersine, korku duygusu ve korku kültürü ile yönetmek isterler. Çünkü sevgi duygusu ve sevgi kültürü diktatörlüğün doğasına aykırıdır. Bu aykırılığın sekiz ana nedeni vardır.

1- Korku;  toplumu denetleme, baskı altında tutma ve otorite kurma aracıdır. Çünkü korku, diktatörlere insanları ve halkları nedenlerini sorgulamadan zorla baskı altında tutma fırsatı verir. Ayrıca korku ve baskının etkisi hemen görülür.

Halbuki sevgi, özgür seçime dayalı, gönüllü bir ilgi ve bağlılık gerektirir. Tolumları sevgiyle yönetmek  yoğun çaba, adil uygulamalar ve uzun zaman gerektirir. Diktatörlerin bu tip gecikmelere tahammülleri yoktur.

2 - Diktatörler bireyler ve toplumlardan kesin itaat ve sadakat beklerler. Fakat bu tür bireysel ve tolumsal itaatlar korku unsuruna ve zora dayalıdır.  Kalıcı değildir. Korku ve baskı ortadan kalkarsa itaat ve sadakat yok olur.

Halbuki sevgiye ve özgürlüğe dayalı yönetim insanların hak ve adalet isteklerine açıktır. Muhalefete ve katılımcılığa  engel olmaz. Ancak diktatörlerden yetki paylaşımı, hak, adalet ve katılımcılık istemek çok zordur.

3-Diktatörtlerin kendilerince  temel yaklaşımı, siyasi olarak,
kısa vadeli, çabuk sonuç ya da sonuçlar alabilmektir.  Çünkü sevgi faktörüne göre, korku çok hızlı sonular verir. Korkuyu egemen yaparak, farklı sesleri ve muhalefeti sindirmek daha kolaydır.

Halbuki sevgi kültürü, uzun vadeli ilişkiler ve uygulamara bağlı olarak, korku üzerine değil, güven üzerine kurulabilir. Ayrıca,  uzun vadeli amaca ulaşmak güvenceli de değildir. Diktatörler buna yanaşmazlar.

4- Korku kültürü diktatörlere  güç gösterisinde bulunma fırsatı verir. Diktatörlerin gücünün büyüklüğü, acımasızlığı, sarsılmaz görünen mutlak otoriteleri ve kararlılıkları korkutma ve baskılamalarla ortaya çıkar.  Korkü kültürü diktatölere Tanrısal bir kült, dokunulmaz bir statü kazandırmaya hizmet eder. Etkin ve yaygın propaganda araçları ile, halk liderlerin kutsallığına inandırılır.

Halbuki sevgi kültürünün siyasi liderleri demokratik bir kişilik taşırlar. İnsanî, özgürlük ve adalet  yönleri  güçlüdür. Kendilerine kolayca ulaşılabilir. Eleştirilebilir. Halbuki diktatörler erişilemezdir; eleştirilemez, eleştirilmeye katlanamazlar.

5- Diktatörler toplumları " böl ve yönet" taktiği ile idare ederler. Irk, din, dil, mezhep ... ayrımcılığını körüklerler. Toplumu tektipleştirmeye bayılırlar. Farklılıkları büyük tehlikeler olarak lanse ederler. Ayrıca  korku faktörü büyük ve yaygın güvensizlik yaratır; insanları birbirinden uzaklaştırır. Herkes, çevresinden, dostundan, iş arkadaşından, kardeşinden ve hatta eşinden bile kuşku duymaya başlar. Muhbirlik ya da jurnal hareketleri yaygınlaşır. Zora, baskıya, korkuya dayalı bir sukunet iklimi oluşur. Zaten diktatörlerin istedikleri tam da budur.

Halbuki sevgi iklimi toplumda güven yaratır. Birleşmeye, örgütlenmeye ve dayanışma içinde olmaya olanak sağlar.
Sevgi, barışma, örgütlenme ve dayanışma faaliyetleri diktatörleri tedirgin eder.

6- Diktatörlerin en temel görevlerinden birisi de muhalif hareketi ve muhalefeti basķılamak, korkutmak ve sindirmektir. Hatta olasılığı varsa muhaleti ortadan kaldırmaktır. Böyle durumlarda hukuk keyfileşir. Diktatörlerin kırbacına dönüşür. Temel İnsan hak ve özgürlükleri önemini yitirir.

Halbuki sevgi ve barıs kültürünün temelinde hak, hukuk, adalet ve duygudaşlık,, kendisi gibi olmayan ve kendisi gibi düşünmeyenlere özgürlük vardır. Diktatörlerin lugatında hak  hukuk, adalet ve özgürlük olmaz.

7- Diktatörler, vatan, millet , bayrak , din ve devlet gibi toplumu bir arada tutan ortak değerleri üzerinde siyasi propaganda ve çarpıtmalar yaparlar. Çoğu sanal olarak iç ve dış düsmanlar, hainler, işbirlikçiler, milli ve milli olmayanlar...gibi ötekileştirici, bölücü ve düsmanlaştırıcı fay hatları üretirler. Halka ya da topluma,  kendilerini, miletin, devletin, vatanın, bayrağın seçilmiş özel koruyucuları olduklarına inandırırlar. Toplumu birleştirerek değil  parçalayarak güçlerini sağlamlaştırırlar.

Ancak sevgi,barış, adalet, eşitlik, hak, hukuk, adalet, demokrasi ve her türlü özgürlük toplumları bölmek için değil,  birleştirmek içindir. Ancak bu durum  diktatörler için tehlikeli görülür.

8- Diktatörlerin geleneksel siyasi yönetim güçleri korku,  korkutma ve korku kültürü üzerine bina edilmiştir. Çünkü korku ve baskıya dayalı yönetim:
- Korkuya dayalı bir sukunet ve istikrar yaratır.
- Korku ƙültürü çabuk sonuç verir ve kesin itaat sağlar.
- Zorbalığa dayalı bir sadakat oluşturur.
- Zoraki, gönülsüz bir düzen dayatır.
- Diktatörleri övmek, hatta ilahlaştırmak serbest, fakat eleştirmek kesinlikle yasaktır.
- Resmi ve özel ileşim araçları diktatörlerin çıkarları ve  emirlerine göre yayın yaparlar.

Sonuç ya da kıssadan hisseler.

Tarihte kötü isim yapmış diktatörler, sosyo- psikolojik açıdan genellikle bencil- özsever ( narsist), ayrıca saldırgan- elezer( sadist)  kişilik özellikleri gösterirler. Duygudaşlık (empati) yetenekleri ve hümanist duyguları fazla gelişmemiştir. Halkları, devletleri için değil kendi kişisel çıkar ve iktidarlarını güvence altına almak ve sürdürebilmek için çalışırlar.
 
Mustafa Kemal Atatürk de bir diktatör değilmiydı, diye soranlara yanıtım kesinlikle hayır olacaktır. Çünkü  o,  toplumunu bir felakete sürüklememiş, tam tersine bir felaket girdabından çekip çıkarmıştır. Tüm faaliyetleri, kendi çıkarları için değil, ulusunun ve devletinin kuruluşu, kurtuluşu ve bağımsızlığı içindir. M.K.Atatürk, emperyalistlerin topraklarını sömürerek enkaza çevirdiği ve yönetme yetkisini çok kısıtladığı biçare bir hanedanlık yönetiminden yepyeni ve bağımsız bir cumhuriyet kurmuştur. Yenilmişlik, ezilmişlik ve yoksulluk çemberine mahkum edilmiş, varlığının ve kimliğinin ayırdında olamamış, eğitim  ve bilgi düzeyi çok düşük  bir halktan da  çağdaş bir ulus devlet ve yurttaş kimliği inşa etmiştir. Ayrıca her kararını, meclis onayı, yani milli iradeye dayanarak vermiştir.

Diktatörler, iktidarlarını kesintisiz sürdürmek, güçlerini ve otoritelerini korumak için sürekli olarak korku faktörünü kullanırlar. Çünkü; devlet, ordu, polis ve yargı gücüne dayalı olarak oluşan korku kültürü çok güçlü bir basķı ve zorbalık üretebilir.

Ancak, tarihsel olarak  halkına, yüksek bir ekonomik refah, kalıcı bir barış, hak, hukuk, adalet ve özgürlük getiren hiçbir diktatör yoktur. İtalya'da Musolini, Almanya'da Hitler ve Eski Rusyada Stalin...ve benzerleri halklarına en büyük kötülükler yapan ve lanetlenen liderler olarak tarihe geçmişlerdir.

Yakın çağımızdaki  hiç bir diktatörlük rejimi kalıcı olamamıştır. 
Şöyle bir tarihi özdeyiş  vardır. Süngüyle her şey yapılabilir, fakat üzerine oturulamaz.Baskıcı rejimler kalıcı olamazlar.
Halil Çivi. 03 Haziran 2025.

-

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

".....BİRİ KÜRT DİĞERİ DE ALEVİ OLSUN "
21 Temmuz 2025 16:51

BEN KİMDEN YANAYIM ?
29 Haziran 2025 16:51

" ÖTEKİ " NİN BİLİNCİNE NE KADAR VAKIFIZ? CAN NE DEMEKTIR??
14 Haziran 2025 16:51

MAKYAVELLİ KİM DİR? VE MAKVALIZMİN GUNUMUZDE KI YERİ NEDİR?
12 Haziran 2025 16:51

SU. SUYUN ÖNEMİ TÜRKİYEDE SU POLITİKALARI VE SU SORUNU UZERİNE KISA ANIMSATMALAR.
09 Haziran 2025 16:51

KİRLETİR!!!
04 Nisan 2025 16:51

Bayram kutlaması
28 Mart 2025 16:51

ASGARI UCRETIN YASAMSAL ÖNEMI
14 Aralık 2024 16:51

Civili manilere devam( halk felsefesi)
05 Aralık 2024 16:51

Halil Çivi den çivili maniler
30 Kasım 2024 16:51

ILLIBERAL( HIBRIT ) DEMOKRASILERINYAPISAL NITELIKLERI SIYASAL TOPLUMSAL YASAMAETKILERI
28 Kasım 2024 16:51

GÜNCEL MANILER
26 Kasım 2024 16:51

GECMISTE ALINAN KÖTÜ MIRASLAARIN GÜNÜMÜZE YANSIMASI
25 Kasım 2024 16:51

Gonulde istekler
23 Kasım 2024 16:51

DÖRT TIP INSAN VE ÖZELEŞTİRİ
18 Kasım 2024 16:51

HER OKUL AÇMAK HAPİSHANE KAPATIR MI?
04 Şubat 2023 16:51

AKILLA SÖYLEŞİ
31 Ocak 2023 16:51

HARAMLI KISSALAR
28 Ocak 2023 16:51

ÇAĞIMIZDA DİNLER YA DA DİN BENZERİ DUYGULAR NİÇİN SIYASETE ALET EDİLİR?
23 Ocak 2023 16:51

DEMOKRATİK LAİK, SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİNDEN Mİ, ? YOKSA TEOKRATİK FEODAL BİR MONARŞİDEN Mİ YANASINIZ? KARAR SİZİN.
19 Ocak 2023 16:51

KARANLIKLARA YAĞAN KALICI IŞIK YAĞMURLARI...
16 Ocak 2023 16:51

REFERANDUMLAR SADECE DEMOKRASİ YOLUMU, YOKSA DİKTATÖRLÜKLERE DE YOL AÇABİLİR Mİ?
13 Ocak 2023 16:51

KÜRESELLEŞME İDEOLOJİSİ NEDİR?
04 Ocak 2023 16:51

DEĞERLİ DOSTLAR
02 Ocak 2023 16:51

YENİ YIL KUTLAMASI
29 Aralık 2022 16:51

AKIL, DİL, DEMOKRASİ ve ÇAĞDAŞLAŞMA ÜZERİNE KISA NOTLAR.
23 Aralık 2022 16:51

KİME YA DA KİMLERE NE DENİR?
20 Aralık 2022 16:51

HACI BEKTAŞ VELİ' YE GÖRE AKIL DİN VE İMAN İLİŞKİSİ NEDİR?
14 Aralık 2022 16:51

MİNARENİN İÇ YÜZÜ
06 Aralık 2022 16:51

SİYASİ İKTİDARIN GÖREVLERİ NELERDİR?
05 Aralık 2022 16:51

E D E P S İ Z...
01 Aralık 2022 16:51

DOĞUM VE ÖLÜM
29 Kasım 2022 16:51

MUSTAFA KEMAL'İN Ö Ğ R E T M E N İ Y İ M
24 Kasım 2022 16:51

... K.İ R L E T M E G Ö N Ü L
21 Kasım 2022 16:51

G İ D İ Ş A T
17 Kasım 2022 16:51

ATIN AĞZINDA KAÇ DİŞ VARDIR? YA DA DİNSEL BAĞNAZLIK NEDİR?
15 Kasım 2022 16:51

ATATÜRKÇÜLÜK NEDİR?
11 Kasım 2022 16:51

KÜÇÜK BİR TEBESSÜM MOLASI
06 Kasım 2022 16:51

GEÇİM DERDİ
01 Kasım 2022 16:51

...K A R I Ş M A Y I N !
24 Ekim 2022 16:51

DEVLET VE CUMHURİYETİN BEKASI, KARDEŞLİK VE TOPLUMSAL BARIŞ EŞ ANLI SAĞLANABİLİR Mİ? NASIL?
17 Ekim 2022 16:51

...AHLAK AĞLAR...
12 Ekim 2022 16:51

BİR ÜLKEDE MUTLU BİR TOPLUMSAL YAPI İÇİN SİYASET KURUMUNUN ÇÖZMESİ GEREKEN ÜÇ ANA ALAN VARDIR.
03 Ekim 2022 16:51

Tembih name
27 Eylul 2022 16:51

ANADOLU KARDEŞLİĞİ
05 Eylul 2022 16:51

26 AĞUSTOS BÜYÜK TAARRUZ VE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMININ ANLAM VE ÖNEMİ YA DA KURTULUŞ SAVAŞI NEDİR?
28 Ağustos 2022 16:51

S E L A M   O L S U N !!!
27 Haziran 2022 16:51

İSLAMDA KONUŞMA (ÛSLUP) ve İKNA KÜLTÜRÜ NASIL OLMALIDIR?
23 Haziran 2022 16:51

İSLAMDA KONUŞMA (ÛSLUP) ve İKNA KÜLTÜRÜ NASIL OLMALIDIR?
07 Haziran 2022 16:51

İÇTİHAT KAPISI...
30 Mayıs 2022 16:51

PARANIN DEĞERİ, ENFLASYON VE MERKEZ BANKASININ GÜCÜ ÜZERİNE KISA NOTLAR...
28 Mayıs 2022 16:51

KÜRESELLEŞME VE NEO-LİBERALİZM NEDİR?
24 Mayıs 2022 16:51

BAŞLICA TEMEL KORKU ÖBEKLER İMİZ VE İNSAN YAŞAMI ÜZERİNE OLUŞTURDUKLARI ÖNEMLİ BASKILAR HAKKINDA KISA NOTLAR.
11 Mayıs 2022 16:51

YARIN 1 MAYIS
03 Mayıs 2022 16:51

KÜRESELLEŞME VE NEO-LİBERALİZM NEDİR?
27 Nisan 2022 16:51

İNSAN BEĞENDİĞİNİ Mİ SEÇMELİ YOKSA SEÇTİĞİNİ Mİ BEĞENMELİ? HANGİSİ DOĞRU?
20 Nisan 2022 16:51

UMUTSUZ YAŞANMAZ...
15 Nisan 2022 16:51

DİNBAZ YA DA DİNCİ SİYASİ REJİMLER ÜZERİNE KISA NOTLAR.
08 Nisan 2022 16:51

GENÇLER İÇİN EŞ YA DA ARKADAŞ SEÇİMİ ÜZERİNE KISA NOTLAR.
28 Mart 2022 16:51

HAK YEME GÖNÜL !!!
25 Mart 2022 16:51

NEVRUZ KUTLAMALARI VE ALEVİLER AÇISINDAN ÖZEL ÖNEMİ.
21 Mart 2022 16:51

ÇANAKKALE ZAFERİNİN YAŞAMSAL ÖNEMİ VE ATATÜRK'ÜN İNSANCIL RUHU.
17 Mart 2022 16:51

SİYASİ İKTİDARLARIN GÖREVİ NE? HALKI TESLİM ALMAK MI? YOKSA HALKI TEMSİL ETMEK Mİ?
15 Mart 2022 16:51

BURUK BİR TIP BAYRAMI KUTLAMASI.
14 Mart 2022 16:51

KİMLER ÇAĞDAŞ VE ONURLUDUR?
11 Mart 2022 16:51

EVLENMEK NEDİR VE NASIL SÜRDÜRÜLEBİLİR?
07 Mart 2022 16:51

Tüm Yazılar