ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

 

      Helenistik çağ dünya kültürel mirasının en önemli kavşağıdır ve İskender'in Grek kültürünü doruğa çıkardığı dönemin başlangıcıdır!.

      Bu dönem daha çok tekil olmayan ve çoğul bir heykel sanatının dudak uçurtan cinsten eserlerin dünya kültür tarihine ciddi mirası olarak bilinir!.Bilinir ama; Özellikle Akdeniz ve Anadolu'da hayat bulan bu eserler istilacılar tarafından yok edildi ve bu yok ediş,modern çağ dediğimiz günümüzde maalesef tüm hızıyla devam ediyor!.

İslam’ın doğuşu ile "put" diye yağmalanıp,doğranan eserler Helenistik çağa ait kültür miraslarıydı!.

      Türklerin Anadolu'ya girmesi bu çağın izlerine büyük bir darbe olmuştur!.Her şeye "put" mantığı ile bakan zihniyet diğer istilacılardan geri kalmamış ve yağmalayıp yıkmıştır!.

      Günümüzde Roma ve Bizans'a ait ne varsa aynı akıbeti yaşıyor!.Yıllar önce Sümela Manastırını ziyaret etmiştim, tüm duvar resimleri çekiçle adeta doğranmıştı!.Ağlamamak için kendimi zor tutmuştum!..

Kodlarımıza kazınan heykel ve sanat düşmanlığının temelinde işte o "puta tapma" algısı yatıyor!.

      Afganistan'daki Buda heykellerinin dinamitlenerek yok edilmesinden tutun,heykele "ucube"diyerek Kars'taki Barış anıtını keserek yerinden söken zihniyet bire bir aynıdır!.

      İşte bu zihniyet şimdi Hasankeyfi kemirip yok ediyor ve hiç izi kalmasın diye sulara gömüyor!.

Tarihin doğrularından korkmanın çaresizliğidir bu yapılanlar!.

Yalan,yanlış ve içinde hiç bir ışığın olmadığı sahte bir gelecek dayatılıyor!..

Üstelik canavarlaşan duygularla!..

*************

SINIRIN ÖTESİ

      Tam kapıdayız!.Bir adım ötesi birden duygularınızı alt üst ediyor!.Herkesle aynı dili,aynı hisle konuşmak tarifsiz bir duygu!..Bizi karşılayanlar samimiyetle sarılıyor ve bir yok oluşun küllerinden doğan yeni bir hayatın hikayesi gibi duruyor yüzlerin o tatlı ifadesi! Sanki dünya toprağa gömdüğü bir tohumun yeşermesine uyanıyor!.Her şey bir zamanın ötesine taşıyor beni..Yürüyorum alabildiğince ve genişçe bir parkın çimlerine konulmuş masanın etrafında ki sandalyelerden birinde bitiyor yorgunluğum!.Genç bir kadın çalışan güzel Kürtçesiyle sipariş defterine ne istediğimi soruyor!.Biraz duraksayınca "tamam,sana bir buzlu meşrubat yapayım,belli ki yorgunsun!"

      Gerçekten iyi geliyor ve güzel yapılmış!.Dostlarım bir restorana yemeğe götürüyor!.Kilo ile kuzu eti yapıyorlar ve ne kadar lezzetli olduğunu anlamanız için mutlaka Duhok'a gitmeniz gerekiyor!.Değer mi?Bence fazlası ile..

Herkes mutlu görünüyor!..

"Hele şu referandumda gelse ve biz kaderimizi belirlesek " diye tatlı bir umut hakim bin yılların yitik özleminde!.

Olacak mı?.

Bence olmuş bile!..

Hepinize saygı ve sevgiyle!..

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.