ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

 

 

    Ahmet Çakırın milletvekili adayı olması dolayısıyla boşalan Malatya büyükşehir belediye başkanlığına yasa gereği Valinin 10 gün içerisinde belediye meclis üyelerine yapacağı çağrı ile toplanan belediye meclis üyeleri kendi aralarında birisini seçecekler ve o seçilen başkan 2019 yerel seçimlerine kadar başkanlığı yürütecek.

 

Seçim prosedürü adayların ortaya çıkması ile başlayacak.

    Belediye Kanunu’na göre, boşalan belediye başkanlığı için Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılacak seçimde; belediye başkanı, belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilecek.

    İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı seçilmiş olacak.

Oyların eşitliği durumunda kur’a çekilecek

Belediye başkanı seçimi en geç on beş gün içinde tamamlanmadığı takdirde yasa gereği belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanacak.

 

Bu normal olarak seçimin şekli ve olması gerekenler.

 

Mecliste Yeni başkanı seçecek olan Büyükşehir Belediye Meclisi, başkan dışında 41’i AKP’li, 7’si CHP’li, 1’i de MHP’li olmak üzere 49 üyeden oluşuyor.

O nedenle büyük olasılıkla büyükşehir belediye başkanlığını AKP li bir üye tekrardan yürütecek.

Son gelen bilgilere göre şu ana kadar 6 üye AKP il başkanlığında eğilim yoklamasına katılmışlar.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı eğilim yoklamasına katılanlar daha doğrusu ben adayım diyenler şunlar;

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan,

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat,

 Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekilleri Şefik Şengün ve Hasan Göğüs,

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan,

 Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser,

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk  

Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat

 

Her ne kadar aday çok olsa da duyumlarımıza göre en çok Battalgazi belediye başkanı Selahattin Gürkan ile Yeşilyurt belediye başkanı Hacı uğur Polat öne çıkan isimler.

Büyükşehir belediye meclis üyesi olan her kişinin doğal ve demokratik hakkı var ve aday olur olabilir. Önemli olan aday olmakla beraber yarışta olmak yarışabilmek.

Sadece aday olmak için de aday olunmaz.

Kimlerin aday olacağı kişinin kendi özgür iradesi ile vereceği bir karardır. Diğer bazı üyelerde aday adayı olmuşlar olabilirler.

Asıl olay büyük ihtimalle Gürkan ve uğur Polat arasında geçeceğe benzer.

Her ikisi de başında bulundukları belediyeler 300 bin çok üzerinde ki kişinin kişilerin yaşadığı ilçelerin belediyesi.

O nedenle yaklaşık üç yıldır sürdürdükleri bu belediye başkanlığında epeyce tecrübe epeyce ehliyet ve liyakat sahibi olmuşlardır zannediyorum.

      Ancak Battalgazi belediye başkanı bu üçüncü mü dördüncü mü sefer halkın özgür iradesi ile seçimler kazanmakta ve çok da başarılı projelere imza atmış bundan sonra ister Battalgazi belediyesinde kalsın isterse de büyükşehir belediyesine seçilsin çok büyük projelere imza atacağı kanaatindeyim.

       Yeşilyurt belediye başkanı Hacı uğur Polat daha kendisine doğru dürüst kadro kuramadı kuşkusuz çok iyi niyetli bazı kadroları var ancak özellikle basın bölümünde eksiklik ehliyetsizlik ve liyakat sız adamların olması nedeni ile yapılanlarda var ise görülmüyor gösterilmiyor. Geçmiş zamanlarda bunların hepsini yaşadık ve gördük.

       Hacı uğur Polat’ın projelerinin anlatıldığı programda bile provoke yaptılar adam kayırma yaptılar konuşmaması gerekenler konuşturuldu konuşması gerekenler konuşturulmadı. Hep kendisinin yan ve yandaşlarını beraber kanal boylarında beraber nargile foslatanlarla o programı götürdü. Bu program da Haci uğur Polatın projeleri anlatılmadı anlattırılmadı. 

       Yani üç yılda basın müdürlüğü makamını işgal ve boşu boşuna meşgul edenlerle baş etmeyen edemeyen hacı uğur Polat büyükşehir belediyesinde ne kadar ve nasıl başarılı olacaktır ben merak ediyorum.

     Selahattin Gürkan başta basın birimi olmak üzere bütün birimleri ve kadrolarını tecrübelerine dayanarak tecrübeli yetenekli ehliyetli ve liyakat sahibi insanlardan oluşturdu. Yapılan ya da yapılacak olan bütün projelerine bakın hepsi halkın tam da ihtiyaçları olan halkın yaşamını kolaylaştıran projeler olduğunu hepimiz görüyoruz hepimiz yaşıyoruz.

      Belediyelerin görevi bölgelerinde yaşayan halkın hiçbir ayırım yapmadan sen şucusun ben bucuyum demeden tüm yurttaşların eşit olduğunu düşünerek onların yaşamını kolaylaştırmaktır. Benim temennim kazanan ve icraatın başına geçecek olan belediye başkanı herkese her yöreye hizmet götüren vatandaşları bölmeden parçalamadan siyasi çekişmeye dönüştürmeden yaşamını kolaylaştıacak biri olmalı. Bunu da adaylar içerisinde Gürkandan görüyorum. Bu tabii benim düşüncem her düşünceye de saygı duyuyorum bütün adaylara başarılar diliyorum.

İlçe belediyeleri de mutlaka bazı kolaylaştırıcı işler yapıyor ancak büyük şehir belediyesi hizmet anlamında halkın daha çok sorunlarına çözüm üretme hakkına sahip.

       Örneğin Battal gazi hiçbir ayırım yapmaksızın vatandaşa hizmet götürürken Yeşilyurt belediyesi inşaat işleri ile ve park yapma ile uğraşıyor. Amaç hizmet mi para kazanmak mı inanın anlamış değilim.

      Hacı uğur polatın inşaatçı olduğu Ahmet Çakırla ortak oldukları hep söylenir şimdi işlerini her ikisinin oğullarının yürüttüğü de belirtilir. Bundan tabii bir şey olmaz olamaz ancak kendi işinle belediyenin işlerini bir birine katarsan birileri mutlaka bir gün bunun hesabını sorar.

      Battalgazi belediye başkanının mesleği benim bildiğim kadarı ile Öğretmenlik. O nedenle dikkat ederseniz yaptığı işleri öğrencisini imtihana hazırlar gibi çalışıyor ve uygulamaya geçiyor. Hiçbir zaman işini ihmal etmeden vaat ettiği her hizmeti yapıyor yapmaya çalışıyor. Bunu bir Battalgazi belediyesi sınırları içerisinde yaşayan bir vatandaş olarak gözlemlediğim için yazıyor ve gördüklerimi birebir konuştuklarımı sizlere aktarıyorum.

      Büyükşehir belediye başkanlığı bana göre tecrübesi ile icraatları ile ve duruşu ile Selahattin Gürkan’a yakışır. Gerisi belediye meclis üyelerine kalmış.

       Yine de Malatya halkının hakkına kim hayırlıysa ve hayırlı hizmetler yapacaksa şehirde barışı ve eşit yurttaş olgusunu yaratacaksa o olsun şimdiden seçileni kutluyorum hayırlı olsun.    

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.