ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

 

 

        Arguvan ilçesi her ne kadar heyelan bölgesinde olup bakımsızlıktan ve sahipsizlikten her beş on sene de bir yer değiştirerek seyyah durumuna düşmüş yolları toz duman olmuş ise de ilimizin en şirin şirin olduğu kadar da yanık sesli vatandaşları ile de sevimli saygı duyulması gereken bir ilçemiz.

       Coğrafi yapısı merkezi yerleşke olarak gezgin olduğundan mıdır nedir Arguvan başlı başına bir kültür merkezidir beraberinde de Türkü merkezidir.

       İşte bu özelliği ve güzelliğinden dolayı uzun zamandır Arguvan ilçemizde her Temmuz ayı sonlarında Türkü festivalleri düzenlenir ve iki gün de olsa başta Arguvan halkı olmak üzere Malatyalılar ve İstanbul’da gelen misafirlerle dolar taşar.

Arguvan Türkü festivalini Arguvan belediye başkanlığı düzenler ancak İstanbul da ki Arguvan dernekleri ile birlikte zengin iş adamları ile birlikte CHP li belediyeler de destek olurlar ve festival o şekilde organize edilir.

Yukarda da söylediğim gibi Arguvan ın taşı toprağı kültürdür. Taşı toprağı ile birlikte haklıda çok kültürlü okuma oranı çok yüksek olan bir ilçemizdir.

Geçmiş tarihlerde Arguvan’da olduğumuz bir sürede bir toplantıda sohbet ederken Arguvan halkının okuma yazma durumu sorulduğunda hem zeki hem de tam bir Arguvan kültürü ile büyümüş bir amcamız biraz da espri katarak “ Arguvan da okuma yazma oranı çok yüksektir herkes imkânları ölçüde okur ve bir yerleri bitirir ancak okumayanlarda milletvekili olur oluyor “ demişti  ve hepimiz çok gülmüştük.

Gerçekten benim aklımın erdiği siyasete yeni başladığım 1973 yılından bu yana son birkaç yıl Malatya da işgal edilen CHP dönemi hariç hep Arguvanlılar meclise gitmiştir. Şimdi de burada ki işgali kıramayan Arguvanlılar İstanbul da ya da başka bir yerlerde meclise gençleri ile birlikte giriyor ve demokrasi mücadelesi veriyorlar.

Arguvan da her ne kadar siyaset en üst düzeyde yapılmış olsa da insanları çok mütevazi ve hoş görülü insanlardır.

Arguvan Türkü festivali doğal olarak sadece Türkü festivali olarak anımsanmamakta festivalin içerisi özellikle gündüz bölümleri sosyal, siyasal ve demokrasi çalışmaları ile de dolduruluyor.

12. si yapılan son Arguvan Türkü festivali her nedense bu dönem baştan sona kadar birçok yanlışlıklara eksikliklere ve hatalara da neden olduğu izlendi gözlendi.

En başta belediye başkanı Mehmet Kızıldaş daha festival başlamadan evvel her yıl Rutin olarak yapmış olduğu basın toplantısında bilerek ya da bilmeyerek ya da bir eksiklik olarak örneğin sonnokta gazetesini basın toplantısına bile çağırmadılar başka kimseleri de çağırmadılar mı bilmiyorum.

Hatalar zinciri burada başladı ve festival bitene kadar oraya gidip gelen takip eden vatandaşlarca devam ettiğini açıkladılar söylediler söylendiler.

Örneğin Türkü festivalinin ikinci günü saat 14 te 29 Temmuzda İsmail beşikçinin ve Güven Gürkan Öztan ın katılacağı bir “ insan hakları ve Demokrasi “ paneli düzenlenmişti.

Böyle bir panel gerçekten Arguvana yakışan bir panel ve yapılması gereken bir panel. Gel gör ki Belediye başkanı hadi düşünmedi düşüneme di diyelim yanında ki yöresinde ki olanlar ve komitede olanlarda mı düşünmedi.

Madem ki insan hakları ile ilgili bir panel toplantı yapılıyor, Malatya da insan hakları derneği diye meşru bir dernek var bunlara da ya da bu güzide kurumun başkan ve yöneticilerine de haber verelim denilemez miydi? Hem insan hakları paneli yapacaksın hem de en önce hemi de bütün zorluklara baskılara rağmen layıkıyla görevini yapmaya çalışan insan hakları savunucularına haber bile vermeyeceksin. Ayıptır…. Yazıktır….. Günahtır…..

Hatta moderatörlük verilmese de bu arkadaşlarımızın Malatya da insan hakları nasıl çalışıyor ve neler yapıyor diye açıklamalarına izin verilse idi yanlış mı olurdu? Sayın Mehmet başkan.

Bütün bunlar olmadı olmamış. Ha bir de her gittiği yerde İsmail beşikçi adına beşikçi vakfı adına bir yetkili konuşma yapar ve vakfın işleyişi hakkında bilgiler verir.

Her ne hikmetse bazı aklı evveller buna da müsaade etmemiş

Nedeni abi niçin abi ne zararı vardı size.

Korkmayın o konuşmayı yapacak kişi Arguvan belediye başkanlığına aday olacağını zannetmiyorum düşünemiyorum. Belediye meclis üyeliğine de olamaz olmazdı belediye ile hiçbir işi olmaz olamaz o zaman neden korktunuz neden birisine konuşma izni vermediniz gerçekten merak ediyorum.

Geçmiş dönemlerde bu festival hakkında çok güzel yazılar yazdım şimdi de yazmak istiyordum ancak yapılan ve anlatılan olumsuzluklar beni böyle bir yazı yazmaya zorladı keşke bunlar olmasaydı keşke bende bunları yazmasaydım ancak yapacak bir şey yok. Diliyorum gelecek yıllarda bu hatalar olumsuzluklar bir daha olmaz ve her zaman Arguvan’a ve Arguvanlılara yakışan geçmiş festivaller yeniden hayata geçirilir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.