ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

 

 

       Özal'lı yıllarda Malatya belediye başkanları yapan Seyhan Semercioğlu.

Malatya'da araç gereç çok istemiş diye hep hatırlanır.

          Sonraki yıllarda Ahmet Münir Erkal mesleği gereği mimarisi ve şehre kazandırdıkları ile anılır.

MAŞTİ yapımı bunlarda bir tanesidir.

Şehrin çehresini değiştiren havuz ve şelaleler ile yeni bir şehircilik getirmiştir.

           Yaşar Çerçi karakter ve insancıl yapısı ile halktan biri gibi her an karşınıza çıkacak bir belediye başkanı olmuştu.

Hizmeti her yere taşımaya çalışması ile ön plana çıkmış içimizde biri idi. En büyük eseri Malatya sporu ilk kez Çerçi o zaman adı 1. Ligdi dolayısıyla1. lige çıkarmıştır

        Cemal Akın halka hizmeti nedir derseniz eski Belediye binasını bir gece yıkması olmuştur.

        Ahmet Çakır hizmet noktasında Katı atık da enerji üretim hizmete girmiştir.

Şehir içi taşımacılık da çığır olan çevre dostu Tranbüsü maliyeti yüksek olarak ve modeli çok eski olmasına rağmen devreye sokmuş olmasıdır.

         Hacı Uğur Polat ise kısa olan döneminde Büyük şehir belediyesinin yarım kalan rutin hizmetlerini tamamlamıştır. Yeni bir hizmet üretmeden gitmiştir.

       Son Büyük Şehir Belediye Başkan Selahattin Gürkan ise daha henüz on sekiz ay oldu. Bu 18 aylık süreçte rutin olarak yapması gereken belediyelerin asıl işi olanları yol su asfalt dışında gözle görülür yeni ve Malatya halkının yaşamını kolaylaştıracak bir hizmet görülmemektedir.

 

İdeal başkan hangisi mi diyorsunuz?

 

         Ahmet Münir Erkal'ın proje özelliği, Yaşar Çerçi'nin insanlığı, Ahmet Çakır'ın girişimciliği.

Böylesi bu şehirde hayal gibi geliyor ama hayırlısı.

        1980 Sonrası sözde demokrasiye geçişten sonra yapılan yerel seçimlerde Malatya nın yedi eminleri belediye başkanları olarak seçilen isimler sırayla yazılmıştır.Hepsi üç aşağı beş yukarı aynı düşüncede aynı çemberde geçen zihniyette insanlar.

Hepsi kişi olarak insani anlamda birbirinden değerli insanlar bu konuda hiçbir sözüm yok kimsenin de olamaz.

        Benim derdim yazmak istediğim anlatmak istediğim kentimize ilimize hizmet etmek adına seçilen belediye başkanları Malatya halkının yaşamını kolaylaştıracak onlara daha iyi hatta ekstra hizmetler nasıl yapılacak ne şekilde yapılacak kim yapacak tır?.

         Sözde demokrasiye geçip ilk seçimde ANAP ın tek başına iktidar olması sonucunda bir yıl sonra yapılan yerel seçimde ANAP Seyhan semercioğlu’nu 25 Mart 1984 aday göstermiş ve bu görev 25 Mart 1989 da ikinci yerel seçimde son bulmuştur.

Seyhan semercioğlu Malatya ya hizmet anlamında çok büyük ve halkın yaşamını kolaylaştıracak elle tutulur hiçbir şey yapmamış olsa da o dönemde yokluk ve yoksulluk bu günkü kadar felç edecek şekilde olmamış.

         Yolsuzluğu hiç görülmemiş bir belediye başkanı idi. Rivayet o ki Ankara da gelip te harcanmamış harcanamamış 1,5 milyar TL yi tekrar Ankara ya teslim etmiştir.

    Şu gün öyle fazla gelen bir para olsa durumu ne olurdu bence durumu meçhul olurdu.

            1989 Yılı yerel seçimlerinde ve ANAP ın özellikle Malatya da güçlü olduğu dönemde bu kez de A.Münir Erkal ile seçime gidilmiş ve kazanılmıştı. A.Münir Erkal iki dönem belediye başkanlığı yapmıştır Mesleği mimar olan Erkal yeni bir umut olmuştu. En azında Malatya’nın imarını düzeltir tertemiz suyunu asbest borularda kurtarır Malatyalı yaşanabilir bir şehir olur temiz su içer denildi ancak ne imar değişti tam aksine daha beter bir yerleşkeler çıkarıldı beton yığınları oluşturuldu.

 Halen Malatya da kanserojen üreten o asbest borular var ve biz o borularda gelen suları içiyoruz.

           1980 den bu yana Gürkan la birlikte 7 tane AKP ve AKP zihniyetinde belediye başkanı gelmiş geçmiş ancak o asbest borular her nedense bir türlü değişmemiş değiştirilmemiştir.

O da diğeri gibi rutin belediye hizmetleri ile uğraşmış ve o uğraşı içerisinde boğulmuştu ama buna rağmen en azında Malatya ya birçok eksikliği olmasına rağmen yeni bir oto gar kazandırmıştır.

             A.Münir Erkal den sonra M.Yasar çerçi bütün kesimlerde inançlarda siyasi çevrelerde büyük umutlarla desteklenen ve “ ceketimi koysam kazanırım “ diyen Erkal karşısında çok büyük üstünlükle MHP den belediye başkanı seçilmiştir.

           M.Y aşar Çerçi diğerleri gibi belki bazılarından biraz daha fazla hümanist sevgi saygı dolu bir kişiliğe sahip mülayim bir başkandı. Ancak o da rutin işlerde uğraşmaktan geçmişteki bazı olumsuzlukları düzeltmekten başını kaldıramadığından çok fazla faydalı olamadı ancak yaptığı en büyük iş Malatya spora tam destek verdi.

         Malatya spor guruplara kaldı ve Antalya da gurupta birinci olarak 1. Lige yükseldi. Bu da Malatya için önemli bir zafer olarak çerçinin hanesine yazıldı.

         Çerçiden sonra AKP adayı Av. Cemal akın seçildi. Keşke seçilmese idi. Avukatlıkta başarılı olabilirsiniz ancak Avukatlık başka Malatya gibi büyük bir şehrin hizmetlerini yürütmek başka bir şey. Cemal akın belediye başkanlığında çok başarılı olamadı.

Hele hele biri emeksizde diğeri sıtma pınarında iki tane sözüm ona alt geçit yaptı ki görülmeye değerdi!!. Dünyanın hiçbir yerinde öyle bir alt geçit görme şansınız yok zaten Allah ta kimseye göstermesin.

       Cemal Akının beş yılından sonra yapılan yerel seçimlerde AKP il başkanı olan Ahmet Çakır aday gösterildi ve seçildi. Zaten 1980 den sonra her seçimde sağ siyaset adayları özellikle de iktidarın adayları hep kazandı ama hiç birisi hiçbir belediye başkanı iktidarın nimetlerinden Malatyalıya bir ekstra hizmet getirmedi getiremedi. Bireysel olarak yanlarına yandaşlarına getirmişlerdir yapmışlardır o da günahları boyunlarına.

           Ahmet Çakırın taa adaylığı döneminde tartışmalar başladı efendim yüksek okul mezunu değilmiş dediler o hayır ben yüksek okulu bilmem nerede mezun oldum falan filanlarla Ahmet çakır seçildi ve oturdu.

          Ahmet Çakır sırtını şelaleye dayamış desteği oradan alıyor imkânları da daha ziyade onlara kullanarak belediye başkanlığında ki yerini sağlamlaştırdı. Dolayısıyla ikinci seçimde tekrar aday gösterildi ve seçildi görev sırasında Malatya büyükşehir yapıldı ve dolayısıyla otomatik men Malatya’nın ilk büyük şehir belediye başkanı unvanını da kazanmış oldu.

          Ahmet çakır belediye başkanlığı sürecince şelale ile hareket ederek özellikle dini İslami değerler üzerinde hizmetlere yoğunlaştı Dünya vi işleri bırakarak ahrete çalıştı. En büyük hizmeti 1965 model tranbüsü en yüksek fiyatlarla Malatya’ya getirdi.

            Ve geldik son belediye başkanımız Selahhadin Gürkana. Gürkan İş bulma kurumu müdürlüğünden siyasete girdi. Önce bağımsız sonra AKP adayı olarak üç dönem battal gazi de ilçe belediye başkanlığını başarılı olarak yaptı.

               Gerçekten Battalgazi de başarılı çalışmalar yapıyor halk ile iç içe oluyor şucu bucu demeden şu inançta mezhepte demeden halk ile kaynaşarak üç dönem başarılı belediye hizmetleri yapmış ve bu başarılarının mükâfatını da hiç tereddüt edilmeden seçimlere 3 ay kala AKP büyük şehir belediye başkanı adayı olarak gösterilmiştir.

Bazı guruplar AKP önde gelenleri itiraz etmek istemiş altını oymaya çalışarak durdurmak istemişler ancak reis kararını vermişti.

                18 aydır Malatya büyükşehir belediye başkanlığını şöyle ya da böyle yürütüyor. Bana göre Battalgazi belediye başkanlığı sürecinde ki performansı ne yazık ki şu anda yoktur.

            Hele son zamanlarda başta Yeşilyurt ve Darende belediye başkanları olmak üzere ilçe belediye başkanları ile ters düşüyor olması işin kavgaya dönüşecek boyuta geliyor olması hiç yakışmıyor.

Keşke bu tür tartışmalar konuşmalar Malatya ya daha fazla hizmet nasıl getiririz üzerine olsa idi.

           Malatya’nın en acil olan başta trafik sorunu asbestli su boruları sorunu mahallelerin köylerin alt yapı asfalt sorunu Malatya’nın kirlilik sorunu depreme karşı alınması gereken tedbirler konusu.   

           Malatya da yeşil kalmamış oksijen bitmiş yeni yeşilliklerin yaratılması yatay imar yeşilliği yok edilen tecdenin batışını sorunu nu tartışsaydınız.

 Keşke Beyler deresinde ki sözüm viyadük ya da köprü ile beyler deresin de ki on binlerce kavak ve diğer ağaçları keserek af edersiniz b*k çukuruna çevirdiğiniz hesapsız kitapsız yaptığınız sinek üretim merkezine dönüşen ve taaa Yeşilyurt’a  kadar insanlara hastalık getiren getirecek olan terzi deresi ve aşağıda ki köprü altı göleti tartışsaydınız…

             Çevre yolunu yeni hava alanı projesini bu pandamı döneminin en uç noktaya gelmişken yeni hastanelerin yapılması gerekirken mevcut hastanelerin neden yıkıldığını neden başka şekillerde kullanılmak istendiğini tartışsaydınız.

Velhasıl 1980 den bu yana 7 tane belediye başkanımız olmuş.

 Hepsi de iktidarın belediye başkanları olmuş.

 Ancak Malatya ili hiçbir zaman iktidarlardan hizmet almamış alamamış alamazda.

           Çünkü Malatya da seçilen belediye başkanları ve vekiller etkili yetkili siyasiler Malatya da önce yan ve yandaşlarına hizmet etmeyi kente hizmet etmek gibi görüyorlar işte o zaman da hizmet gelmiyor Malatya da şu asırda büyük bir köy gibi var olduğu gibi varlığını devam ettiriyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.