ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

 

 

         JETON; Kumbaralı telefonu açmak, deniz taşıtlarına binmek, kimi yerlere girmek için para yerine kullanılan, metal ya da plastikten yapılmış küçük marka.

( Bu tarife göre gazeteci nasıl JETON olarak nitelendiriliyor başkanım açıklarsa ki açıklamasını ısrarla bekliyoruz bizde öğrenmiş oluruz)

 

Kısaca jeton’un sözlükteki tarifi bu.

 

             Büyükşehir belediye başkanımız Selahattin Gürkan Bey yaptığı bir açıklama da Malatya da “ JETON “ gazeteciler olduğunu söylemiş hatta önemle vurgulamış.

            O açıklamanın yapıldığı dönemlerde ben hastaydım ameliyat olmuştum ve hastanede yatmakta olduğum için bu açıklamaya cevap verememiş ve başkana tarif ettiğiniz “JETON “ gazeteciler kim ya da kimler diye soramamıştım.

          Ben Malatya çağdaş gazeteciler derneği Malatya şube başkanı olarak gazetecilerin tümünün üyemiz olsun olmasın haklarını hukuklarını savunmak onlara karşı sorumluluğumdur.

            Bu nedenle buradan sayın büyükşehir belediye başkanıma sormak istiyorum Lütfen JETON gazetecilik ne demektir. Malatya da sizin iddianıza göre kaç JETON gazeteci var ve kimlerdir?.

Sayın başkan bu sorularımı cevaplandırırsan sevinirim ve biz gazetecileri töhmet altında kurtarırsın diye düşünüyorum.

            Ben İbrahim Göçmen olarak hiç kimse ile hiçbir şekilde o da çok geniş kapsamlı değil belli kurum ve kuruluş ile tanıdık birkaç esnaftan diğerufak tefek bayram ve yılbaşı reklamları dışında hiçbir alış verişim akçeli işlerle ilişkim olmadı olmaz olmayacak.

            Siz bunları söylerken sizlere cevap sözüm ona sorgulamak adına yazı yazanlar oldu bir kısmını okudum.

             Örneğin bir zamanlar elektrik su parasını merhum Mevlit Aslan oğluna ödettirenler oralarda nemalananlar şimdi kat yat beğenmeyen jip ten aşağıya inmeyen çalıştığı Tv de bu nedenlerle işine son verilenler bile utanmadan sıkılmadan yüzlerini nasır bağlaması dolayısıyla sizlere bu konuda sorular yönelttiğini yazı yazdığını gördüm.

            Bu ve buna benzer arsızları sorumsuzları susturmak için bile olsa çıkın ve JETON gazeteci olarak nitelendirdiğiniz gazetecileri açık açık açıklayın. Açıklamazsanız siz şaibe altında kalırsınız onu da söyleyeyim.

Yani yalan açıklama yapmış olursunuz yalancı başkan damgasını da yersiniz.

             Malatya Türkiye’nin stratejik ve çok önemli bir şehridir. Malatya doğunun batısı batının doğusu olması nedeniyle burada yaşayan insanların inanç ve etni siteleri bile ortak paydadadır oran olarak birbirine yakındır.

Malatya sizin tarifinizle tarihi şan ve şerefle dolu çok eski bir yerleşim yeridir.

           İşte bu Malatya sizi çok büyük bir çoğunlukla her partide her inançta her etnik yapıda ki insanlara size yedi emin olarak güvenmiş seçmiş ve Büyük şehir belediye başkanı yapmıştır.

Siz bu halka bu insanlara kapalı sözlerle açıklamalar yapamazsınız yapmamalısınız.

Seçim günlerin de açık şeffaf olacağınızı çok yerlerde söylediniz anlattınız.

            Ancak görev sürenizin yaklaşık yarısını bitirdiniz ama genel anlamda çok da şeffaf olmadığınız halka açık olamadığınız halkın içerisinde dillendiriliyor. Şayet JETON gazetecinin ne demek olduğunu ve kimlerin bu tarife uymadığını açıklamazsanız inanın çok sayıda gazeteci arkadaşımızın da kafasında bu gün olduğu gibi bundan sonra da sorular kalıyor kalmakta.

Gazetecilik bana göre her ne kadar 4. Güç olarak görünse de son zamanlarda ki yaşanan olumsuzluklar siyasilerde sonra en güvensiz sektör olmuştur.

             Bunun nedeni mevcut iktidarın basının büyük bölümünü tekeline alması havuz medyası oluşturması yüzünde her geçen gün itibarını saygınlığını kaybetmektedir. Ortalıkta o kadar boş beleş ne olduğu belirsiz insan gazeteciyim diye dolaşıyor ki hiç tahmin dahi edemezsiniz.  

Meslek hayatımda 1978 den bu yana daha öncelerde darbeler, darbe teşebbüsleri ve ciddi sıkıntılı dönemlerden geçtik ama demokrasinin, insan haklarının, basın ve ifade özgürlüğünün bu denli asimile olduğu bir dönem görmedim.

             12 Eylül bile bu dönemki kadar baskıcı basın ve ifade özgürlüğüne hançer vuran dönem değildi. Gazetecilerin bölündüğü gazeteci olmayanların gazeteci gibi öne çıktığı ve Devlete istihbaratçı gibi çalıştığı zamanlar olmadı.

Gazetecilik çok kutsal bir meslektir, JETON ve başka argo lümpen sözlerle deyimlerle suçlanamaz yaftalanamaz yaftalanmamalı. Şayet Sizin iddianız doğrultusunda JETON gazeteci varsa bu da sizin iktidarınızın eseridir bundan da şüphen olmasın

           Bizim diğer insanlardan ayrıcalığımız, gözlerimiz ve kulaklarımız sadece kendimiz için değil, belki yüz binlerce insan için bakıyor, dinliyor ve bunları haber yapıyoruz. Halkımızın haber alma özgürlüğüne katkı sunmuş oluyoruz.

              Ancak son on yıla en azında şöyle bakacak olursak pek çok haysiyetli doğru düzgün mesleği layıkıyla yapan ancak muhalif olan doğruya doğru yanlışa yanlış diyen meslektaşlarımız sorgulandı, tutuklandı, hapse atıldı ve birçoğu da işsiz kaldı.

Gazetecilik maalesef güvenilirlik noktasında politikacılardan sonraki sırada geliyor.

              Bu sorun, başlangıcından itibaren devlet kaynaklarıyla gazeteleri satın alıp onları yandaş hâle getiren bir yönetim anlayışından kaynaklanıyor.

Satın alınan gazetelerde adı gazeteci olan satılık kişiler çalışmaktadır ve bu kişiler mesleğimizin bu noktada güvensiz hale gelmesinden sorumludur.

 Dolayısıyla jeton gazetecilik ne ise işte ondan olan böyle gazeteciler var olmaya çoğalmaya başladı.

            Başkanımız bunlarımı demek istiyor yoksa yerel anlamda Malatya da ki gazetecileri mi kast ediyor bilmiyorum ama sayın başkan bunları mutlaka benim kişisel olarak şahsım kadar tüm kamuoyu ve namusu şerefi ile bu mesleği yapan herkes bu soruya cevap bekliyor bekliyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.