ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

 

 

             Ülkemizin geçmişten günümüze geliş sürecinde, doğal zenginlikleri arasında bulunan Zeytin Ağacı ve Zeytinin asıl ürünü olan Zeytin Yağının yok edilmesi için,  en sonunda zeytin yasası çıkarıldı.

Maden ve mermer çıkarılmasına imkân sağlayan bu yasa ile zeytinlikler yok olacaktır.

            Dünyaya zeytin dalı ile barış eli uzatıyoruz. Ama bu yasa ile şimdi, zeytin ağacını kökünden kesip dünyaya savaş ilan ediyoruz.

Unutulmasın ki; Tarihe 'Ölmez Ağacı' olarak geçmiştir Zeytin Ağacı.

            Zeytin, kutsal kitapların ölmez ağacıdır. Museviler için, Hıristiyanlar için ve Müslümanlar içinde bereketin simgesi, barışın, aklın, uzun ömrün ve olgunluğun simgesidir.

          Akdeniz efsanelerinde Ölmez Ağaç ya da Hayat Ağacı olarak geçen zeytin, kırsal kesim insanlarının en önemli geçim kaynakları arasındadır.

              Atina’nın güçlü adamı Solon, dünyada ilk zeytin ağacını koruma yasasını çıkartmış, yasalarla zeytin ağacının kesimini yasaklamış ve çok ağır cezalar getirmiştir.

              Dünya mutfaklarında zeytinyağının sağlık açısından önemi her geçen gün artarken, Türk mutfağının vazgeçilmez bir unsuru olan zeytinyağlılar yemek kültürümüzün değişmez bir parçası olmuştur.

             Roma Dönemi’nden günümüze ulaşmış birçok anıt zeytin ağacı, geçmiş uygarlıkların zeytine verdikleri değerin örneklerini bizlere sunmaktadır.

              “Yeşil kırma zeytini çok severim” diyen İzmirli ozan Homeros’tan bu yana, Ege’ye gelenler, taze bazlamayı zeytinyağını banarak kırma yeşil zeytin yeme geleneğini hep sürdürmüştür.

Bugün Maden Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik Madde 115’e eklenen 4. Fıkra ile zeytin alanlarının madencilik faaliyetlerine açılması Resmî Gazete de yayımlanmıştır.

                 Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Kanunu’nun 20. Maddesinin birinci paragrafında “Zeytincilik sahaları içerisinde ve bu sahalara en az 3 km. mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, zeytinlerin ve gatitif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi madde bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” hükmü yer almaktadır.

              Kanuna aykırı olan bu işlemin durdurulması ve tüm zeytinliklerin başta maden olmak üzere tehdit eden tüm diğer faaliyetlerden korunması gerekir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.