ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

 

 

11-17 Mart Koca Karı Soğukları, Diğer Tabiriyle Berd-el-acüz Soğukları

            Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle bu yıl mevsimlerin birbirine karışmasıyla, Bahar dönemi kışın etkisiyle varlığını devam ettiriyor.

 

Peki Nedir Bu Koca Karı Soğukları?

İsmi Nereden Geliyor?

Bir Hikayesi Var Mı?

 

Sın, Sinnaber, Vabır, Amir, Mutemir, Muallel, Matfiyülcemer...

 

           Halk takviminde geçen birer gün adı bunlar ama bildiğimiz günlerden değil. Mart'ın hemen ortalarında baharı kırıp buz gibi bir soğuk getiren 7 soğuk günün adı bunlar. Bir rivayete göre hepsine birlikte Berdül'acüz deniyor. Kış mevsiminin sonunu müjdeleyen bu günler, ülkemizde 11-17 mart arasında yaşanıyor.

         Bazı yörelerde, "berdelecüz" veya "berdelegüz" olarak da isimlendirilmektedir. Arapçada "berd" soğuk, "acûz" ise koca karı demektir. Bundan dolayı, bu tarihlerde görülen soğuklara ülkemizde ''koca karı soğukları" denmiştir.

           "Koca karı soğukları" dediğimiz bu döneme eski insanlar çok tecrübelerle bu "Berdü'l-acüz" adını vermişler. "Acüz" omurgamızdaki "kuyruk sokumu" dediğimiz son kemiğin adı olduğundan böyle bir benzetme yapmışlar. Yani soğuğun kuyruk sokumuna kadar girdiği bir benzetme söz konusu.

             Başka bir rivayete göre; bu kelime kocakarı manasına gelen "acüze" sözcüğü ile karıştırılınca, bir de üstüne bu soğuklarda çok fazla yaşlı kadının ölmesi söz konusu olunca deyim halkın ağzına "kocakarı soğukları" olarak yapışmış.

 

"Bu soğukları çok koca karı öldürür..." lafını eskilerden duyarsanız şaşırmayın.

Koca karı Soğukları Efsanesi

 

             Bir efsaneye göre ise geçimini, yetiştirdiği koyunlarla sağlayan yaşlı bir kadın sert geçen kış sonrası ilkbahar geldi diye sevinerek hayvalarıyla dağlara çıkmış.

               Ancak havanın birden soğuması, fırtına, yağmur derken hazırlıksız yakalanan kocakarı hayvanlarını ısıtmak için kazma, kürek ne varsa yakmış fakat hayvanları donmaktan kurtaramamış.                  

Eee, büyüklerimiz boşa dememiş..              

 

MART KAPIDAN BAKTIRIR,

KAZMA KÜREK YAKTIRIR...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.