ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

 

 

                  Sevgili Canlar Hakka varmış Canlarımızın Mezar Taşlarını yaptırırken Ne yapmalıyız?

Hakka varmış olan bir canımızın mezar taşına ne yazmalıyız ki alevi edeb-Erkânı’na uygun olsun.

              Günümüzde mezar taşları yapılırken, cennetlik mezarlar adı altında birilerinin dümenine su taşımaktan başka bir şey değil. Yeter ki uyanık birileri para kazansın. Üç beş katlı yaptırılan mezarların gösteriş için yapıldıkları ve sözde sahiplenme olarak anlaşılmaktadır.

            1950'li yıllardan önceki Mezar taşlarında hiç bir İslami terime, deyime rastlanmaz. Ne olduysa 1950'lerden sonra nerdeyse her Mezar-Taşına Ruhuna Fatiha yazılıyor. Ve Hakka Uğurlama Erkanları İslami kural ve kaidelere göre yapılıyor. Bu doğru değil, yapılmamalı.

                 Alevi Can ömründe bir kere bile Camiye gitmemiş, Hac nedir bilmez, Namazın N sini bilmez, Koca bir yaşamı hep Alevice yada hiç bir Dine bağlı olmadan yaşıyor ve Hakka Yürüdüğü günde Hakka-Yürüme-Erkanı yerine'' Cenaze Namazı'' kılınıyor. Bu Hakka yürümüş olan Candan RIZALIK alınmadan yapılan bir fiildir.

               Alevilikte Rızalık alınmadan hiç bir iş yapılmaz. Hele birde ben Alevi ''Dedesi''yim diyen Mollalar ve Hocalar var ya Onlar bu ''Cenaze Namazı'' ile Hakk-Yoluna uygun olmayan fiilerde bulunmuş oluyorlar ve buna Yol dilinde Düşkün denilir. Hakk ve Hakki kat Yolu bize ne diyorsa ona uygun yaşamak ve yolun gereklerini yerine getirerek yaşamamız gerekir ki kendimize Hakk Yolunun yolcusu Alevi diyebilmektir.

               Hakka Yürüme Erkanı, Cem Erkanında yapılanın Son Ritüellerinin kısa bir değişimi ile yapılmalı.  

 A.   

1..)  Delil Uyandırılmalı. Ve Erkandan sonra Sırlanmalı.

 2..) Erkana Katılan Canlara Hakka Yürümüş olan Can hakkında bilgi verilmeli.

B. Devriye anlatılmalı bir iki Devriye Nefesi okunmalı. 3 tur Semah şeklinde  Tabutun etrafında dönülürken Tabuta sırt çevirilmeden dönülmeli.

C. Rızalık Meydanı açılmalı, Rızalık alınmalı, Rızalık verilmeli. 

D. Erkan Meydanı açılmalı ve Gülbanglar sunulmalı. 

E. Sırlamaya Mezarlığa gidilip Sırlama Erkanı yürütülmeli.

Bu arada Hakka Yürüyen Canın akrabalarına Yakınlarına Taziyelerde bulunurken '' Başınız Sağ olsun'' denmemeli. Bunun yerine SİZLERE SAĞLIK VE SABIRLAR DİLERİZ, ACILARINIZ BİZİM ACIMIZ, ACILARINIZI PAYLAŞIRIZ.  HAKKA VARAN CANIMIZIN DEVRİ DAİM OLA. Denmeli.

 

              Bizler mezar taşlarımıza '' Ruhuna Fatiha, doğum tarihi, ölüm tarihi'' yerine aşandaki Hakk-Yoluna daha uygun olan kısa yazıyı yazmalıyız ki. Orda Yatanın Müslüman değil Alevi olduğu da bilinsin.

Korkmayın yapın yazın, yazın ki Yolumuzu Erkanımızı yobazların elinden kurtaralım.

Nur Kapısında ..............( Tarih ) Doğdu.

Sır Kapısında............... ( Tarih ) Sır oldu.

Devr-i Daim,

Ruhu şad ola.

Mekanı Gül,

Yıldız ola.

Hakka Yürüdü.

Bunların dışında bir deyiş, bir özlü söz veya sevilen bir sanatçının şiirinden bir dörtlük yazılabilir.

 AŞK ile...

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.