ALTIN
 2.430,39
DOLAR
 32,3184
STERLİN
40,4564
EURO
 34,6003

 

 

            Öyle bir kavun düşünün ki, elma büyüklüğünde, parfüm kadar etkili, mis gibi kokan bir lezzet.

Şamama kavunu günümüzde unutulmuş lezzetlerden biridir.

Arapçadaki “şemm (hoş kokan, güzel kokulu)” sözcüğünden türemiştir.

Şamama ile ilgili en eski kayıtlar Divanü Lugat-ıt Türk’te karşımıza çıkmaktadır.

            Eskiden evlerde evin birçok noktasına asılır, elbiselerin arasına konulur, gelin çeyizlerine eklenir, askere giden gençlerin bohçalarına konulan bir parfümdür.

            Şamama kavunu, günümüz kavunları gibi tatlı değildi, bundan dolayı yiyecek olarak tüketilmezdi. Fakat aroması birçok lezzet için şurup, tatlı, şeker, lokum, şerbet yapımında kullanılmaktaydı.

            Şamama, hasat edildiği zaman çok güzel kokmazmış. Un veya kepek çuvallarının içinde 2 hafta bekletildikten sonra mis gibi kokmaya başlarmış.

Anadolu’nun hemen hemen her yerinde yetişebilen bir meyvedir.

              Anadolu’daki bazı isimleri şöyledir; alabaş (Osmaniye), cırdatan (Bolu), cırlangıç (Denizli), eşememe (Mersin), şebeden (Maraş) şeklindedir.

              Eşref Bin Muhammed’in 14. yüzyılda yazdığı eserlerinde tıpta şamama koklamanın beyin sağlığına çok iyi geldiğini, tüketmenin ise mide rahatsızlıklarını giderdiğini bildirmektedir.

              Ayrıca Evliya Çelebinin seyahatnamesinde şamama kavunlarının zenginler ve padişahlar arasında hediye olarak sunulmakta olduğu yazmaktadır. Osmanlı döneminde elde şamama taşımak adet haline gelmiştir. İnsanlar hem güzel kokmak hem de arada koklayıp mutlu olmak için yanlarında taşırlarmış.

              Anadolu edebiyatını incelediğimizde bir çok şiirde şamama kavunundan bahsetmektedir.

Geçmişte bir cep telefonu gibi insanların yanlarında taşıdığı, önem vermiş olduğu bu güzellik günümüzde unutulmuştur.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.