ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

 

 

             Vatandaş soruyor " Hocam küreselleşmenin ideolojisi var mıdır, eğer varsa nedir?. .Çok kısa olarak anlata bilir misiniz ?"

Anlatmaya çalışayım.

               Küreselleşme; tarihsel, sosyal ve kültürel gelişme süreci içinde, akıl, bilim ve yüksek teknoloji girdilerini eğitim, öğretim ve üretimde; doğru ve etkin kullanıp yüksek bir ekonomik refah üreterek aşırı güçlenen emperyalist ülkelerin;

              Yeterli bir rekabet gücü kazanamamış ve yeterince gelişememiş görece zayıf ülkeleri ve bu ülkelerin doğal ve ekonomik kaynaklarını sürekli ve sistemli olarak sömürebilme ideolojisidir.

              Küreselleşmenin sosyal, siyasal ve ekonomik açılardan üç temel ayağı, yani öğretisi ya da dayatması vardır.

            1- Küreselleşme öğretisine göre, sermayenin egemenliği ve vesayetine dayalı  kapitalist ekonomik modelin dünyada hiç bir alternatifi ya da seçeneği yoktur. Başka bir söyleyişle de  kapitalist ekonomik sistem  bir dogmadır ve dokunulmazdır. Kabullenilmesi zorunludur. Bu sisteme girmeyen ülkelerin gelişme ve yaşayabilme şansları çok zayıftır.

           2- Aynı bakış açısından yaklaşarak, serbest piyasa ekonomisinin gereksinmelerine göre örgütlenen liberal siyasi ve hukuki rejimin de hiç başka bir seçeneği ya da alternatifi yoktur. Bu yaklaşıma göre, küreselleşme ile birlikte, liberal siyasi rejim de dogmalaşmış ve dokunulmazlık kazanmış olur.

            Çünkü kapitalist ekonomik sistem ile liberal siyasi rejimler yapışık ikiz kardeşlerdir. Ancak birlikte yaşayabilirler. Liberalizm, kapitalizm için ideolojik  siyasi ve hukuki altyapıyı hazırlar ve düzenler. Kapitalizme de bu hazır ve sorunsuz düzlemde gönlünce, yani kâr maksimizasyina göre iş yapmak ve sömürmek kalır.

           3- Küreselleşme ya da bu yenidünya düzeni de yine Batılı emperyalistlerin birlikte geliştirip olgunlaştırarak kurdukları, kurumlaştırdıkları ve Batılıların çıkarlarına göre kurgulanıp işleyen bir düzendir. 

            Bu düzen  dünyanın tamamını tek bir pazar yapmaya, insanların hepsini, düşünüş, üretim, davranış, giyim, kuşam,  beslenme, sanat, müzik, eğlenme... v.b. alanlarında tek tipleştirmeye, adalet  hukuk ve ahlak sistemlerini standartlaştırıp liberal kapitalizmin önündeki tüm engelleri yok etmeye yöneliktir. Daha önceleri FETÖ tarafından gündeme getirilmiş olan " Dinler arası diyalog " çabaları da Küreselleştirmeye, yani emperyalistlere güç ve ideoloji devşirmek içindir.

 

              Küreselleşme ideolojisi bu yapısı nedeniyle de toplumların birlik ve çıkarları korumaya dayalı ULUS DEVLETLERE VE dolayısıyla da Atatürk'ün kurmuş olduğu ulus devlete, yani demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Cumhuriyetimize karşıdır.

              Çünkü küreselleşmenin önündeki en büyük engel yerli ve ulusal sanayilerini kurmak, geliştirmek, tarihsel, sosyo-kültürel farklı kimliklerini sahiplenmek ve yaşatmak isteyen, ayrıca sömürücü sermayenin küresel dolaşımına engel oluşturan güçler ulus devletlerdir.

             Ancak şurasi hiç gözden kaçırılmamalı ve unutulmamalıdır. Başta ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzere, tüm gelişmiş emperyalist Batı devletlerinin derin devleti ya da saklı, örtük ideolojileri daima ulus devlet esasına göre, yani kendi ana ülkelerinin ulusal çıkarlarına göre yürütülür.

              Bunun tersi asla olası değildir. Eğer koşullar değişir ve Batılı ülkeler küreselleşmeden zarar görmeye başlarlarsa küreselleşme ideolojisinden de kolayca vazgeçebilirler.

            Şu konu hiç unutulmamalıdır. Toplum ve devlet çıkarları ideolojilere ve bireysel çıkarlara asla kurban edilemez. Nitelikleri ve kaynakları ne olursa olsunlar, ideolojiler, mevcut sorunlara etkin çözümler üretebildikleri oranda geçercililik kazanır. Devletin ve toplumun varlığı, yaşaması ve çıkarları amaç, ideolojiler ise her zaman bu amaçları gerçekleştirebilecek olan araçlardır. Amaçlar araçlara kurban edilemez.

Toplum ve devlet özne, ideolojiler nesnedir. İdeolojiler ya da benzeri öğretilere ya da insanlara tapınmak bireyleri de toplumları da köleleştirir.

              Önemli bir tarihsel gerçek de şudur.  Ya da kıssadan hisse de şu olmalıdır. Tüm Batı kaynaklı ideolojiler gibi, küreselleşme ideolojisi ya da öğretisi de ikiyüzlüdür Küreselleeme sadece Batı çıkarlarının aracıdır.

             Bu durum, kendi halk deyimimiz ile, talkını(telkini, öğüdü) başkalarına verip salkımı kendisi yutma isteğidir. Zaten Batının Osmanlı Devletine temel yaklaşımı zehiri bala katıp altın tasla sunmak olmuştur. Bu durum günümüz dünyasında da değişmemiştir.

              Emperyalist, iki yüzlü Batınının bu tuzaklarını en iyi gören de ulusumuzun kurtarıcısı ve çağdaş Türkiye Cumhuriyet’imizin kurucusu M.K. Atatürk olmuştur. Kurtuluş Savaşımız Batı emperyalizmine karşı kazanılmıştır. Devletimizin ve ulusumuzun bağımsızlığı Batılı saldırgan ve kolonyalist zorbalardan alınmıştır.

              Bu nedenle demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimiz ulusumuz için asla vazgeçilemezdir. Sürekli devrim ilkesi uyarınca, laiklik ilkesine ve  ulus devlet yapısına dokunulmadan, özgürlüklerin  demokrasinin ve hukuk devletinin çapı, yaşanılan çağın gereklerine göre, zenginleştirilip genişletilebilir.

            Zaten doğru anlaşılmış bir Atatürkçülük de bir dogma ve donmuşluk ya da dondurulmuş değildir. Ülkenin tam bağımsızlığını, ulusal eğe menliğini, toplumun birlik ve bütünlüğü koruyup, anayasal, laik, eşitlikçi, parlamenter ve demokratik bir siyasi rejimle, aklı, bilimi ileri teknolojiyi doğru ve etkin kullanıp top yekûn halkın refah düzeyini yükseltmek, ülkeyi çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarabilmek için canla, başla durmadan çalışmaktır.

r.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.