ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

…Zulme Karşı Barışın Sesi Gürleşiyor

 

08 Şubat 2016 18:30
…Zulme Karşı Barışın Sesi Gürleşiyor

 

 

 

 

 

HDP, DTK ve DBP’nin Cizre’deki yaralıların kurtarılması ve AKP’nin savaş politikalarına karşı “Zulme karşı ses çıkar, barışa ses ver” sloganıyla yaptığı çağrıya cevap veren on binler, alanlara çıkarak yürüyüş ve gürültü eylemleri ile direniş kaleleri Sur ve Cizre için tek ses tek yürek oldular.

 

DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, Cizre’deki yaralıların kurtarılması ve AKP’nin savaş politikalarına karşı 7’den 70’e “Zulme karşı ses çıkar, barışa ses ver” sloganıyla saat 19.00’da sokaklara döküldü. İlçe merkezi ve ilçeye bağlı köylerde ışık söndürme ve gürültü eylemi ile direniş kalelerine ses verildi. Yapılan gürültü eylemlerinde çalınan tabak,tencere,tava sesleri yankılandı. Eylemler sırasında birçok yerden silah sesleri yükseldi.

 

Kayapınar’daki nöbet eyleminde gürültü eylemi

Devam eden kuşatma ve katliamlara karşı HDP ve DBP Kayapınar ilçe örgütleri tarafından başlatılan nöbet eylemi Rojava Parkı Roboski Anıtı önünde 6’ıncı gününde devam ederken, eylemde yurttaşlar yaktıkları ateşler etrafında halay çekti. Çalınan şarkılar eşliğinde sık sık “Biji berxwedana Surê” ve “Amed uyuma Sur içine sahip çık” sloganları atıldı.. HDP, DBP ve DTKT’nin çağırı üzerine saat 19.00’da “Zulme karşı ses çıkar” eylemine teneke, tencere ve tavalara vurarak ses çıkartıldı. Rojava Parkı’nda yürüyen kitle burada da sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganı atarken, çevredeki binalardan yurttaşlar evlerinden, araç sürücüleri ise korna çalarak destek verdi.

 

Yürüyüşe katılan kadınlar attıkları zılgıtlarla eyleme ses katarken, yine kadınlar ellerine aldıkları tava ve tencerelere vurarak gürültü çıkardı. Parkta yapılan yürüyüşün ardından kitle bir süre daha bekledikten sonra slogan ve alkışlarla eyleme son verdi.

 

Bağlar’da gençlere polis saldırısı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinin Sento, Göçmenler ve Emek caddeleri başta olmak üzere ilçenin tamamında halk alanlara çıkarak, gürültü eylemi ile Sur ve Cizre’ye destek verdi. Tava, tencere ve ıslıklarla gürültü eylemi çıkaran yurttaşlar sık sık “Biji Berxwedana Sur’e” sloganı attı. Sento Caddesi’nde yolu kapatan gençlere polis, gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı.

Bunun üzerine özsavunmaya geçen gençler, taş ve havai fişeklerle karşılık verdi.

 

Bir süre devam eden olaylar polislerin çekilmesiyle sona erdi. Yolda geçen araç sürücüleri ise korna çalarak gürültü eylemine destek verdi. Her alanda sokaklara çıkan yüzlerce kişi, uzun süre ses eylemi yaparak direniş kalelerine destek verdi.

 

Yenişehir’den Sur’a ses

Yenişehir ilçesinde de Sur ve Cizre’de devam eden saldırıları onlarca kişi ses çıkararak protesto etti. Gevran, Ekinciler, Şair Sırrı Hanim, Dicle, Akkoyunlu, Sanat ve Kışla sokaklarında sokağa çıkan yurttaşlar, erbane, ıslık, tencere-tava, düdük, çekiç ve tenekelere vurarak katliamlara ses verdi. Gevran ve Ekinciler caddeleri üzerinde bir araya gelen halk,sık sık 2Bijî berxwedana Surê”, “Bijî berxwedana Cizîrê”, “Direne direne kazanacağız” ve “Suriçi’nde direnen gerilaya bin selam” sloganları atarken, yoldan geçen sürüler de korna çalarak eyleme destek verdi.

 

SİİRT

Siirt il merkezine bağlı tüm mahallerin eş zamanlı olarak sokağa çıkan halk, Sur ve Cizre direnişine destek verdi. Evin damında tencere tava ve çatı saclarına ellerindeki demir metallere vurarak ses çıkarılırken, kimi yurttaşlar ise ışık söndürme eylemi yaptı.Yurttaşlar, “Savaşa karşı barış” ve “Biji berxwadana Cizire” slogan atarak, zılgıt çekerken, yoldan geçen araçlarda korna çalarak eyleme destek verdi.

 

İZMİR

İzmir’in Menemen ilçesine bağı Asarlık, Konak ilçesine bağlı Kadifakale, Bornova ilçesine bağlı Doğanlar ve Bayraklı ilçesine bağlı Onur mahallerinde yurttaşlar, Kürdistan’daki katliamlara dikkat çekmek ve halkın sıkıyönetim direnişine destek vermek amacıyla gürültü eylemi yaptı. Menemen ilçesine bağlı Asarlık Mahallesi’nde evlerinde bulunan yurttaşlar, tencere ve tavalar çalarak, ışıklarını söndürerek direnişe destek olurken bir grup genç ise ateşler yakarak yollara barikat kurdu. Gençlerin eylemine saldıran polis, mahalle aralarına rastgele gaz bombası atarak, evlere tazyikli su sıktı. Polisin saldırısına karşı özsavunmaya geçen gençler ise, havai fişek, ses bombaları ve molotoflarla karşılık verdi. Polisin mahalleden çekilmesi ile çatışmalar sona erdi.

 

Yine Doğanlar, Eski Çamlık, Kadifakale ve Onur mahallerinde yaşayan yurttaşlar, direnişe destek olmak için gürültü eylemi yaparak yollarda lastik yaktı. Yurttaşlar, tencere ve tavalar çalıp, ışıklarını söndürerek direnişe destek olurken sık sık “Biji berxwedan Surê/Cizirê” sloganları attı.

 

ADANA

Adana’nın Seyhan, Ceyhan, Yüreğir ve Çukurova ilçelerine bağlı Dağlıoğlu, Fırat, Gülbahçe, Küçükdikili, Denizli, Havuzlubahçe, Şakirpaşa, Barbaros, Anadolu, 19 Mayıs, Karslıköyü, Belediyeevleri, Yersuvat, Küçükkırım ve Altıocak mahallelerinde bir araya gelen halk, Sur ve Cizre direnişine gürültü eylemi ile destek verdi. Tencere, tava, davul, teneke ve düdüklerle ses çıkarma eylemi yapan yurttaşlar, ana caddelerde teneke, tava, pencere ve davul ile ses çıkararak, yürüyüş gerçekleştirdi. Mahallelerin tüm sokaklarına giren halk, yurttaşların, katliamlara karşı ses çıkarmasını istedi.

 

Seyhan ve Ceyhan’da polis saldırdı

Seyhan ilçesi Küçükdikili Mahallesi Şehitlik Caddesi üzerinde bir araya gelen halk, meşalelerle ses çıkarma eylemi düzenlemek istedi. Mahalleye zırhlı araçlarla giren polis, halka tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırdı. Polis saldırısına karşı ise halk direnişe geçerek, karşılık verdi. Kadınlar zılgıtlarla gençler ise taşlarla direnişe geçti. Ceyhan ilçesi Küçükkırım Mahallesi Orhan Kemal Bulvarı üzerinde bir araya gelen 7’den 70’e binlerce yurttaş, cadde boyunca gürültü eylemi yaparak, yürüyüşü düzenledi. Cadde üzerinde polis, halka gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırırken, halk da özsavunmaya geçerek direndi.

 

Mersin’de polis halkı taradı

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Güneş Mahallesi Halil İbrahim Camisi önünde bir araya gelen halk, Kürdistan’daki ablukanın kaldırılması ve imha operasyonlarının sonlandırılması ile PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle yürüyüş düzenlemek istedi. Yürüyüşe geçmek isteyen halka ise polis biber gazı, ses bombası, tazyikli su ve aralıklarla gerçek mermilerle saldırdı. Saldırı esnasında polis mahalleyi rastgele tararken, şans eseri yaralanan yada ölen olmadı. Saldırı ardından özsavunmaya geçen gençler, yollara barikatlar kurarak direnişe geçti.

 

Mahalledeki gürültü eylemi devam ederken, Yurttaşlar kepenklere vurarak, kadınlar ise zılgıtlarla gençlere destek veriyor.

 

Tarsus’ta binlerin katılımıyla ses çıkarma eylemi

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Fahrettinpaşa Mahallesi’nde bir araya gelen binlerce yurttaş, Kürt illerinde devam eden ablukanın kaldırılması ve imha operasyonlarının sonlandırılması ile PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle ses çıkarma eylemi düzenledi. Polatlı köyü girişinde bir araya gelen yurttaşlar, tencere ve tavalara vurarak, Cemal Gürsel Caddesi boyunca yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık, “Biji Serok Apo”, “Şehid namirin” ve “Cizre’ye ve Sur’a ses ver” sloganları eşliğinde tencere ve tavalara vuran yurttaşlara, evlerinin balkon ve pencerelerine çıkan yurttaşlarda tencere ve tavalara vurup, zafer işaretleri ile destek verdi.

 

Fahrettinpaşa hemzemin geçidinde bir süre ses çıkarıp, slogan atan yurttaşlara, mahalle çıkışında zırhlı araçlarla bekleyen polis, yurttaşları uzaktan izledi. Mahallenin tüm sokaklarına girip, ses çıkaran yurttaşların eylemleri devam ediyor. DİHA

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.