ALTIN
 2.439,70
DOLAR
 32,4504
STERLİN
40,7959
EURO
 34,8290

HDP’den Avrupa’ya mektup:İnsan hakları ihlallerine göz yumuyorsunuz

 

12 Şubat 2016 06:24
HDP’den Avrupa’ya mektup:İnsan hakları ihlallerine göz yumuyorsunuz

 

 

 

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e gönderilmek üzere bir mektup kaleme aldı.

HDP liderleri mektupta, Türkiye’nin güneydoğusunda devam eden operasyonlarda yaşanan insan hakları ihlallerine değindi.

 

Türkiye’de Kürt sorununun çözülmemiş olması ve müzakere yönetiminin terk edilerek yeniden çatışma ve güvenlik konseptine dönülmüş olmasının ciddi bir istikrarsızlık olduğuna vurgu yapan Yüksekdağ ve Demirtaşs şöyle devam etti: “Bu durum çok acı bir insani fatura ortaya çıkarmaktadır. Bu çatışma ortamında ağır insan hakları ihlalleri ve hukuk dışı keyfi uygulamalar neredeyse rutin birer hükümet politikasına dönüşmüş durumdadır. Özellikle Avrupa’ya göç etmek zorunda kalmış mültecilerin Türkiye’ye iadesi veya mülteci akının Türkiye’de durdurulması hususunda Hükümetimizle yürüttüğünüz görüşmelerin tam bir ticaret pazarlığına dönüştüğü noktasında kamuoyu algısı oluşmuştur. Hükümetimizin tepkisini çekmemek adına, Türkiye’deki ağır insan hakları ihlallerine bilinçli bir şekilde göz yumma ve suskun kalma durumunun geliştiği şeklindeki eleştiriler giderek daha yüksek sesle ifade edilmektedir.”

 

‘Demokratik değerlere davet ediyoruz’

 

HDP’li eş başkanlar şunları da aktardı: “İnsan hakları ilkelerinin AB değerlerinin veya Kopenhag kriterlerinin uluslararası ilişkilerde ‘pazarlık’ konusu haline getirilmediğini veya getirilemeyeceğini sizlerden daha net ifadelerle duymak ve buna uygun bir tutum görmek eminiz ki bu tür kaygıların giderilmesinde son derece etkili olacaktır. Demokratik değerlere, barış süreçlerine ve insan hakları ilkelerine bağlılığın kararlılıkla takip edildiğini bilmek, toplumun kendini daha fazla güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Bu çerçevede, basına da konu olmuş olan bazı pazarlık görüşmelerinin ve buna dair tutanakların gerçek olmadığını ümit ediyor, herkesi ve sizleri hep birlikte daha fazla demokratik değerlere ve evrensel ilkelere sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.