ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

Malatya Çevre Platformu kuruldu

 

07 Ekim 2020 18:33
Malatya Çevre Platformu kuruldu

 

 

           Ağustos ayının ortalarından itibaren Malatya’nın; Arguvan, Arapkir ve Hekimhan ilçelerinin kırsal kesimlerinde birçok noktada maden arama için işaretlemeler ve sondaj çalışmaları yapılmaya başlandığını öne süren bazı vatandaşlar, “Bizler; dağların, vadilerin, su havzalarının, ormanların, suyumuzu, toprağımızı, havamızı kirlettirmemekte kararlıyız.” Diyerek birlikte mücadele etmek için Malatya Çevre Platformu’nu kurduklarını açıkladılar.

           Malatya’da son dönemlerde bazı ilçelerde ortaya çıkan maden aramaları ve doğaya müdahaleler Malatyalı çevreye duyarlı vatandaşları harekete geçirdi.  Bu amaçla bir araya gelen vatandaşlar,

           “Malatya’nın dört bir yanında doğanın can veren varlığını ve yaşam alanlarımızı korumak için mücadele verenler olarak; yaşamı savunma ve geleceği kurtarma çabasını ortak hareketlilikle güçlendirmek için Malatya İli’nin tümünü kapsayan bir Malatya Çevre ve Kültür Platformu ( MAL-ÇEP )’nu kurduğumuzu ilan ediyoruz.” Diyerek bir platform kurduklarını açıkladılar..

 

Platform ile ilgili sosyal medyadan yapılan açıklamada daha sonra şu değerlendirmelerde bulundu.

 

           “Bizler, Malatya’nın dört bir yanında yaşam alanlarımızı; Çevre sorunlarımızın kaynağının ortak olduğunun tespitini yaptık.

           Buna karşı, kendi yerelimizde sıkışıp kalmamak, yaşamı savunma direncimizi omuz omuza büyütmek, ülke çapına yayılan bir dayanışma ve örgütlenme zeminine katılmak için MAL- ÇEP’ i kurmaya karar verdik.

          Bu platform doğamızın tahribatına karşı yaşamı savunma irademizi daha da güçlendireceği bir zemin olacaktır.

          Haklı olduğumuzun ve hukuksuz talan örgütlenmesine karşı meşru müdafaa gücü olduğumuzun sonuna kadar bilincinde, gücümüzün farkındayız.

            MAL-ÇEP ile bu gücü daha ortak, daha koordineli hale getirmeyi hedefliyoruz. Doğanın tahribatına karşı geniş bir savunma hattını kurmak için çalışacağız.

 

∙ MAL-ÇEP’ in temeli yereldeki ekoloji mücadeleleri ve örgütlenmesidir.

        Ekoloji mücadelesini ve yaşam savunmasının siyasetini, siyasi program ve tüzüklerden bağımsız olarak kendi bulunduğumuz alanlarda üretiyoruz. Mücadeleyi siyaset üstü görüyoruz.

Doğayı ve çevreyi savunanların, birbiriyle dayanışmasını hedefliyoruz.

Temel olarak gelişen ekolojik ve yerel hareketlerin birlikte mücadele zeminini hedefler.

Bizler, doğanın tahribatını değil, doğanın kanunlarıyla yaşamak için mücadele edenleriz.

        Bizler, su kaynaklarımızın, havzalarımızın, ormanlarımızın, şirketlere ve sermayenin insafsızlığına devredilmesine izleyici kalmayacağız. Havamızı, dere, göl ve toprağımızı kirletenlere ve buna izin verenlere karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Tarım alanlarımızın amaç dışı kullanımına karşı mücadele vereceğiz.

         Bizler; dağların, vadilerin, su havzalarının, ormanların, suyumuzu, toprağımızı, havamızı kirlettirmemekte kararlıyız. Çünkü biliyoruz ki; doğa hastalanırsa insanlık ölür.

           Doğadaki dengenin bozulmasının, iklim değişikliğinin, yok olup giden türlerin, kültürel değerlerin kaybının, milyonlarca canlının yaşamını yok eden savaşların, insanoğlunun hırsından kaynaklandığını biliyoruz.

          Yaşamımızın özünde doğa ile birlikte var olmanın yattığını biliyoruz. Doğamızı yıkım projelerine karşı savunmaya kararlıyız.

           Bizler, yaşanabilir bir çevre, ülkemiz için temiz hava, temiz su, temiz toprak isteyen yurttaşlar olarak; yaşam ve doğadan yana bir dünya özlemimizden asla vaz geçmeyeceğiz.

           Mücadele yol ve yöntemlerini MAL-ÇEP katılımcıları olarak verilecek kararlar doğrultusunda geliştireceğiz.

 

MAL-ÇEP özel ve tüzel kişilerin katılımına açıktır. Gönüllülük esastır.

Kurullarımız kurucular ve katılımcıların katılımı ile şekillenecektir.

MAL – ÇEP’te buluşalım, yaşamı birlikte savunalım.”

 

Devam eden maden ocağı çalışmaları

 

          Öte yandan,  Yeşil Gazete’de Elif Ünal imzasıyla yayımlanan haberde ; Platform tarafından şu anda Malatya ve çevresindeki Elazığ ve Sivas illerinde devam eden maden faaliyetlerine ve arama çalışmalarına ilişkin ise şu bilgilerin verildiğine yer verildi. Buna göre bölgedeki maden arama çalışmalar şöyle.

 

İliç: Sabırlı, Çöpler, Doğan, Yakuplu köylerinde altın madeni çıkarılıyor.

Kemaliye: Kabataş (Gecegü), Ağıl (Agnip), Dilli, Gözaydın (Bizmişen), Harmankaya (Abaranik), Çanakçı, Sandık köylerinde altın madeni aramaları gerçekleştiriliyor. Bu köylerin çevresinde, Kemaliye’de 30 köyü kapsayan bir proje çalışması olduğu söyleniyor. Madencilere karşı direnişe geçen bölge halkı, davalar açarak yasal yollardan haklarını arıyor.

Divriği: Akpelit (Gemhu), Duruköy (Arage), Kesme, Çobandurağı (Kurtlarlı), Oyuktepe, Mursal, Yuva, Aktepe, Arıkbaşı, Bayırlı, Bayırüstü, Çakmakdüzü, Çayırören, Eğrisu, İkizbaşak, Karşıkonak, Oğulbey, Uzunbağ köylerinde altın madeni ve diğer madenler için arama, sondaj, işaretleme çalışmaları yapılmaktadır.

Kangal : Eğircek, Güneypınar, Yellice, Turnalı, Pınargözü, Çamgözü, Elkondu köylerinde altın ve diğer madenler aranıyor ve çıkartılıyor.

Hekimhan: Yukarı Saz, Aşağı Saz, Saraylı (Yukarı Saz’dan ayrılma), Dikili, Başak (Basak), Deveci, Güvenç, Çanakpınarı, Başkınık, Köylüköy, Otmangölü, Karaköcek, Kozdere, Uğurlu (Baltacıbaşı), Mezirme , Yeşilkale, Davulgu, Bahçedamı, Boğazgören (Şırzı), köylerinde altın arama için sondaj, işaretleme ve projelendirme çalışmaları yapılıyor.

Kuluncak: Sofular, Başören, Bıyıkboğazı, Karakuz, Darılı köylerinde çeşitli madenler çıkarılıyor ve arama çalışmaları yapılıyor.

Doğanşehir: Kelhalil, Eskiköy, Dedeyazı köylerinde taş ocakları ve maden ocakları mevcut.

Akçadağ: Karapınar, Cevizpınar köylerinde taş ocakları bulunuyor.

Yeşilyurt: Örnekköy, İkizce, Kozluk köylerinde taş ocağı mevcut.

Arapkir: Suceyin, Yeşilyayla (Suceyin’den ayrılma), Sugeçti (Arhut) , Yazılı (Saldek) Alıçlı köylerinde sondaj ve işaretleme çalışmaları var. Altın arama çalışmaları Arapkir’in diğer çevre köylerini de kapsayacaktır.

Arguvan: Şotik (Çobandere), Göçeruşağı, Çakmak (Sığırcıuşağı), Yoncalı (Birik) köylerinde altın arama, sondaj, işaretleme çalışmaları devam ediyor. Bu proje içinde Alhasuşağı, Bellikler, Gökağaç, Kömürlük, Kuruttaş ve Atma bölgesinin diğer köyleri de var.

 

         Yapılan açıklamada Arguvan’daki süregelen çalışmadan tüm Arguvan köylerinin etkileneceği belirtildi. Açıklamada “Maden sahası olarak gördüğünüz bu yer aynı zamanda Yoncalı Barajı’nın su havzasıdır. Eğer engellemezsek, zehirli sular Arguvan’ın her yerine ulaşacak” ifadeleri kullanıldı.

 

‘Bizi göçe zorlamak istiyorlar’

 

          Mevcut maden ocakları yüzünden bölge halkının hali hazırda “Suların arsenikle zehirlenmesi, arıcılık, hayvancılık ve tarım faaliyetlerinin zarar görmesi, su kaynaklarının kuruması, yaban hayatının ortadan kalkması” gibi sorunlardan muzdarip olduğu belirtilen açıklamada yeni yapılan madenlerin durumu daha da kötüleştireceği söylendi.

           Açıklamada “Paranın gücüne tapanlar, doğamızı ve yaşam alanlarımızı yağmalamak istiyorlar. Dağlarımızı, derelerimizi, ormanlarımızı, yaylalarımızı istila edip, bizleri yersiz-yurtsuz bırakmak, yaşadığımız yerlerden göçe zorlamak istiyorlar” ifadeleri kullanıldı.

          Malatya Çevre ve Kültür Platformu’ndan Hüseyin Çıplak ise yaptığı açıklamada “Üç ili kapsayan ve etkilediği bölgede yaşayan insanların bu ortak sorun etrafında birleşerek ortak bir platform oluşturmaları gerekir. Bu ortak platformla gücümüzü de birleştirerek ortak mücadeleye dönüştürmeliyiz” dedi.

          Madenlerin yaşamlarını tehdit ettiğini belirten Çıplak, “Havama, suyuma, toprağıma ve yaşamıma sahip çıkıyorum. Bölgemde vahşi madencilik istemiyorum. Bölgemiz ortak, derdimiz ortak, mücadelemiz de olsun ortak” çağrısında bulundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.