ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

Mahir Çayan ve yoldaşları, katledilişlerinin 49. yılında anılıyor

 

30 Mart 2022 07:40
Mahir Çayan ve yoldaşları, katledilişlerinin 49. yılında anılıyor

 

 

            Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ın idamlarını engellemek için NATO üssünde görevli 3 İngiliz teknisyeni kaçıran Mahir Çayan ve 9 arkadaşı, Kızıl dere'de katledilişlerinin 49. yılında tüm Türkiye de anılıyor.

             Türkiye devrimci hareketinin simge isimlerinden Mahir Çayan ve 9 arkadaşının Kızıl dere'de katledilmelerinin üzerinden 49 yıl geçti.

             Tokat Kızıl dere'de katledilen 10 devrimci için bugün ölümlerinin 49'ncu yılında Karşıyaka Mezarlığı'nda anma töreni düzenleniyor.

           CHP Ankara İl Gençlik Kolları, Çayan ve yoldaşlarını anmak için bugün Karşıyaka Mezarlığı 2 no' lu kapıda buluşuyor.

 

NE OLMUŞTU?

 

           Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) lideri Mahir Çayan ve arkadaşları, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderleri Deniz Gezmiş Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamını engelleyebilmek için 26 Mart 1972’de Ünye’de NATO’ya ait radar istasyonunda çalışan iki İngiliz ve bir Kanadalı teknisyeni kaçırdı.

            Kaçırılanların daha sonra Sinan Kazım Özü doğru, Sabahattin Kurt, Saffet Alp ve Ömer Ayna'nın bulunduğu Kızıl dere köyüne götürülmesine karar verildi.

            Ancak köyde saklanılan evin ihbar edilmesi sonucu operasyon kararı alındı. 30 Mart 1972 tarihinde yapılan operasyonda, askerle girdiği çatışmada Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Saruhan, Sabahattin Kurt ve Nihat Yılmaz öldürüldü.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.