ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

Ağbaba  “TMO tüm kayısılar satıldıktan sonra taban fiyat açıklayacağı görülüyor ” 

 

20 Eylul 2022 21:00
Ağbaba  “TMO tüm kayısılar satıldıktan sonra taban fiyat açıklayacağı görülüyor ” 

 

 

            CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi toplantılara katılmak ve CHP Malatya İl Teşkilatı’nın hizmet binasını açmak için 19 Eylül Pazartesi günü Malatya’ya gelmişti.

            Açılışın ardından il teşkilatını gezen Kılıçdaroğlu, partililerle bir araya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Malatya ile ilgili bilgi notlarının yer aldığı bir dosya sunuldu.

            Dosyada; Malatya’nın nüfusundan ekonomisine, esnafından kent ekonomisinin can damarını oluşturan kayısıya, sanayisinden turizmine kadar birçok bilgi yer aldı.

Kılıçdaroğlu’na sunulan dosyada, kayısı ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Dünya’nın en güzel kayısıları Malatya’da yetiştirilmektedir. Malatya Dünya Kayısı Başkentidir.

 

            Dünya Kuru kayısı üretiminin yüzde 85’ini tek başına Malatya karşılamaktadır. “Malatya Kayısısı” 2017 yılında coğrafi işaret olarak “Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası” ve “Aydın İnciri”nden sonra AB'de tescil edilen üçüncü ürünümüz olmuştur. Kayısı Malatya için sadece bir meyve değil her şeydir; öğrencinin okul masrafı, gelinlik kızın çeyiz parası, çocuklar için ayakkabı, anneler için ekmek parasıdır.

           Malatya’da üretim yapıp da borcu olmayan üretici yoktur. Üreticileri önce doğal felaketler vuruyor.

Sonra AKP’nin uygulamaları ve politikaları.

               Malatya’da 2015 yılından itibaren don, dolu, sel felaketleri ile karşı karşıya kalmaktadır. 2021 Yılı 10 Mayısında, 2022 Yılı 14-15 Nisanında başta kayısı olmak üzere tarım ürünleri zirai dondan dolayı büyük kayıp yaşamıştır. AKP’li siyasiler dondan zarar gören üreticilerin zararının karşılanacağını söylemelerine rağmen bu söz bir türlü tutulmamıştır.

             Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları her yıl yüksek faizlerle ertelenmektedir. Üreticiler borç faizlerini bile ödeyemeyecek duruma gelmiştir.”

             Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısıda taban fiyat açıklamadığına da yer verilen dosyada, “2020 yılından itibaren alım yapacağını açıklamasına rağmen bu yıl 19 Eylül tarihi itibariyle halen ne kayısı taban fiyatını açıklamış ne de alım yapmıştır.

            Üreticiler çocuklarının okul masrafı, ilaç, gübre, mazot borçları nedeniyle düşük fiyattan ürünlerini satmak zorunda kalmıştır.

 “TMO tüm kayısılar satıldıktan sonra taban fiyat açıklayacağı” şeklinde üreticilerin büyük tepkisi vardır” ifadeleri kullanıldı.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.