ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

BASIN KONSEYİ, 2022 YILI ‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ’ GAZETECİ TİMUR SOYKAN’A VERİLDİ 

 

28 Aralık 2022 00:13
BASIN KONSEYİ, 2022 YILI ‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ’ GAZETECİ TİMUR SOYKAN’A VERİLDİ 

 

 

             Yüksek Kurul üyeleri, ‘ifade ve basın özgürlüğünün savunulmasına ve desteklenmesine üstün katkılarda bulunan kişi, kurum veya örgüte’ yılda bir kez verilen, Basın Özgürlüğü Ödülü’nün bu yılkı sahibini belirlemek üzere, 28 Aralık Çarşamba günü ‘özel gündem’ ile toplandı.

              Aday gösterilen kişi ve kuruluşlardan Ödül Yönetmeliği gereği koşullara uygun olanlar, tek tek görüşülüp değerlendirildi ve belirlenen adaylar arasından seçim yapıldı.  

            Yüksek Kurul, 2022 Yılı ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’nün, bir tarikat liderinin 6 yaşındaki kızını, 29 yaşındaki müridiyle evlendirmesi skandalını kamuoyunun gündemine taşıyan ve toplum vicdanını harekete geçiren haber nedeniyle Timur Soykan’a verilmesini kararlaştırdı. 

Basın Konseyi’nin 2022 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü, düzenlenecek törenle sahibine teslim edilecek.  

 

ÖDÜLÜN GEREKÇESİ 

 

                Gazeteci Timur Soykan, toplumun kanayan yarası tarikatların içyüzünü ortaya çıkaran olayı, ilgili bakanların bildikleri halde gereğini yapmayıp örtbas etmeye yönelik çalışmasını; karanlık odakların tehditlerine rağmen, ısrarlı takibiyle kamuoyu gündemine getirmiş ve yargının harekete geçmesini sağlamıştır.

             Bir gün gazetesi ile Halk TV’deki ‘Kayda Geçsin’ programında yapılan sürekli ve etkili yayınlara, geniş oranda hemen tüm medyanın da katılımı olmuş, kamu vicdanının da harekete geçirildiği görülmüştür.

              Medyanın gücünün, bu örnek çalışmayla bir daha ortaya konulması sonucu, halkı infiale sevk eden olayın faillerinin tutuklanıp, mahkeme gününün bile öne çekilmesiyle hukuki süreç hızlandırılmış, suçluların hesap vermesi istemiyle hukuk yollarının açılması sağlanmıştır.

             Son yıllarda bu tür hak ve hukuk arayışlarının özlemindeki kamuoyu, bu özgür habercilik örneği ile bir nebze de olsa nefes almıştır.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.