Ali İhsan Öztürk
[email protected]

MUHARREM ORUCU

28 Ağustos 2019 10:41

 

 

       Alevilik inançtır. İnancın merkezinde insan vardır. Ve insanı insan olarak kabul eder. Alevilik, Özünü 8000 yıldır yaşatıyor. İnsanlık yaşadıkça Alevilikte yaşayacaktır.

       Son dönemlerde bazı çakma kanaat önderi olduklarını düşünen birileri, bu oruç içerisinde Fatma Ana orucu var deyip, yassı-ı matem ve Muharrem Orucunu 16 gün tutulması gerekir diyorlar. Bunların amacı orucun süresini uzatma yönünde çaba sarf etmeleridir. İnanmayın bu tiplerin sözüne. Bunlar bir yerlere yaranmak için yağcılık yapıyorlar. Muharrem Ayı Orucu 3+12 gün olarak tutulur, yüzyıllardan beri böyle süregelmiştir. Ve böylece de devam etmelidir.

 

Muharrem Orucu 12 gün, 3 günde yas orucu ile birlikte 15 gün oruç tutulmaktadır.

 

Alevilerde Muharrem Orucu?

 

Muharrem Orucu nedir?

Anadolu coğrafyasında yaşamlarını sürdüren Alevilerin tuttuğu bir yass-ı matem orucudur.

İmam Hüseyin’in Muharrem ayı içerisinde şehit edilmesinden dolayı, onun sevgisini taşıyan ve yolun piri olarak gören Alevi toplumu, bu ayda yas-ı “Matem”e bürünür;

Kerbela katliamında İmam Zeynel Abidin’in sağ olarak kurtulup Ehli-Beyt soyunun devamına vesile olmasının, oniki İmamların kutsallığıyla birleştirilerek, 12 gün oruç tutulması geleneksel temel hal almıştır. (3 gün Masum-u Pak aşkına oruç tutanlar da vardır.)

 

Değerli Canlar;

Muharrem Orucu başlama tarihi

 

28-29-30 Ağustos 2019 günleri: Masum-u Pak Orucu

31 Ağustos 2019 günü: Muharrem Orucunun Başlaması. 1. Gün

9 Eylül 2019 günü: Hz. İmam Hüseyin'in Şahadet'i (10 Muharrem 61 Hicri)

12 Eylül 2019: Aşure günüdür.

 

       Muharrem ayı Hicri takvime göre (bu takvimin bir diğer adı da Kameri/Ay takvimidir) birinci aydır ve Muharrem orucu da bu ayın ilk gününden başlar.

      Muharrem orucu, insanın kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını-doğrularını, eksilerini-artılarını hesaplaması ve bütün bunların sonucunda daha iyiye, doğruya, güzele yönelmesine davettir. Nefsini terbiyeye, Hacı Bektaş-ı Veli’nin de buyurduğu gibi nefsini bilmeye vesiledir oruç.

      Muharrem orucu, Aleviler için Âdem peygamberden başlayarak bütün peygamberlerin yerine getirdikleri bir ibadettir. Bunun yanı sıra başta Hz. Hüseyin olmak üzere On İki İmamların şahadetlerinden dolayı aynı zamanda bir yas’tır.

 Bundan dolayıdır ki Muharrem Orucunun diğer bir adı da Yassı-ı matemdir. Aleviler olarak Muharrem orucu ile Hz. Âdem’den günümüze gelen bir ibadeti yerine getirirken aynı zamanda Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte, Ehlibeytte temsilini bulan insanlık değerlerine bağlılığımızı yineliyoruz. Yezide ve yezitte sembolleşen bütün kötülüklere lanet ediyoruz. Muharrem orucu, bütün bu özellikleriyle, Aleviler için önemli bir ibadettir.

 

Muharrem Orucu nasıl tutulur?

 

      Kurban Bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar ( Bu yıl oruç 28 Ağustos 2019 tarihinde başlıyor.)

      ( 28-30 Ağustos 2019 günü Masum-u Pak orucuna niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batımı arasındaki sürede hiç bir şey yenilmez ve içilmez. Gün batımı ile oruç açılır.

 

       Oruç süresince (12 gün boyunca) düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hmek için mümkün oldukça su içilmez, yerine sıvı içeceklerden çok az içilir (Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay, kahve, meşrubat, meyve suyu, ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır).

          Muharrem orucunun on ikinci gününden sonra ise On iki İmamlar 'in ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure Çorbası pişirilerek o yılki Muharrem Orucu noktalanır.

(Bu yıl ki Aşure Günü: 12 Eylül 2019)

       Muharrem orucunda gönüllülük esastır. Kişi kendi özgür iradesi ve bilinciyle oruç tutmalıdır. Dayatma, baskı, zorlama Alevilerin inancına aykırıdır. Oruçda samimiyet esastır. Bu çerçevede oruç tutarken kesin kes sağlığa zarar verecek şekilde tutulmamalıdır. Hiç bir cana kıymamak maksadıyla on iki gün boyunca -oruç tutalım veya tutmayalım- et yememek gerekiyor.

     Yaşamımızın bütününde küfür, şiddet, nefret, öfke, kıskançlık, kin ve daha benzer olumsuz duyguların ve bu duyguların davranış halini almasına izin vermemeliyiz. Muharrem orucu boyunca bu kurallara daha bir dikkat etmemiz gereken özel ve anlamlı günlerdir. Bu günlerde daha dikkatli olarak bu tür olumsuzluklar varsa yaşamımızdan, kişiliğimizden çıkarıp atmalıyız. Oruçlarımızı açtıktan sonra yine aşırıya kaçmamamız gerekiyor.

       Mümkün olduğunca, sağlığımızı ve bünyemizi de düşünerek az tüketmeliyiz. Yine sağlığımıza dikkat ederek mümkün olduğunca sade su içmemeye özen göstermeliyiz. Bunun yerine meyve suyu, ayran, çay ve benzer içeceklerle su ihtiyacımızı giderebiliriz.

       Düğün, nişan ve daha başka eğlencelerden uzak durmalıyız. Muharrem orucu bizler için aynı zamanda bir yastır. İmam Hüseyin'in acısını yüreğinde hissedenler, Celal Abbas'ın kolundan akan kanın kendi yüreklerinde aktığını hissedenler doğal olarak eğlenemezler.

       Bunların dışında temizliğe büyük önem vermeliyiz. Bizlerle aynı ortamı paylaşan farklı inançtan insanların hassasiyetlerini dikkate almalıyız. Bu noktada bir yandan inancımızı yaşarken diğer yandan bazı biçimsel kurallar yüzünden insanların bize, dolayısıyla inancımıza tepki duymalarını engellemeliyiz.

 

Kerbela ne anlama geliyor?

 

   Kerbela günümüzde Irak sınırları içinde yer alan bir bölgenin/kentin adıdır. Kerbela’yı önemli kılan; Hz. Muhammed’in torunu, Hz. Ali’nin oğlu üçüncü İmam, İmam Hüseyin’in 680’de Emevi halifesi Muaviye oğlu Yezid’in askerleri tarafından Kerbela’da şehit edilmesidir.

       Bu insanlık dışı katliam tarihe "Kerbela Olayı" olarak geçmiştir. Kerbela olayı aradan asırlar da geçse unutulmayacak kadar derin, anlamlı, öğreticidir. Kerbela, iyi ile kötünün, zalim ile mazlumun, lanetli ile kutsalın, karanlık ile aydınlığın hesaplaşmasıdır. İmam Hüseyin burada kutsallığı, mazlumu, aydınlığı temsil etmektedir.

      Aşurenin tarihi ve Aşure Arapça bir kelimedir ve on (10) anlamına geliyor. Başka bir deyimle Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Bazı bilgilere göre, İslamiyetten önce, başta İsrailoğulları olmak üzere birçok halk bu günde oruç tutarlardı.

        Bu günde önemli ve insanlığın kaderini etkileyen, geleceğine yön veren olaylar gerçekleşmiştir. Örneğin; Âdem peygamberin tövbesinin kabul edildiği, Halil peygamberin Nemrut'un ateşinden kurtulduğu, Hz. Musa'nın kavmini Firavun'un zulmünden kurtardığı, Yunus peygamberin balığın karnından kurtulduğu, Eyüp peygamberin dertlerine şifa bulup yaralarının iyileştiği, Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuştuğu ve gözlerinin açıldığı, Nuh peygamberin gemisinin karaya oturduğu gündür.

        Bütün bu önemli tarihsel gelişmelerin yanında aşureyi bizler için daha da anlamlı kılan; İmam Hüseyin'in bu gün şehit edilmesidir.

      Kerbela şehidi Hz. Hüseyin, on Muharremde şehit edilmiştir. Dolayısıyla Muharrem ayı ve bu ayda tutulan oruç ve sonrasında pişirilen aşure çorbası bizler için çok daha derin ve diğer toplumlardan farklı anlamlara sahiptir.

        İmam Hüseyin'in Kerbela çölünde şehit edilmesiyle Muharrem Orucu Aleviler için aynı zamanda bir Matem Orucu da olmuştur. Bununla beraber aşure çorbasının da Aleviler için anlam ve önemi diğer toplumlardan farklı olmuştur.

        Hz. Hüseyin, Kerbala’da şehit edilmeden önce Muharrem ayında tutulan oruçtan sonra pişirilen aşure çorbası bir şenlik havasında yapılıp paylaşılıyordu.

       İmam Hüseyin'in şahadetinden sonraki tarihlerden itibaren ise, aşure çorbası şenlik havasından uzak bir şekilde başta Kerbela şehitleri ve 12 imamlar olmak üzere bu yolda canlarını veren bütün şehitlerin anılarına bağlılığın bir gereği olarak pişirilip dağıtıldı. Günümüzde de bu şekilde yerine getiriliyor.

        Aşure tatlısının çıkış noktası ile ilgili temel anlatım Nuh peygamberle ilgili olan anlatımdır. Nuh peygamberin gemisinin karaya oturmasından sonra gemide bulunan son yiyeceklerden bu tatlı çorba meydana gelmiştir. Aşurenin içinde en az 12 tane farklı bileşim olmalıdır. Bunlar genelde fındık, kuru incir, kuru üzüm, ceviz ve benzer yiyeceklerdir.

        Aleviler, İmam Hüseyin'e, İmam Hüseyin'in şahsında temsilini bulan değerlere bağlıyız. Bizler için İmam Hüseyin kutsaldır. O, Ehlibeyttendir. Ehlibeyt ise Âdem peygamberle başlayan insanın gerçek anlamda insan olmasının davasını savunanların ulaştığı zirve noktadır.

       Aynı zamanda üçüncü imam olan İmam Hüseyin bu insanlık davasının savunulmasını ne pahasına olursa olsun yerine getirmiş ve bu uğurda insanlık tarihinin görmüş olduğu ender vahşetlerden birisine maruz kalmıştır. Bu vahşette ailesinden çok kişiyle beraber, ilkelerinden zerre kadar taviz vermeden, doğrularına ve temsil ettiği nurlu Ehlibeyt yoluna bağlı kalarak şehit olmuştur. İşte bütün bu ve daha başka nedenlerden dolayı biz Aleviler için, Kerbela çölünde şehit edilen İmam Hüseyin'in anlam ve önemi dışarıdan bakanlarca anlaşılmayacak kadar derin ve içseldir.

        Bu derinlik ve içsellik cemlerimizde ve bizler için yass-ı matem olan ve oruç tuttuğumuz Muharrem ayında daha gözle görülür olur. Cemlerimizde ve Muharrem orucunda diğer yol önderlerimiz ile beraber İmam Hüseyin'i de anarız. Bu anmamızda mersiyeler söyler, dışarıdan bakanların hiç bir zaman his edemeyecekleri bir samimiyetle gözyaşı dökeriz.

        Bu mersiyelerimizin sembol şahsiyeti İmam Hüseyin’dir. Gözyaşlarımız onun şahsında cümle mazlum ve haklıların, Hak yolunu savunup sahiplenenlerin çektiği acılar, yaşadıkları zulümler için akar. Bu akıtılan gözyaşlarında riya yoktur. Yapmacıklık, yüzeysellik, çıkarcılık, beklenti yoktur. Samimiyetle, içtenlikle, yalnızca yaşayanların bilebildikleri daha başka güçlü duygu ve düşüncelerle akar gözyaşlarımız.

        İmam Hüseyin'e gözyaşı dökmemizin birden fazla nedeni var. Bunlardan bazıları şunlardır: İmam Hüseyin, çok acımasız bir şekilde katledilmiştir. Ailesine ve soyuna çok büyük zulümler yapılmıştır. Bütün bu haksızlıkların nedeni insanlığın Ehlibeytin nurundan, Ehlibeytin verdiği doğru mesajdan mahrum kalmasını sağlamak, iktidar hırsı, sömürü, bencillik ve daha başka olumsuzluklardır. İmam Hüseyin mertliğin, hakkaniyetin, dürüstlüğün, Hak yolunun savunucusu, sadece kendisine gönül verenlerin değil, adeta insanlık için iyi erdemlerin temsilcisi ve sembolüdür.

       Buna karşı Yezit ise her türlü haksızlığın, zalimliğin, kötülüğün temsilcisidir. İmam Hüseyin'e dökülen yaşlar, İmam Hüseyin'in şahsında cümle iyilikleri, hakkaniyeti, güzellikleri sahiplenip içselleştirmenin, yüceltmenin sembolüdür. Ve yine cümle yanlışları, haksızlıkları, zulümleri lanetlemenin, mahkûm ve reddetmenin sembolüdür.

         İmam Hüseyin için dökülen gözyaşlarının en önemli nedenlerinden birisi budur. İyileri ve iyiliği yüceltmek, kötü ve kötülüğü reddetmek. İyilerden, haktan ve haklıdan yana olmak.

        Kötülüklere, haksızlıklara karşı olmak. Gözyaşları bunların somut ifadesidir. Gözyaşlarıyla iyilere ağlayanlar, kötüleri lanetleyenler şüphe yok ki yaşamlarında elbette bu ilkelere daha çok dikkat edeceklerdir.

 

Muharrem orucuna niyet edilirken okunan dua;

 

Bismişah Allah, Allah

Ya Rab senin rızan için oruca niyet ettim.

Hak Muhammed Ali aşkına

Şehitler serdarı İmam Hüseyin aşkına

Kerbela meydanında şehit düşen masumların aşkına

Oniki İmam, Ondört Masumu-u Pak, Onyedi Kemerbest efendilerimizin hürmetine

Hz. Fatma Ana'nın şefaatine

Hazır, gaip gerçek erenlerine himmetine niyet ettim yarin matem orucunu tutmaya

Niyetimiz kabul ve makbul ola

Hak dergâhına yazıla

Evliya kerimine, İmam Hüseyin demine Allah eyvallah

Gerçeğe Hü.

 

Muharrem orucu açılırken okunan dua;

 

Bismişah Allah, Allah

Ya Rab senin rızan için oruç tuttuk.

Niyetlerimiz kabul, lokmalarımız makbul, muratlarımız hâsıl ola

Üçlerin, Beşlerin, Yedilerin, Kırkların, Oniki İmamların, Ondört Masum-u Pakların,

On yedi Kemerbestlerin dergâhına yazıla

Kerbela şehitlerimizin, gelmiş geçmiş cümle ulularımızın, atalarımızın ruhu revanları şad u handan ola

Allah bizleri görünür görünmez kazalardan, belalardan, afetlerden ve her türlü kötülüklerden koruya

Bizleri Ehlibeytin katarından, didarından ayırmaya

Cümlemize sağlık, huzur, birlik, dirlik, hayırlı kazançlar ve hayırlı kısmetler nasip eyleye

Gerçeğe Hü.

         Netice itibariyle, Yassı Matem ayı nedeniyle mersiyeler okunur. Bu ayın önemine vurgu yapılarak okunan mersiyelerin hepsi matemdir.Zatem Muharrem orucunun kendiside yassı Matemdir

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

PAŞA KÖŞKÜNDE BİR OKUL KEMAL ÖZALP ER OKULU
04 Şubat 2023 10:41

RABITA ve RABİA ANLAM GERÇEĞİ
13 Ocak 2023 10:41

SİYASET BU YAA... SEÇİM YOLA ÇIKTI.
05 Ocak 2023 10:41

ARGUVAN SAHİPSİZ DEĞİL...!!!
30 Aralık 2022 10:41

CHP MALATYA İL BAŞKANLIĞI ve YÖNETİM
27 Aralık 2022 10:41

ALEVİLİĞİN EN ESKİ BELGESİ: GUDEA SİLİNDİRİ
02 Aralık 2022 10:41

ABDAL MUSA LOKMASI
19 Kasım 2022 10:41

DEFNE AĞACININ MİTOLOJİK HİKÂYESİ
25 Ekim 2022 10:41

Bal ile İlgili İlginç Bilgiler BAL GİBİ PAYLAŞIM
18 Ekim 2022 10:41

ALEVİLİKTE 4 KAPI 40 MAKAM ÖĞRETİSİ
28 Ağustos 2022 10:41

ALEVİLİĞE KABUL TÖRENİ / YOLA GİRENİN IŞIĞININ YAKILMASI
13 Temmuz 2022 10:41

ŞAMAMA
08 Temmuz 2022 10:41

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (14)
30 Haziran 2022 10:41

MUCİZENİN ADI: DUT YAPRAĞI
25 Haziran 2022 10:41

ALEVİLİKTE MEZAR TAŞLARI
08 Haziran 2022 10:41

TOHUM, İNSAN, ZAMAN
28 Mayıs 2022 10:41

OCAK KÖYÜ HIDIR ABDAL SULTAN ve ONAR KÖYÜ BÜYÜK OCAK CEMEVİ ZİYARETİ
09 Mayıs 2022 10:41

ÜŞÜTTÜN BİZİ KOCA KARI
23 Mart 2022 10:41

ZEYTİNE DOKUNMA
02 Mart 2022 10:41

DUT PEKMEZİNİ KARABİBER İLE KARIŞTIRIP YEMENİN FAYDALARI
27 Aralık 2021 10:41

TOHUM EMPERYALİZMİ TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?
08 Aralık 2021 10:41

CHP'de ADIMLAR
03 Aralık 2021 10:41

MUHTARLIK ve YEREL SEÇİMLERE DOĞRU...
30 Kasım 2021 10:41

SAĞLIKTA PEKMEZİN YERİ
18 Kasım 2021 10:41

ALEVİLERE DİL UZATMAK KİMİN HADDİNE DÜŞTÜ
09 Kasım 2021 10:41

PALAMUT KAHVESİ
27 Ekim 2021 10:41

KÖY ENSTİTÜLERİ
14 Ekim 2021 10:41

ARININ KÂRI
04 Ekim 2021 10:41

SUÇLU ARAMAYIN! BU DÜNYANIN KATİLİ BİZİZ KARDEŞLER...
10 Ağustos 2021 10:41

MUHARREM ORUCU
05 Ağustos 2021 10:41

Kenevir Gerçeği
29 Temmuz 2021 10:41

SANATA DAİR
31 Mayıs 2021 10:41

HIDRELLEZ GÜNÜ
06 Mayıs 2021 10:41

KÖYLÜNÜN HALİNİ KİM SORACAK?
03 Mayıs 2021 10:41

ARGUVAN SEÇMENİNE YAN GÖZLE BAKIŞ.
29 Nisan 2021 10:41

NEVRUZ BAYRAMI
19 Mart 2021 10:41

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ;
08 Mart 2021 10:41

ALEVİ İNANCINDA (YOLUNDA) DAR
01 Mart 2021 10:41

ALEVİLİK İNANCINDA HIZIR ORUCU
09 Şubat 2021 10:41

CHP' den İSTİFALAR
05 Şubat 2021 10:41

KEKİK NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
25 Ocak 2021 10:41

NARDUGAN BAYRAMI
23 Aralık 2020 10:41

NAR MEYVESİ ve ÇİÇEĞİ
16 Aralık 2020 10:41

KORONA VİRÜSTEN KORUNMA ve AŞI
07 Aralık 2020 10:41

ZEYTİN YAPRAĞI
23 Kasım 2020 10:41

DUYMAK, DUYMAYAN, DUYMASIN...
20 Ekim 2020 10:41

CHP GEÇ OLMADAN ÖZÜNE DÖNSÜN
05 Ekim 2020 10:41

AŞURE NEDİR? NİÇİN YAPILIR?
29 Ağustos 2020 10:41

SİYASİ GAZ
24 Ağustos 2020 10:41

KÖYÜMÜZDE DOĞAL- BİTKİSEL KANTARON ÇİÇEĞİ
23 Temmuz 2020 10:41

ARGUVANLI ARICILAR
16 Haziran 2020 10:41

SİYASETTE ADAM SATAN CEHENNEMLİKLER
02 Haziran 2020 10:41

YEREL YÖNETİMLER KÖYLÜYE SAHİP ÇIKIYOR MU?
17 Mayıs 2020 10:41

DELİCE..
13 Mart 2020 10:41

"ARGUVANLI KUL DURAN/ DURAN BABA (TURAN CABUL) HAYATINI KAYBETTİ
11 Mart 2020 10:41

CHP MALATYA’DAKİ TEK ADAM ANLAYIŞI
11 Şubat 2020 10:41

KISSADAN HİSSE
05 Şubat 2020 10:41

SİYASETTE AKRABALIK...!!!
26 Eylul 2019 10:41

AŞURE NEDİR? NİÇİN YAPILIR?
12 Eylul 2019 10:41

ALEVİLİK İNANCINDA HIZIR ORUCU
13 Şubat 2019 10:41

Sevgili Canlar ve sevgili Dostlar!
01 Ekim 2018 10:41

KILIÇDAROĞLU SEN NEYMİŞSİN..!!!
29 Haziran 2018 10:41

"EL VİCDAN" ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN. SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİNE SİZ KARAR VERİN.
27 Mayıs 2018 10:41

MAŞALLAH?! MALATYA SİYASETİ KOŞUYOR? ANKARA DA ADAYLAR AÇIKLANDI. MALATYA DA SEVİNÇ ATILDI.
21 Mayıs 2018 10:41

HIDRELLEZE DOĞRU?
14 Mayıs 2018 10:41

Tüm Yazılar