B u satırlar yazıldığı zaman daha seçim yapılmamış ve sonuçları da alınmamıştı.Sonuç büyük bir ihtimalle sandıklardan gene hayal kırıklığı çıkacaktır.AKP büyük bir ihtimalle gene birinci parti olacaktır.Yani sizin anlayacağınız, bu halk gene demokrasiden yana olmadığını ,güçten yana olduğunu ispatlamış olacaktır.
Demokrasilerde halk oyunu kullanırken önce kendi demokratlığını,sonra da oy verecek partinin demokratlığını sorgular ve böylece oyunu kullanır.Bizim gibi geri kalmış toplumlarda ise insanlar oy verdiği partinin demokratlığına bakmaz ve içinde bulunduğu guruba oy verir.Bu gurup seçmenin etnik sitesi olabilir.Dini olabilir.Mezhebi olabilir.Aşireti olabilir.Tarikatı olabilir vs.
Üç yanlış bir doğru etmediğine göre ,üç alt kimlikten de bir demokrasi olmuyor.Dinine,ırkına,mezhebine,aşiretine,tarikatına göre oy kullanan insanlara demokrat denilmiyor.Korkutulmuş ve sığınacak bir liman arayan korkak insanlar deniliyor.
Bu halk hiçbir zaman oyunu demokrasiden yana kullanmadı. Milli irade her zaman bir kesimin diğer bir kesimin üzerinde baskı aracı olarak kullanıldı.Hal böyle olunca da milli iradelerde demokrasi çıkmadı.
Demokrasi kavram olarak burjuvaziye aittir.Açılımı ise halkın kendi kendisini yönetme sanatıdır.1789 Fransız devriminde sonra tartışmaya açılmıştır.Demokrasilerdeki kümelenmeler sınıfsaldır.Anti demokratik her hareket halkın tepkisiyle karşılaşır.Avrupa, anti demokratik ırkçı çıkışların bedelini ağır ödemiştir.Onun için batı demokrasiyi su ,hava ve ekmek gibi algılar.
Demokrasiler üç temel saç ayağı üzerine oluşturulur.Bu üç saç ayağı da birbirlerinde bağımsız ve birbirlerini denetler.
Birincisi yasama.(Açılımı ise halkın meclisi ve halkın vekilleridir.)
İkincisi ise yürütme.(Yani meclis çoğunluğuna dayanan hükümettir.)
Üçüncüsü ise yargıdır.(Bağımsız mahkemelerde oluşur. Verdikleri kararları kimse etkileyemez.)
1-Şimdi bir ülke düşünün, meclisin çoğunluğu tamamen bir adama bağlıdır.Bu insan istediğini vekil edebiliyor,istediğini çizebiliyor.İstediği zamanda meclisi kapatıp tekrar seçime gidebiliyor.İstediği yasaları bir gecede bir torbada birleştirerek çıkarabiliyor.Buna bağımsız yasa denilir mi? Denilmez.
2-Şimdi bu mecliste çıkan bir hükümeti düşünün.Bu hükümetinin bütün bakanları vesayet altında ise,özgür irade yok edilmişse ,siz buna bağımsız bir yürütme diyebilir misiniz? Diyemezsiniz.Bu yasama ve yürütme aynı partide çıkmışsa ,her ikisi de tek adam tarafında kontrol ediliyorsa ,bunların birbirlerini denetme imkanı yok demektir.
3-Yargının tepesinde din,mezhep ve siyasi görüş doğrultusunda bir oluşum varsa.Bu oluşuma egemen olan kesim mülakatla kendi hakim ve savcısını atıyorsa, bu yargının tarafsız olduğunu söyleyebilir misiniz? Söyleyemezsiniz.
Bunları niçin yazdım? Bu ülkede demokrasinin bir takım kırıntıları vardıysa da son AKP hükümeti bunları yok etti.Yasamada,yürütmede,yargı da tek merkezde toplandı.Toplum din ,ırk ve mezhep temelinde bölündü.Bütün bu olumsuzluklar halkın gözleri önünde yapıldı.Hem de halkın gözlerinin içine baka baka HSYK siyasileştirildi.17-25 Aralık davalarına,Deniz Feneri gibi onlarca davalara açıktan müdahale edildi.Bu halk bunların hepsini gördü ve içine sindirdi.Buna rağmen bu parti 7 Haziran seçimlerinde %40,8 oy aldı.İşte ben buna şaşıyorum.
Bu halk hiçbir dönem demokrasiden yana olmadı.Bu halk hep güçten yana oldu.Kimse bu halkın kendisinin arkasında olduğunu sanmasın.Bu halk KENAN EVREN’E %93 destek verdi.Bir çırpıda Demirel,Ecevit ve Erbakan’ı başında attı.
Gene de seçim sonuçları ne çıkarsa çıksın sonuçları memlekete hayırlı olsun.