ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

Ders zili sorunlarla çaldı

 

18 Eylul 2018 15:34
Ders zili sorunlarla çaldı

 

 

 

      2018-2019 eğitim öğretim döneminde ilk ders zili çaldı. Eğitim emekçileri, bu sezonun da eğitimdeki sorunların sürdüğüne işaret etti.

       Yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen için ilk ders zili çaldı. 2018-2019 eğitim öğretim döneminde ilk dönem 18 Ocak’ta sona erecek, öğrenci ve öğretmenler 15 günlük yarıyıl tatili yapacak. İkinci yarıyıl ise 4 Şubat’ta başlayacak ve 14 Haziran’da sona erecek. Eğitim emekçileri ise yaptıkları açıklamalarla eğitimdeki sorunlara dikkat çekti.

‘DERS VERME YILI OLACAK’

        Eğitim Sen, 2018-2019 eğitim öğretim yılına mektup okuma eylemleri yaparak mücadele çağrısıyla başladı. Eylemlerde, yaşatılan haksızlıklara karşı öğretmenlerin ‘ders verme’ yılı olacağını vurgulandı. Tüm okullarda mektup okuma eylemi yapan Eğitim Sen, “Bir öğretmen dünyayı değiştirir. Ataması yapılmayan, kadrolu, sözleşmeli,  ücretli milyonu aşan bir gücüz.  Birlikte başarabiliriz” çağrısı yaptı. Eğitim Sen yaşatılan haksızlıklara karşı öğretmenlerin ders verme yılı olacağını vurguladı.

‘İYİ DERSLER ÖĞRETMENİN’

         Okullarda okunan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’ın imzasını taşıyan mektupta öğretmenlere ‘kapıkulu’ olmanın dayatıldığı ifade edilerek, “Emeğimizi sahiplenmek, haklarımızı geliştirmek, geleceğe güvenle bakabilmek için el ele vermeliyiz. Bizleri ayrıştırmak isteyenlere, angarya dayatmalarına, eğitimi sorunlar yumağına dönüştürenlere karşı güvenceli iş, güvenli gelecek talebimizle ısrarcı olmalıyız. Ders verme sırası bizlerde! İyi dersler öğretmenim” denildi.

        Eğitim Sen Adana Şubesi de yeni eğitim öğretim yılına ilişkin yaptığı açıklamada, okulların sorunlarla açıldığına dikkat çekti. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Seçil Sönmez, hukuksuz ihraçlar, açığa almalar, sürgünler ve bilime meydan okuyan yeni müfredat ile niteliksizleştirilmiş bir eğitim öğretim yılının kendilerini beklediğini söyledi. Sönmez, eğitim sisteminin içine itildiği karanlıktan çıkmasının tek yolunun, eğitimde ve toplumsal yaşamda demokratik bir siyasi iklimin sağlanması ve eğitimin kamusal, parasız, bilimsel, laik ve ana dilinde örgütlenmesinin sağlanmasından geçtiğini ifade etti.

‘ANA DİLDE EĞİTİM ŞART’

         Diyarbakır Eğitim Sen 2 No’lu Şube Eş Başkanı Fatma Budak, Diyarbakır’da 461 bin öğrenciye 21 bin 498 öğretmen düştüğünü bu öğretmenlerin 5 bine yakının da ücretli ve sözleşmeli çalıştığını söyledi.

          Diyarbakır’da eğitim dışında kalan öğrenci sayısının 5 bin 467 olduğunu belirten Budak, bölgede ana dilinde eğitimin önemine vurgu yaptı. Diyarbakır’da ve Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin kendi ana dilinde eğitim göremediği için eğitime geride başlamak zorunda kaldığını ifade eden Budak “Milyonlarca çocuk bilinçli bir politikayla kendi ana dilinden uzaklaştırılarak bir insanlık suçu işlenmektedir. Aktarılmayan ve eğitim, dili olarak kullanılmayan Kürtçe ve birçok farklı dil devlet politikasıyla yok edilmekle karşı karşıyadır” diye konuştu. Eğitim Sen Van Şubesi de, Feqiyê Teyran Parkı’nda yaptığı açıklamayla kamusal, parasız, demokratik, nitelikli, bilimsel ve ana dilinde eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.