ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

Kaz dağları, 'Su ve Vicdan' için direniyor!

 

04 Ağustos 2019 10:40
Kaz dağları, 'Su ve Vicdan' için direniyor!

 

 

        Kaz dağlarındaki maden projesine karşı yöre halkının ve doğa aktivistlerinin başlattığı Su ve Vicdan Nöbeti'nin 7. gününde alandaydık...

        Çanakkale’nin Merkez İlçesi’ne bağlı Kirazlı Köyü yakınlarında Kanadalı Alamost Gold şirketinin başlattığı siyanürle altın arama çalışmaları kapsamında Kazdağları’nda şu ana kadar 195 bin ağaç kesildi. Kesilen ağaçlar bölgedeki ekosistem üzerinde geri döndürülemez tahribatlar bırakırken, siyanür havuzunun kurulacağı alana 13 kilometre mesafede Çanakkale’nin içme su kaynaklarından Atık hisar Barajı bulunuyor.

        Çanakkale halkı ve doğa aktivistleri bu doğa katliamına karşı maden alanı bölgesinde Su ve Vicdan Nöbeti’ni başlattı. Bizler de Su ve Vicdan Nöbeti’nin 7. gününde alandaydık…

       Direnişin 7. gününde İstanbul Barosu avukatları başlattıkları Adalet Nöbeti’ni Kaz dağlarına taşıyarak maden alanı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Adalet Nöbeti adına konuşan Avukat Selin Nakıpoğlu, “Ülkemizin akciğerleri olan Kaz Dağlarının sesi olmak adına buradayız” dedi.

       Alanda farklı yaş gruplarından bir çok insana rastlamak mümkün. Kaz dağlarını korumak için maden alanına yakın bir bölgede çadır kuran yurttaşlar bir de komün olarak işletilen ekolojik market kurmuşlar. Çanakkale Belediyesi, nöbet alanını ziyaret etmek isteyen yurttaşlar için ücretsiz araç imkânı da sağlıyor.

 

Alanda yöre halkının yanında birçok ekolojist kurum da bulunuyor.

 

       Nöbetin koordinatörlüğünü yürüten, İda Dayanışma Derneği’nden Pınar Bilir, ilk gün 4 çadırla başlayan nöbetin giderek büyüdüğünü ve nöbetin 7. gününde 40 çadır kurulduğunu ifade ediyor. Bilir, bölgedeki ağaç katliamının geri döndürülemez bir boyuta ulaşmadan durdurulması gerektiğini söylerken, ellerindeki bütün imkânları kullanacaklarını ifade etti.

        Bilir’e göre, Kanadalı Alamos Gold şirketi, Kirazlı köylüsü ile yakın ilişkiler kurmaya çalışmış. Köylülerin iş ve gelir vaadi ile kandırıldığını söyleyen Bilir, ilk etapta madene ses çıkarmayan köylülerin durumu artık kavradıklarını belirtiyor.

           Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı ve Ziraat Mühendisi İrfan Mutluay ise bölgenin Alp Dağları’ndan sonra Avrupa’daki en büyük oksijen kaynağı olduğunu söylüyor. Mutluay, bölgenin tarım açısından elverişli topraklara sahip olduğunu ifade ederken, Çanakkale’nin temiz su kaynaklarından Atıkhisar Barajı’nın, siyanürle kirletilmesinden endişeli.

        Mutluay, altın madeni için 72 milyon ton kazı yapılması planlandığını anlatırken, maden projesi için 5 bin 200 ton patlayıcı kullanılacak diyor.

 

        

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.