ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

Malatya Kör Süleyman Köyünden Bir Başarının Öyküsü

 

24 Mart 2022 07:45
Malatya Kör Süleyman Köyünden Bir Başarının Öyküsü

 

 

            SELÇUK Yaşar Ödülü’nün bu yılki teması dijital dönüşümdü. Ödülün sahibi, başarı hikâyesi bir köy okulundan Silikon Vadisi’ne uzanan Eren Bali oldu.

           Körsüleyman köyünden doğup büyüyen ve kendisini bilimsel çalışmalara adayan son zaman da da sağlık alanında ABD Tarihine imza atan Bali; online eğitim şirketi Udemy ve geleneksel sağlık hizmetlerini dijitalleştiren Carbon Health girişimleriyle geniş kitlelere ulaştırdı.

Genç yaşında büyük işlere imza atmış bir girişimci...

Törendeki konuşması da beni etkiledi.

Malatya’nın bir köyünde imkânsızlıklar içinden çıkan bir başarı hikâyesi...

Öğretmen anne babanın oğlu... Köyün tek öğretmeni de annesi... Bazen okulda, bazen kayısı bahçelerinde geçen çocukluk ve gençlik yılları...

Bahçeden kazanılan parayla tatil yerine bilgisayarı tercih eden bir aile... Ve o evden çıkan mühendisler, doktorlar. Bilim insanları ve Eren Bali gibi girişimciler...

Gerçekten de beni çok etkileyen bir Cumhuriyet hikâyesi...

O yüzden Türkiye’nin, Cumhuriyetimizin kıymetini bilelim.

Bali o gece şunları da söyledi; “Dijital dönüşümle beraber dünya tamamen eşit hale gelmese de daha hırslı ve azimli şekilde çalışan ülkelerin öne geçebileceği bir an söz konusu oldu. Türkiye’nin bunu çok iyi değerlendireceğini düşünüyorum. Bundan 10 sene önce Türkiye’den çıkmış teknoloji alanında hiç şirket yokken, Udemy Türkiye’den çıkan birisinin kurduğu ve halka açılan ilk şirket oldu. Sonraki 10-15 sene içinde Türkiye büyük bir hamle yaptı. Bunun devam edeceğini düşünüyorum. Gençlerimiz çok azimli ve çalışkan. Türkiye’deki gençlere yardımcı olmak, onların ufkunu açmak için elimden geleni yapmak istiyorum.”

Yapmamız gereken bu rol modelleri çoğaltmak...

Gençlerimizin ilgi duyduğu alanlarda yaratıcılıklarını geliştirmek...

İyi ki Selçuk Yaşar’lar var

Eren Bali nasıl fark yarattı

 

EREN Bali, online edindiği eğitimler sayesinde matematiğini geliştirerek Malatya Fen Lisesi’ni kazandı. Lise eğitimi sürecinde Uluslararası Matematik Olimpiyatları’na katılıp madalya kazandığı için MIT ve Harvard gibi okullardan kabul aldı. Ama O, üniversite eğitimine yurtdışında değil Türkiye’de devam etme kararı aldı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne girdi. Matematik bölümünde çift ana dal yaptı. Üniversitedeyken ODTÜ Bilgisayar Topluluğu’nun sunucu üzerinden müzik dinlenmesini sağlayan “MP3 Server” adında bir uygulama yazdı.

Üniversite eğitimi sonrasında ortaokul arkadaşı olan Oktay Çağlar ile üç boyutlu görüntü teknolojisini kullanarak henüz çalışmaları başlamamış olan binaların maketini gösteren gunlukbasin.com sitesini açtı. Aynı dönemde ODTÜ Teknokent’te Avrupa ve ABD’den eğitmenler, girişimciler için eğitim ve ders anlatıyordu. Bali ve Çağlar’ın aklına bu dersleri dijital ortama taşıma fikri geldi.

Bu da Udemy’nin temelleri anlamına geliyordu.

Bir sene sonra Bali ve Çağlar, tüm işlerini bir kenara bırakıp bir online eğitim platformu için çalışmaya başladı. Google, Apple, Yahoo, YouTube gibi internetin devlerinin olduğu Kaliforniya’daki Silikon Vadisi’nde arayışlarını sürdürdüler.

Udemy fikri, vadide 50 yatırımcı tarafından “İnsanların sertifika alamayacağı bir eğitime para ödemeyeceği” neden gösterilerek reddedildi. Daha sonra yine bir internet devi olan Yelp’in CEO’su Jeremy Stoppelman tarafından istediği desteği alan girişimciler farklı yatırımcıları da projelerine inandırarak 1 milyon dolarlık önemli bir sermaye topladı ve Udemy adını verdiği online eğitim şirketi böylelikle kuruldu.

Udemy ABD basınının ilgisini çekti. San Francisco’nun en önemli gazeteleri Eren Bali’nin köy okulundan Silikon Vadisi’ne uzanan başarı hikayesini yazdılar.

Udemy’nin başarısıyla ilgili öne çıkan en güçlü yön ise kurumsal olması oldu ve Udemy for Business ile PayPal, Booking.com, Goldman Sachs gibi sektör devi firmaların şirket içi eğitimlerini Udemy aracılığıyla yapmasını sağladı.

Yoga’dan bilgisayar programcılığına, fotoğrafçılıktan internete kadar pek çok alanda Udemy kullanılmaya başlandı.

2014 yılında 32 milyon dolar, 2015 yılında 65 milyon dolar, 2016 yılında 60 milyon dolarlık yatırım alıp şirketinin piyasa değerini 710 milyon dolara çıkarttı.

Bali, Udemy şirketinin CEO görevini devrettikten sonra Carbon Health adını verdiği, geleneksel sağlık hizmetini dijitalleştirme yolunda büyük bir adım olan girişiminin peşinden gitmeye başladı. Annesinin hastalanması ve Türkiye’de doktorlardaki yazılımların yetersiz olduğunu düşünmesi ile oluşan bu fikir, bildiğimiz klasik sağlık hizmetinin dijital yoldan alınmasını sağlıyor.

Geliştirilen uygulama ile doktorlardan randevu alınıp görüşülüyor, görüşmenin ardından doktorun tanısı, ilaçlar ve laboratuar sonuçları hastaya gönderiliyor, doktor tarafından yazılan ilaçlar kullanıcının isteğine bağlı olarak kullanıcıların evine kargo aracılığıyla iki saat içinde teslim ediliyor.

Yapay zekânın büyük bir payı olan girişimde hastaya, doktora gelmeden uygulamanın yapay zekası tarafından birçok soru soruluyor ve gelen veriler ile laboratuvar sonuçları doktora iletiliyor. 100 binin üzerinde farklı tanı arasından semptomlara göre kalan birkaç tanı doktora iletiliyor ve hem doktorun hem de hastanın işi kolaylaşıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.