ALTIN
 2.498,71
DOLAR
 32,5315
STERLİN
40,6457
EURO
 34,6836

Temmuz ayında 13 gazeteci saldırıya uğradı

           Dicle Fırat Gazeteciler Derneğinin raporuna göre temmuz ayında 13 gazeteci saldırıya uğradı, 10 gazeteciye soruşturma açıldı, 16 siteye erişim engeli getirildi. 

03 Ağustos 2022 04:34
Temmuz ayında 13 gazeteci saldırıya uğradı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği:

 

 

           Dicle Fırat Gazeteciler Derneğinin raporuna göre temmuz ayında 13 gazeteci saldırıya uğradı, 10 gazeteciye soruşturma açıldı, 16 siteye erişim engeli getirildi.

              Dicle Fırat Gazeteciler (DFG) Derneği, Temmuz Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Raporda, gazetecilere dönük baskıların her geçen ay arttığına dikkat çekildi.

             DFG ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformunun, Ankara Ulus'ta tutuklanan 16 Kürt gazeteci için yaptığı açıklamaya polislerin müdahale ettiği belirtilen raporda, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Deniz Nazlım, Gazeteci Sibel Yükler ve KaosGL Haber Koordinatörü Yıldız Tar’ın darbedildiği kaydedildi. Raporda, Pir Haber Ajansı (PİRHA) muhabiri Eren Güven'in kamerasının müdahale sırasında polisler tarafından kırıldığı bilgisine yer verildi.

 

HABER TAKİBİNDE POLİS ŞİDDETİ

 

              Gazetecilerin her şartta haber yapmada özgür olması gerektiği vurgulanan raporda, Türkiye’de bu özgürlüğün sınırlarının tamamen silikleşmeye başladığı ifade edildi.

            Ankara’daki “Onur Yürüyüşü”ne yönelik polis müdahalesi sırasında haber takibi yapan MA muhabiri Emel Vural’ın yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkıldığı, KaosGL.org muhabiri Aslı Alpar’ın müdahalede bacağından yaralandığı aktarılan raporda, “Bu iki örnek, sadece bir yürüyüşü haber yapmak isteyen yakın zamandaki gazetecilik örnekleridir ve ne yazık ki bunu da bu ülke adına ‘gazetecilere dönük şiddet’ başlığı altında kayıtlara geçiyoruz” denildi.

 

AVUKATIN MUHABİRE SALDIRISI

 

                Temmuz ayında Diyarbakır'ın Sur ilçesinde haciz işlemleri sırasında esnaf ile polisler arasında yaşanan gerginliği takip ettiği sırada Antep Barosuna kayıtlı avukat Fevziye Kara er’in fiziki saldırısına uğrayan MA Muhabiri Yakup Demir’in yaşadığı şiddete değinilen raporda, Kara er’in saldırısı nedeniyle Demir’in kaşından yaralandığı belirtildi.

 

BİRECİK’TE MUHABİRE SALDIRI

 

             Raporda Urfa’nın Birecik ilçesinde HDP’ nin yaptığı basın açıklamasını haberleştiren gazeteci Kerem Kırpaç’ın, AKP’li Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam tarafından darbe dilmesi olayına da yer verildi.

 

TUTUKLU 16 GAZETECİ SEVK EDİLDİ

 

             Diyarbakır’da 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteciden 12’sinin Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinden Diyarbakır 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevlerine sevk edildikleri kaydedildi.

 

10 GAZETECİYE SORUŞTURMA

 

             Temmuz ayında Ali Ergin Demirhan, Canan Coşkun, Barış Pehlivan, Nurcan Yalçın, Can Ataklı, Özgür Boğatekin, Fatih Tezcan, Öznur Değer, Uğur Yılmaz ve Hasan Tolga Balcılar’ın isimlerinin adliye koridorlarındaki listelerde yer aldığına dikkat çekildi.

 

77 GAZETECİ TUTUKLU

 

             Raporda, temmuz ayı itibariyle Türkiye cezaevlerinde 77 gazetecinin tutuklu olduğu belirtilerek, basın ve ifade özgürlüğüne dönük baskıların, şiddettin ve her türlü sansürün son bulması gerektiği vurgulandı.

              Raporda, “Gazetecilik, gözaltı, tutuklama, yargılama, sansür, şiddet ve baskıyla karartılamaz, engellenemez” denildi.

 

TUTUKLU GAZETECİLERE BUZDOLABI VERİLMİYOR

 

              Öte yandan Diyarbakır’da 8 Haziran’da düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan 16 gazeteci, cezaevinde hak ihlallerine maruz kalıyor. Diyarbakır 2 No' lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde tutuklu gazeteci Ömer Çelik, ailesiyle yaptığı görüşmede, yaşadıkları hak ihlallerini anlattı.

               Çelik, 2 aydır cezaevinde olmalarına rağmen gönderilen kitapların kendilerine verilmediğini belirtti. 42 derece sıcaklığın olduğu Diyarbakır'da kendilerine buzdolabının verilmediğini aktaran Çelik, ayrıca talep etmelerine rağmen televizyon da verilmediğini söyledi.

               Çelik, cezaevi yönetiminin kitapların ancak eylül ayının ilk haftasında kendilerine verilebileceğini söylediğini aktararak, buzdolabı ve televizyonun verilmemesine dair de bir gerekçenin gösterilmediğini ifade etti.

Gazetecilerin avukatları konuya dair cezaevi idaresine başvuruda bulunacağını belirtti.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.