İstanbul’a Var, Malatya’ya Yok! Bu Kabul Edilemez
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında, şehirdeki dönüşüm projeleri ve rezerv alanları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunuldu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Temmuz ayının ilk toplantısını Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirdi. Toplantıya, CHP’li Meclis Üyesi Günnur Tabel depremzedelerin yaşadığı mağduriyetlere ve dönüşüm projelerine yönelik dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
CHP’li Meclis Üyesi Günnur Tabel, deprem sonrası Malatya'da yaşanan mağduriyetlerin hala devam ettiğini belirterek konuşmasına şu şekilde devam etti:
"İnsanlarımız evini ve işini kaybetti. Bakanlık tarafından başlatılan dönüşüm projesi, mahallelerinden kopmadan yeni bir yaşam fırsatı sundu. Ancak Haziran ayında Başbakan tarafından proje sonlandırıldı. Şu andaysa kredi desteği verilmeyeceği açıklandı. Bugüne kadar Malatya'da kaç konut için hak sahipliği ilan edilmiştir? Rezerv alanları ve diğer bölgelerde kaç kalıcı konut yapılmıştır? Bu soruların cevabını sadece biz değil, depremde hayatını kaybeden ve hayatta kalmaya çalışan tüm depremzedelerimiz bekliyor. İstanbul'da dönüşüm projeleri teşvik edilirken, Malatya'da depremzedelere aynı anlayış gösterilmiyor. Bu kabul edilemez. "
Malatya Büyükşehir belediye Başkanı Sami Er ise Tabel’in eleştirilerine karşı şu ifadelere yer verdi:
"Değerli arkadaşlar, deprem süreciyle ilgili olarak daha önce de sık sık dile getirdiğim gibi, rahmetli dedemin hep tekrarladığı şu söz bugün çok daha anlamlı hale geliyor. 'Allah devletimize zeval vermesin'. Çünkü devletimiz gerçekten büyük bir gayretle çalışıyor. Örneğin, Amerika’da yaşanan bir yangında, 250 bin nüfuslu bir bölgede 9 milyon dolarlık zarar meydana geldi ve her aileye yalnızca 160 dolar yardım yapıldı. Biz ise her vatandaşımıza ev yapıyoruz. Malatya’da şu anda yaklaşık 80 bin hak sahibi bulunuyor. Bugüne kadar 103 bin bağımsız bölüm için ihale yapıldı. 'Malatya sahipsiz' söylemlerine karşı şunu net olarak ifade etmek isterim: Malatya’nın da sahibi var, Türkiye’nin de. 4 ay gibi kısa bir sürede organize olup bu konutların tamamını ihaleye çıkardık."
Rezerv Alanlarında Yapılacak Konutlar:
Başkan Er, bu rezerv alanlarında yapılacak konutlarla ilgili de rakamlar verdi:
"Malatya’daki deprem sonrası yeniden inşa süreci kapsamında, Battalgazi rezerv alanında 8 bin 309, Yeşilyurt rezerv alanında ise 9 bin 630 olmak üzere toplam 17 bin 939 bağımsız bölüm inşa ediliyor. Köy ve mezra alanlarında 27 bin 939, genel olarak kırsal bölgelerde ise toplam 51 bin 37 bağımsız bölüm yapılıyor. Malatya genelinde üretim aşamasında olan toplam konut sayısı 80 bin 975 bağımsız bölüme ulaşmış durumda. Bu projeler kapsamında 7 bin 911 bağımsız bölüm Emlak Konut tarafından, 27 bin 938 bağımsız bölüm ise TOKİ tarafından rezerv alanlarda inşa ediliyor. Böylece Malatya’daki rezerv alanlarda toplam 35 bin 849 bağımsız bölüm üretilmiş oluyor."
Ayrıca kırsalda 16 bin 17 bağımsız bölümün yapımı devam ediyor. Toplamda 86 bin 886 bağımsız bölüm fiilen inşa edilirken, kırsalda yapımı planlananlarla birlikte bu sayı 102 bin 903 bağımsız bölüme kadar çıkıyor.
Başkan Er, bu projelerin hızla ilerlediğini ve çok büyük bir kısmının yakın zamanda tamamlanacağını belirterek konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Bir müteahhidin yalnızca bir bina yapmasının dahi 2 yıl sürdüğünü düşünürsek, biz bu kadar kısa sürede ulaştığımız bu rakamları çok önemli buluyoruz. Kırsal konutlar da dahil edildiğinde, şu anda Malatya’da 102 bin 903 bağımsız bölüm inşa edilmektedir. Ayrıca 983 veya 984 farklı inşaat alanında çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu alanların hepsini tek tek gezmeye kalksanız, bir günde bitirmeniz mümkün olmaz. Eksiklerimiz olabilir, ancak bu eksikleri gidermek için tüm gücümüzle çalışıyoruz."