ALTIN
 4.297,56
DOLAR
 39,7257
STERLİN
53,5046
EURO
 45,8826
reklam

MALATYA'DA Kİ SORUNLAR 10 BAŞLIKTA TOPLANACAK VE ANKARA'YA SUNULACAK

 

04 Ağustos 2025 11:27
MALATYA'DA Kİ SORUNLAR 10 BAŞLIKTA TOPLANACAK VE ANKARA'YA SUNULACAK

Malatya’daki Sorunlar 10 Başlıkta Toplanacak Rapor Ankara’ya Sunulacak

MAGİNDER ( Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği) öncülüğünde düzenlenen “Malatya 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı”nın bilgilendirme ve kahvaltı toplantısı yapıldı.

Toplantıya, MAGİNDER (Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği)  Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karademir, MAGİNDER Yönetim Kurulu Üyesi ve AR-GE Başkanı, Mesut Özdemir, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Karakoç, Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Uğur, TTO Müdürü ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. A. Fatih Kocamaz, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Toptaş ve basın mensupları katıldı. 

MAGİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karademir’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, çalıştayın amacı, yöntemi ve kapsamı hakkında detaylı bilgi verildi.

Başkan Karademir çalıştayın sadece MAGİNDER’in değil, Malatya’daki tüm kurum ve kuruluşların, üniversitelerin ve STK’ların katılımıyla hayata geçirileceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Bugün burada Malatya 2030 Çalıştayı’nın lansman tanıtımı için toplandık. İnşallah 8 Kasım’da düzenleyeceğimiz bu çalıştayla Malatya’mızın 2030 yol haritasını belirleyeceğiz. 6 Şubat depreminin ardından yeniden ayağa kalkmaya çalışan şehrimize katkı sunmak için yola çıktık. Göç sorunumuz var. Gidenleri geri getirmek, gitmek isteyenleri ise tutmak istiyoruz. Malatya’nın eksiklerini biliyoruz. Bilimle, ortak akılla bu sorunları çözmek istiyoruz. Bu şehirde sadece binalar değil, gelecek inşa ediyoruz. Bugün burada başlattığımız bu süreç, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği için çok önemli. 2050 yılına kadar Malatya için neler yapılması gerektiğini hep birlikte belirleyeceğiz. Bu, hepimizin ortak sorumluluğudur.” 

Malatya’daki Sorunlar 10 Başlıkta Toplanacak Rapor Ankara’ya Sunulacak

MAGİNDER Yönetim Kurulu Üyesi ve AR-GE Başkanı Mesut Özdemir ise çalıştayın yöntemine ilişkin bilgi verdi.

Özdemir,  Deprem sonrası ortaya çıkan sorunları 10 başlık altında masaya yatıracağız. Her masada kamu, özel sektör, STK ve akademisyenler birlikte yer alacak. Tartışmalar moderatörler ve raportörler eşliğinde yürütülecek. Nihai rapor hazırlanarak hem yerel yöneticilere hem Ankara’ya sunulacak ve süreci izlemek için bir takip kurulu oluşturulacak. Malatya'nın geleceği için ortak aklı devreye sokmak, sürdürülebilir ve ölçülebilir hedefler belirlemek istiyoruz. Bu yolculukta tüm basın mensuplarını da destek vermeye davet ediyoruz” dedi.

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel ise çalıştayın üniversitenin toplumsal katkı misyonuna önemli bir karşılık olduğunu belirterek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bilgi üretmek ve bu bilgiyi sistematik hale getirerek topluma sunmak üniversitelerin en temel görevlerinden biridir. Bizler de bu süreçte koordinatörlük görevini üstlendik. Hocalarımızın bilgi ve birikimini bu çalışmaya aktaracağız. Neyi neden yapmamız gerektiğini toplum olarak bazen bilemiyoruz. Bu çalıştayla şehir için net hedefler, projeler ve politikalar geliştirileceğine inanıyoruz.” 

Malatya’daki Sorunlar 10 Başlıkta Toplanacak Rapor Ankara’ya Sunulacak

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın ise yaptığı konuşmada, iletişimin ve toplumsal aidiyetin önemine dikkat çekti.

Yatkın, “Malatya, peş peşe iki büyük felaket yaşadı. Sadece şehri değil, nesli de yeniden inşa etmek zorundayız. Mensubiyeti olmayanın mesuliyeti olmaz. Bu şehir iki cumhurbaşkanı çıkarmış, önemli bürokratlar yetiştirmiş bir şehir. Bu potansiyeli harekete geçirmek bizim görevimiz. MAGİNDER öncülüğünde başlayan bu çalışmanın başarılı olacağına inanıyorum.  Basın yalnızca izleyen değil, süreci yönlendiren, denetleyen, katkı sunan bir güçtür. Sizlerden bu çalışmaya eleştiren değil, yol gösteren, destek veren bir anlayışla katkı sunmanızı bekliyoruz”  dedi.

Malatya’daki Sorunlar 10 Başlıkta Toplanacak Rapor Ankara’ya Sunulacak

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Karakoç, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi:

“Depremi yaşadık ama bu son olmayacak. Ülkemiz bir deprem kuşağında yer alıyor ve geçmiş verilere göre ortalama her 10 yılda bir 7 ve üzeri büyüklükte depremler yaşanıyor. Deprem bilincinin toplumun her kesimine ulaşması gerekiyor. MAGİNDER’in düzenlediği bu çalıştay, bu bilinci sürdürülebilir kılmak adına çok değerli bir adım. Kendilerine teşekkür ediyorum."

Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz ise depremi yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda sosyal bir felaket olarak değerlendirdi.

Korkmaz, “Deprem, hayatlarımızı zorlaştırdığı ölçüde bir sosyal felakete dönüşür. Bu nedenle sorunu tüm sosyal boyutlarıyla doğru tanımlamalı, doğru stratejiler üretmeliyiz. Araştırmamıza göre, depremden iki ay sonra Malatyalıların %57’si fırsat bulsa şehri terk etmek istiyordu. İki ay sonra yaptığımız ikinci araştırmada bu oran %50’ye düştü. Bu, toplumun gelecek kaygısı taşıdığını gösteriyor. Oysa Malatyalılar şehirlerine bağlı insanlardır. Bu duyguyu yeniden canlandırmak ve umut oluşturmak gerekiyor. Bilimsel yöntemlerle doğru tespitler yaparak, tüm disiplinlerin ortak katkısıyla bu şehir yeniden inşa edilebilir. Mühendislikten iktisada, yönetime ve sağlığa kadar tüm alanlar birlikte hareket etmeli. Bu organizasyonu da bu yönde atılmış stratejik bir adım olarak görüyorum” dedi. 

Malatya’daki Sorunlar 10 Başlıkta Toplanacak Rapor Ankara’ya Sunulacak

İnönü Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Uğur, çalıştayın çok iyi tasarlandığını belirterek şunları söyledi:

“1980’lerde Malatya, Gaziantep ve Kahramanmaraş ile yaklaşık aynı ekonomik büyüklüğe sahipti. Ancak bugün Gaziantep 10 milyar dolar, Kahramanmaraş ise birkaç milyar dolar ihracat yaparken, Malatya’nın ihracatı 400 milyon dolar civarındadır. Üstelik bu ihracatın büyük kısmı kayısıya dayanmaktadır. Gelecekte hangi alanda uzmanlaşacağımızı net olarak belirlememiz gerekiyor. Acaba tarım şehri mi olacağız, sanayi mi, yoksa hızla gelişen teknoloji alanında mı varlık göstereceğiz? Bu sorulara cevap vererek doğru bir planlama yapmalıyız. Eğer 1980’lerde bu planlamalar yapılmış olsaydı, bugün çok daha farklı bir konumda olurduk. Geç kalmış olabiliriz, ancak 'zararın neresinden dönülse kârdır' derler; bu program tam da bu amaca hizmet ediyor. Bu süreci çok önemsiyorum. İktisat Bölümü olarak biz bu çalışmaya yürekten destek veriyoruz ve elimizden gelen her türlü katkıyı sunacağız."

 

Son olarak konuşan İnönü Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. A. Fatih Kocamaz ise Malatya’nın insan kaynağına dikkat çekti.

Malatya’nın, Bilsem (Bilim ve Sanat Merkezleri) öğrenci oranları açısından Türkiye ortalamasının iki katı kadar üstün zekalı öğrenci yetiştirdiğine dikkat çeken Kocamaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Bu şehir genetik olarak çok güçlü bir topluma sahip. Ancak bu insan kaynağını Malatya’da tutamıyoruz. Nitelikli göç veriyoruz, niteliksiz göç alıyoruz. Bu ciddi bir tehdit. Yanı başımızdaki Sivas’ta Aselsan’ın optik fabrikası kuruldu, çip üretimine başlandı. Peki Malatya nerede? Bu sorunun cevabını aramamız şart. Yüksek teknoloji ve AR-GE yatırımlarını Malatya’ya çekmek için ortak akılla projeler üretmeliyiz. Bu işin sonunda elde edilen verilerin takibini yapacak bir kurul oluşturmayı planlıyoruz. Bu sadece bir raporla kalmamalı; şehrin geleceğini yönlendirecek dinamik bir süreç kurulmalı. MAGİNDER bu işin öncüsü oldu, biz de üniversite olarak her türlü desteği vermeye hazırız."

Toplantı, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.