ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

 

 

1951 yıllarında yapılan 9. Kurultayda gençlik kollarının kurulması ile başlayan ve bu güne kadar devam eden CHP gençlik kolları her ne kadar özellikle 1980 de ki 12 Eylül faşist darbesinden sonra partilerde ki geçerliliği kaybedilmiş yasallığı ortada kaldırılmıştır.

Yasal statüsünü tam olarak tamamlamadığından olacak ki birçok partide olduğu gibi CHP gençlik kolları da aktivitesini kaybetmiş durumda olduğu görülmekte.

Daha sonra ki süreçte partilerde ve siyasi partiler yasasında yapılan bazı değişiklikle yasal statüye kavuşturulmuş olsa da özellikle CHP gençliği halen bugün bile toparlanamamış toparlayacak hiçbir çaba da sarf edilmemiştir.

Her ilde özellikle Malatya da da gördüğümüz gibi 20 – 30 kişilik guruplar halinde bir gençlik gurubu bir araya getirilmiş onlarda afiş asmak ya da çay söyletmek için kullanılan gençler olmuşlardır.

Örneğin Malatya da iki yıl önce gençlik kolları seçimleri yapılmıştır.

 Ancak seçilen arkadaşlar vekil ve il yöneticilerinin hoşuna gitmediği yandaşları kaybettiği için iki ay sonra görevden almışlardır ve yerine kendileri gibi düşünen daha doğrusu vekil Veli Ağbaba ya çalışan ve ona biat eden insanlardan yani seçimi kaybedenlerden yeni bir gençlik yönetimi ve başkanı atamışlardır.

Yani gençliğin özgür iradesi sözüm ona özgür iradeye saygı duyduğunu söyleyen demokrasiden söz eden guruplarca yok sayılmış seçilmişlere saygı göstermeyi bırakın hiçe saymışlardır.

CHP kurulduğu günden bu güne kadar gençlik kolları olarak 1970 ile 1980 yılları arasında ki gençlik kollarıdır. O gençlik kolları aktif,  çalışkan bilgili birikimli bir gençlikti.

Aradan geçen kırk yıla rağmen o gençler bu gün saçları sakalları ağarmış olsa da toruna tosuna karışmış olsalar da halen bir araya gelmektedir.

Özellikle Ankara da yaşayan Hamdi Fidanın bu konu da ki çalışmaları siyasetteki başarıları tartışılmaz.

Hamdi Fidan 12 Eylül faşist darbeden sonra yaklaşık 1984 yıllarından başlayarak 70 yıllarda ki gençlik kollarında görev alan başkan ve yöneticilerin izlerini sürerek tek tek ulaşmış ve o günden bu güne o arkadaşlar sene de en az 1 – 2 kez Türkiye nin bir bölgesinde toplanarak

1 – Dostlar ve yol arkadaşları kapsamında buluşuyorlar

2 – Toplantıya katılan arkadaşlar bilgi birikimleri çerçevesinde siyaseten tartışmalar yapıyorlar.

 

Bende yine Hamdi Fidanın çağrısı ile yaklaşık 5 – 6 yıldır yapılan bütün toplantılara katılıyor ve elimden geldiği kadar dilimin döndüğü kadar arkadaşlarıma katkı sunmaya çalışıyorum. 

En son 6 Aralıkta CHP genel merkezinde yaklaşık 200 kişi ile yine toplandık. Bu toplantıya CHP genel başkanı Kemal kılıçdaroğlu da katılacaktı ancak son dakika da çıkan mazereti nedeni ile katılama dı ancak genel başkan yardımcısı Sencar AYATA toplantımıza katıldı ve son dakikaya kadar da bütün konuşmaları dinledi.

Toplantıda divan başkanlığını eski gençlik kolları genel başkanlarından Sabri Ergül yaparken diğer divan üyeliklerine Hamdi Fidan, Bekir Sıtkı Özer, Hikmet Nuri Aydın ve İbrahim Göçmen yaptı.

Gündem tabii ki siyasetti tabii ki CHP nereye gidiyor nasıl yönetiliyor ve çözümler di.

Başta ben olmak üzere onlarca arkadaşımız zaman mefhumu gözetilmeksizin konuştular düşüncelerini ve çözüm önerilerini sundular.

Hemen hemen bütün konuşmacılar ülkede faşist bir uygulama yapıldığını soygunların yolsuzlukların artık en üst noktaya çıktığını Polis devleti olmanın yollarında hızla ilerlendiğini belirtile.

 Kürt sorununda belirsizlikler olduğunu Alevi sorununun yerlerde süründüğünü emek ve emekçilerin her geçen gün daha çok ölümler yaşadığını ülkede siyasetinde sosyal yaşamında ekonomide de çok kötü günler yaşandığını belirttiler.

Ancak bütün bunlara rağmen ana muhalefet olan CHP nin bu gelişmelere gerekli tepkiyi göstermekten zorlandığını parti içerisinde demokrasinin olması için mutlaka 2015 seçimlerinde milletvekili belirleme sisteminin yargı denetiminde ya üyelerle olmazsa mutlaka delegelerle yapılması konusunun özellikle altı çizildi.

Bütün konuşmacılar CHP de önce parti içi demokrasi daha sonra da ülkenin geleceğini belirtecek olan ülkede demokrasinin inşa edilmesi konusunda projeler yapılmalı.

 İktidara hazırlanırken mutlaka sol ve sosyal demokrat ideolojiye dönülmesi havadan paraşütle partili olmayan vatandaşların getirilmesine sert tepki gösteren konuşmacılar özellikle partide mücadele vermiş mutfağında yetişmiş bütün arkadaşlarda faydalanılması gerekliliğini özellikle vurguladılar.

Kısaca yaklaşık 200 kişinin bir araya gelerek en az 6 saat hiç ara vermeden tartışmanın göbeğinde sol ve sosyal demokrat ideolojisine sahip olması gereken CHP nasıl iktidar oluru tartışıldı.

1980 öncesi gençliği halen o günlerin heyecanı içerisinde aynı şevki taşımıyorlar bu şevki yanlış yönetimler yüzünde kırılmış ancak umudunu yitirmemiş arkadaşlarımız.

1980 yılı öncesi CHP gençlik kolları gerçekten demokrasiden yana insan haklarından yana barıştan kardeşlikten ve özgürlükler yanında hep olmuştur halen bu gün aynı heyecanla bu çizgiyi takip etmektedir bu nedenle de TEZ konusu olmuş tur. İşte o tez ve hazırlayanlar.

    

  Yüksek Lisans Tezi

Türk Siyasi Tarihi’nde CHP’nin Gençlik Kolları

Asil KAYA Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı

 

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Programı

 

Çalışmamızın temel amacı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk partisi olan CHP’nin Gençlik Kolları’nın tarihsel gelişimini ve CHP’li gençlerin Türk siyasetindeki önemini ortaya koymaktır.

1951 yılında Halkevleri’nin kapatılmasıyla birlikte, 26 Kasım 1951 tarihinde gerçekleştirilen CHP 9. Olağan Kurultayı’nda tüzük değişikliği yapılmak suretiyle CHP Gençlik Kolları’nın kurulması için ilk adım atılmıştır. Bu dönemde ocak teşkilatlarında örgütlenmeye başlayan gençler, 2 Mart 1953 tarihli CHP Genel İdare Kurulu toplantısında kabul edilen yönetmelikle ilk defa “Gençlik Kolları” adıyla örgütlenme sürecine girmiştir.

17 Şubat 1954 tarihli CHP Genel İdare Kurulu toplantısında Suphi Baykam’ın başkanlığında Gençlik Kolları Merkez Yönetim Kurulu’nun atanmasıyla, CHP’li gençler bir anlamda örgütlenme sürecini tamamlamış oluyorlardı. Aynı dönemde Demokrat Parti Genç Demokratlar Teşkilatı kurulmuşsa da CHP Gençlik Kolları kadar etkin olmamıştır.

Türk Siyasi Tarihi’nde önemli gelişmelerde aktif rol oynayan CHP Gençlik Kolları, ilk kurultayını 1 – 2 Ağustos 1961 tarihlerinde toplamış ve 12 Eylül 1980 Darbesi’ne kadar da toplam 10 Kurultay gerçekleştirmiştir.

vi

12 Eylül öncesinde CHP’nin özgücü olan CHP Gençlik Kolları, zaman zaman parti politikalarına da yön verir konumda olmuştur. Ortanın Solu felsefesinin gelişmesinde, CHP’de lider değişikliğinin gerçekleşmesinde ve Demokratik Sol felsefenin bilimsel temele oturtulmasında CHP Gençlik Kolları’nın büyük payı vardır.

Çalışmamızda CHP Gençlik Kolları’nı incelemeden önce tarihsel süreç içerisinde dünyada ve Türkiye’de meydana gelen gençlik hareketlerine de göz attıktan sonra, CHP Gençlik Kolları’nın kuruluş ve gelişim süreçleri işlenerek, Türk siyasetinde CHP Gençlik Kolları profili ortaya konulmuştur.

Çalışmamızın sonunda günümüzde CHP Gençlik Kolları’nın sahip olduğu koşullar da göz önüne alınarak, 12 Eylül öncesindeki kadar aktif olmadığı sonucuna varılmış, bunda 12 Eylül öncesinde CHP’de aktif siyaset yapan, bugünkü CHP yöneticilerinin de rolü olduğu anlaşılmıştır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.