ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

 

            “ Akçadağ yöresinde ilk yerleşim M.Ö. 111'de eski Tunç devrinde başlamış, Geç Hitit, Roma ve Bizans devirlerinde devam etmiştir.

          İlçemiz Osmanlı döneminde de yerini koruyarak Sultan Hamid' in Doğu Anadolu'da meydana getirdiği Hamidiye Alayları çerçevesinde Osmanlı ordusuna at ve zahire yetiştirmiştir.

Akçadağ, Osmanlı devrinde tahminen 1850 yıllarında bugünkü Levent bucağında teşkilatlandırılmış, 1858 yılında ilçe merkezi şimdiki yerine Arga' ya nakil edilmiştir.

            Cumhuriyet döneminde de Malatya'ya bağlı ilçe merkezi olan Akçadağ'ın Malatya'ya 37 km. batı ve kuzey batısında 850 ile 1660 rakımları arasında, ilçenin doğusunda Malatya merkez ilçesi, güneyinde Yeşilyurt ve Doğanşehir ilçesi, batısında Kahramanmaraş iline bağlı Elbistan ilçesi, kuzeyinde Darende ve Hekimhan ilçeleri bulunmaktadır.

             İlçenin Kürecik ve Levent olmak üzere 2 bucağı, merkez Ören ve Yukarı Kozluca olmak üzere 3 belediyesiyle 72 köyü, 9 mahallesi ve 169 mezrası vardır, ilçe, ova ve dağlık bir konumda kurulmuştur, ilçeye karasal iklim hâkimdir.

             Çiftçiliğin her türlüsüyle uğraşılmakta, genellikle aile ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Eğitim ve kültürel faaliyetler ile halkın büyük şehirlerle fazla ilişki kurması, çok sayıda halkın Avrupa ülkelerine işçi olarak gitmesi, ilçenin kısıtlı olan sosyal hayatını modern hale getirmiştir. Okuma yazma oranı %98 gibi yüksek bir rakama ulaşmıştır.

            İlçe sınırları içerisinde Tigem' e bağlı Sultan Suyu üretme Çiftliği mevcut olup, bu çiftlikte tarım ve meyvecilikle birlikte hayvancılık yapılmaktadır.

Ülkemizin ünlü yarış atları burada yetiştirilmektedir.

Gezilebilecek Yerleri: levent vadisi ile Sultan suyu sayılabilir.”alıntı

 

            Akçadağ yukarda da görüldüğü gibi kuruluşu çok eskidir ancak ne yazık ki bazı yöneticilerin basiretsiz ve ehliyetsiz olması diğer yan dan da ilçe halkını9n gerici düşünceleri ileriyi görememeleri yüzünde ilçe ufak bir köy gibi kalmıştır.

             İki dönemdir Akçadağ da belediye başkanlığı yapan Ali kazgan oldukça çaba göstererek çalışıyor olsa da halen toparlayabilmiş değildir.

             Cumhuriyet dönemi ile birlikte İlçe de birçok yatırımlar hizmetler yapılmak istenmiş ancak o zaman ki ağalar begler rahatları bozulur diyerek bu hizmetlere yatırımlara karşı çıkmışlar.

             Örneğin Köy enstitüsü Akçadağ merkeze yapılmak istenmiş o zaman ki söz sahipleri Akçadağ da ikamet edenler  “ olmaz karımıza kızımıza bakarlar” diyerek karşı çıkmışlar.

             Tren istasyonu dolayısıyla raylı sistemi merkez ilçeye en yakın yerde geçirmek istenmiş ağalar begler buna da “ çok gürültü olur “ diyerek karşı çıkmışlar.

              Arkasında Ankara asfaltı Akçadağ merkez de geçirilmek istenmiş ancak aynı şahıslar araçlar tavuklarımızı ezer diyerek ona da aynı kararlılıkla karşı çıkmışlar ve Malatya ya 40 km olan Akçadağ işte böyle kenarda köşede köy gibi kalmış ağalar begler dünyalarını değiştiler ancak Akçadağ aynı bıraktıkları gibi kaldı kalmaya da devam ediyor.

İşte bu nedenle Akçadağ lı olmak Akçadağ’a sahip çıkmak çok önemlidir.

              Akçadağ’a Akçadağlılar olarak hep birlikte hep beraber Kürt Türk Alevi Sünni demeden Akçadağ’ın yerlisi, Kürneli, Kürecikli, Örenli, dere boyu halkı demeden birleşerek bütünleşerek bir sonuca varılır.

                Böyle bir tablo olursa oluşturulursa Akçadağ büyür ve gelişir işte o zaman ilçe olur. 

Akçadağlı olarak Malatya Battalgazi ilçesi ve Yeşilyurt ilçelerinde yaşayan ikamet eden en az 130 – 140 bin kişi olduğu belirtiliyor. Akçadağ merkez ve köyleri ile birlikte yaklaşık 35 bin nüfusta burada yaşıyor odlumu yaklaşık 170 bin nüfus.

Bu nüfusu en az 100 – 110 bini seçmen ve önümüzde ki seçimlerde oy kullanacaklar.

            Saygı değer Akçadağlılar bu oy az bir oy değil birleşilir bütünleşilir ise çok rahat iki milletvekili bile çıkarılır.

Peki, bu birleşmeyi birliği bütünlüğü kim yapacak?

           Bu iş aslında belediye başkanı ve sivil toplum örgütlerine düşer ancak belediye başkanı da yeniden seçime gireceğinden bunu STK LAR yapar yapmalı.

Akçadağ’ın benim bildiğim kadar 80 ve üzeri muhtar var yine benim bildiğim iki tane dernek var.

  1. Akçadağ dayanışma derneği
  2. Akçadağ toplumsal mutakabat derneği

          Akçadağ dayanışma derneği biraz daha eski ancak Akçadağ toplumsal mutakabat derneği yeni ve hiçbir şaibeye karışmamış sadece amatörce ve profesyonel gibi kurulan ve çalışan bir dernek ve başkanı var.

               Akçadağ Dayanışma Derneğini Cahit leventoğlu 2019 yılında kurdu ve başkan da kendisi oldu.

  Başkanı Cahit Leventoğlu Derneği kurduktan sonra konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ilçede sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda kalkınmaya destek vermek için faaliyet yürüteceklerini belirterek;31 Mart yerel seçimleri sonrasında Akçadağ’da oluşan yeni tablo bizleri böyle bir düşünce içerisine yöneltti. Bu kapsamda tamamen Akçadağlı hemşerilerimizin menfaat ve çıkarlarını koruyan, Akçadağ’ın daha da gelişmesi ve hak ettiği yere ulaşması adına böylesine bir yola girdik. Tek amacımız var o da Akçadağ ve Akçadağlı" dedi

Yani tam da olması gereken olmasını istemiş. Ama nerdeeee

              Cahit leventoğlu bir müddet sonra bazı kendine göre mazeretler belirterek ayrılmış ve başkan da şu an devam etmekte olan Murat Maskar olmuştur.

            Murat maskar Devletin bir biriminde özellikle halka daha çok irtibatlı ve haşır neşir olan bir birimde yetkili olarak çalışmaktadır.

           Murat maskarın yönetiminde şu an kürecikten Örenden dere boyundan her nedense kimse yoktur var olan birkaç kişi de orayı bir şekilde terk etmek zorunda bırakılmıştır.

           Akçadağ genel anlamda yerleşim i” Akçadağ merkez argalı, Kürneli, kürecikli, Örenli, dereboyu “

Bu gün dernekte sadece argalılar ve kürneliler temsil edilmekte diğerleri yooook.

               Murat Maskarın yönetiminde Akçadağlı olmayan ve başka kişiler görev almışlar. Bu nasıl Akçadağlılık bu nasıl dayanışma anlamak mümkün değil. İşte bu gerici dinci anlayış Akçadağ’ı hep geriletmiş geriletmeye de devam ediyor.

Yukarda söylediğim birlik beraberlik işi bu anlayışla mümkün müdür.?

            Akçadağlılar diyeceksin dernekte Örenli yok kürecik li yok dere boyu dediğimiz bölgede kimse yok nüfusun bir bölümünün alevi olduğu yerde alevi yok Kürt kökenli kimse yok eeeee Akçadağlılar derneği..

Hadi canım sende

             Bence orası Akçadağ merkez ve kürneyi kapsayan dar bir anlayışla ilerilere kendini atmak için bir basamaktan başka bir yer değil.

Gerçek Akçadağlı olmak gerçekten çok zor

          Akçadağlı merttir, yiğittir, paylaşımcıdır, katılımcıdır, demokrattır özgürlük ve barıştan al bayraktan ülkenin bölünmez bütünlüğünden yanadır. Eşitlikten yanadır.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.