ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

 

 

          “ Kayısı şenliği” ilk olarak 1973 yılında Fuzuli caddesinde bulunan o zaman ki Turizm derneğinde düşünüldü olgunlaştırıldı ve bir kurucu komisyon kurularak hayata geçirildi.

            Bu şenlikleri geçmiş tarihler içerisinde de mantıklı art niyetsiz bu gün yapılan gibi Malatya’nın çıkarları doğrultusunda devam ettirilebilinseydi bu gün 49 ya da 50. Sini kutluyor olacaktık.

           O gün bu şenliği hayata geçirmek isteyenlerin yanında olan ve yaşımızın genç olması nedeni ile görev alamadığım komisyonda aklımda kaldığı kadar Malatya valisi, belediye başkanı Nuri Nebioğlu, SSK hastanesi başhekimi Sadık Özen ( komisyon başkanı )Erhan Kır çuval (gazeteci )Hadi Çekirdek, Ertaç Önal, Orhan Apaydın ve şu an isimlerini hatırlayamadığım Malatya sevdalıları vardı.

              Bu komisyon tamamen iyi niyetle kayısının tanıtılması Malatyalıların bu ürünün olduğu olgunlaştığı bir zaman da şenliklerle sesini ülkenin her köşesine duyurmak daha sonrada Dünya kamuoyuna sesini ulaştırmaktı.

            1973 Yılında yapılan ilk şenlikte Tüm Malatya halkı bu şenliğe kilitlendi. Üç gün devam eden şenlikler sürecinde doya doya eğlenme ve kayısıyı tanıtma imkânı buldular.

            Şenlik günlerinde Malatya merkez de bulunan tüm dükkanlar vitrinlerini kayısı çeşitleri ile süslediler..Binlerce Kaysı şenliği gazetesi çıkarıldı ve başta ilçeler olmak üzere her tarafa bedava dağıtılmıştı.

            Kayısı üzerine paneller düzenlenip kayısının tarihçesin den başlayarak pazarlamasına kadar ki süreç geniş geniş ziraat mühendisleri ve konu ile ilgili akademisyenler tarafında anlatılıyor özellikle çiftçimizi aydınlatıcı konuşmalar yapılırdı.

            Akşamları o zaman var olan Mensucat fabrikamızın havuz başında eğlenceler düzenlenir “ kayısı güzeli “ seçimleri yapılır özellikle Malatya’nın elit takımı bürokrasisi doya doya eğlenirdi.

            Yine o zaman var olan Tekel Tütün fabrikamızda Malatyalı işçi emekçi kardeşlerimiz “ Şenlik “ sigarası üretir ve halkımıza dağıtırlardı.

3 – 5 yıl bu anlayış ve özenle “Malatya kayısı şenlikleri “ her yıl doğal güzelliklerle yapıldı.

             12 Eylül darbesinden sonra Malatya kayısı şenliği ismi de içeriği de değişikliklere uğrayarak kimi zaman festival kimi zaman fuar bazen de panayır şeklinde son pandamı sürecine kadar kör topal geldi getirildi.

               Doğal olarak pandamı illetinin ülkemize de yayılması ile birlikte her türlü toplu olarak yapılan eğlence futbol sahaları toplu taşıma vesaire yerleri maskesiz gezmek dolaşmak  yasaklandı.. Dolayısı ile iki yıldır hiçbir eğlence yeri gibi bizim şenliğimizde insanların yaşamına zarar vermemek adına yasaklandı.

               Şimdi bu günlerde Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivalini kutluyoruz kutlayacağız.

            25. Kayısı Festivali'nin temel amacı toplumsal barışın; toplumsal paylaşmanın, dayanışmanın ve birlik beraberliğin ortakbir payda altında toplanıp ileri hedefe kilitlenmesi amacına yönelmiştir.

Her ne kadar ismi birçok kez değiştirilmiş olsa da Bu şenlik, Malatya ailesinin şenliğidir.

              25. Kayısı şenliği festival başkanlığını yapan sayın valimiz Hulusi Şahin ve maddi manevi katkılarını esirgemeyen günlerdir büyük çabalar sarf eden Malatya Büyük şehir belediye başkanı Selahattin Gürkan ve ekibine göstermiş oldukları duyarlılıktan ve emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

           Gördüğüm ve izlediğim kadarı ile günlerdir her alanda ki insanlarla guruplarla STK lar ve basın kuruluşları ile ayrı ayrı görüşerek tartışarak Malatya için çok önem arz eden Kayısının tanıtımını Dünya kamuoyuna duyurularak değer kazandırılması için inanılmaz çabalar sarf ediyorlar.

             Zaten 1973 yılından başlayarak bu güne kadar gelen süreç te de amaç bu idi ancak bu süreç özellikle 80 den sonraki süreç biraz daha pasif geçerken bu gün dolu dolu bir festival ve şenlikler izleyeceğiz.

         21 Temmuzda Malatya’mız için ülkemizin ihracatına katkı sunmak ilimizin zenginleşmesini sağlamak için akşam saat 18-30 vilayet önünde tüm Malatya olarak toplanalım hep bir ağızda Birlik Beraberlik İçerisinde Sesimizi kayısımızı Dünyaya duyuralım.

            Malatya yuvarlak hesapla 800 bin nüfuslu bir il. Malatya ekonomisi tarıma öncelikle de kayısıya dayalı. Bu nedenle Malatya da yaşayan herkes ama herkesin kayısıyla bir ilişkisi vardır.

             Berberin Kahvecinin, terzinin, gazetecinin, esnafın emeklinin emekçinin, otelcinin köylünün kentlinin velhasıl herkes kayısıda nemalanır. O nedenle kayısı Malatya için oldukça fazla önem arz etmektedir

             Son söz olarak Kayısı çok önemli bir üründür oldukça fazla oranda başta sağlık olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır

 Bu festivalin olmasında oluşmasında emeği geçen en başta bu güne kadar şu günlerde de valimize ve büyükşehir belediye başkanımız Selahattin Gürkan Bey ve arkadaşlarına ekibine çok teşekkür ediyorum.

 

YEREL DE HERŞEY MALATYA İÇİN GENEL DE HER ŞEY TÜRKİYE İÇİN

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.