ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

 

 

             Günlerdir başta Şenol Karaduman kardeşim olmak üzere bazı samimi doğru düzgün ve spora emek vermiş kardeşlerimiz gazeteci arkadaşlarımız Malatya da Futbol adına yazılar yazıyor kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. Bu arkadaşlarıma Malatya adına teşekkür ediyorum.

            Malatya özellikle Futbolda bu güne kadar bir elin sayısı kadar bile sporcuyu Türkiye futbol camiasına göndermemiş gönderememiş.

            Peki bu neden böyle olmuş niçin futbolcu yetişmemiş etkili ve yetkili insanlar bunu düşünmüş çözüm bulmuşlar mı dır.

Bana göre Kocaman bir HAYIIIR

            Peki, Malatya da yetenekli bu işi yapacak kapasitede futbolcu yok mu? Derseniz ben ona da HAYIIR Derim.

Şimdi isterseniz eskilere doğru gidelim 1970 yıllarda Malatya Amatör kümede kurum takımları ile birlikte iki elin parmakları kadar dı.

            Tek lig vardı ve kurum ( şeker spor, demir spor, Sümer spor ) gibi ve askerlerimizin hava ve kara gücü takımları ile kendi imkân ve olanakları ile üç beş arkadaşın bir araya gelerek gençliği kötü yollardan her türlü kirli işlerden korumak için kurdukları takımlar mücadele ederdi.

O zaman ki Malatya amatör takımları bu gün kü Malatya spora fark yapacak sporcularla doluydu ve %80 Malatyalı idi.

            Rahmetli büyüğümüz ve Malatya amatörünün( lakabı ile Bıyık Necati) Necati abimiz kasaplık yaparak hayatını kazanan ailesine ekmek götürürken kendi kulübünün sporcularını da aynı çocukları gibi bakar kollar ve korurdu.

           Yine Erhan kırçuvalın Malatya gençlik Yüksel Mazmanoğlunun Yıldız gençlik takımları Recep Menekşenin Adafı gençlik, Tecde,  takımı sayılır takımlardı ve çok kaliteli futbolcular vardı ve bir zamanlar Malatya sporun Amatörde ki dört takımın ( Hürriyet, Adafı, Akın spor ve coşkun spor ) birleşmesi ile oluşturulan Malatya sporun iskeletini oluşturdular.

          Yani kısaca diyorum ki Malatya da amatör ve alt yapılara gereken ilgi alaka ve ekonomik destek sağlarsak sağlanırsa bunun meyveleri alınır.Çünkü Malatya Amatör kulüpler federasyonu emin ellerde.

Yeter ki zihniyet doğru olsun düşünce düzgün olsun.

Geçmişte tam olarak Amatör ruh vardı hem sporcularda hem yöneticilerde.

           Bu gün amatör alan genişledi bal lig takımları çoğaldı. Bütün bunlar çoğalırken ilgi alaka ve de ekonomik destek te azaldı dolayısıyla da kalite her geçn gün düştü düşüyor.

          Amatör liglerde yetkili arkadaşlarımda aldığım bilgilere göre toplam 50 – 55 takım var. Her takımda en az 50 -60 sporcu var sa bu en az 3000 sporcu demektir. Bu rakam öneli bir rakam ve bu çocuklara sahip çıkmak onlara destek olmak yerel yönetimlerin asli görevi iken ne yazık ki herkes kaçak güreşiyor.

             Şimdi buradan Büyük şehir belediye başkanı ve orada görev yapan sporla ilgili olan yetkililere soruyorum sizin yani yerel yönetimlerin katkısı olmazsa bu takımlar nasıl ayakta kalacak.

              Kaldı kİ yasalar yerel yöneticiler yerel yönetim gelirlerinden %7 amatör kulüplere ayni ve nakti olarak ya da malzemeler şeklinde yardım yapılır der.

             Sayın Selahattin Gürkan yaklaşık 3 – 3,5 yıldır Yüksek bir oyla seçilerek Büyük şehir belediye başkanı olarak seçildiniz ve Malatya’nın şehri emini oldunuz.

Ben buradan soruyorum bu mudur Şehrin emini olmak?

             Amatör takımların yasa gereği vermeniz yardım etmeniz gereken yasal halkaları olan %7 paylarını haklarını neden niçin vermiyorsunuz.

Sporcuya ayakkabı lazım forma lazım Eşofman lazım hepsinden önemlisi de Moral lazım.

 Bu zihniyetle tabii ki Amatör büyümez gelişmez sporcu yetişmez.

             Malatya da Amatör takımlarda ki sıkıntılar NEDENİ İLE Alt yapılarda çoğunda yok var olanlarda yerlerde sürünüyor.

             Her alanda her spor dalında alt yapı o dalın mutfağıdır. Bu mutfakta nasibini almayan çalışmayan sporcunun üst kademelerde başarılı olması çok nadirdir.

Örneğin Y.Malatya sporunda bir alt yapısı var.

             Şu gün itibarı ile A Takımda ne kadar sorunlar yaşansa da yine de geçmiş dönemlerde ki alt yapıda giden sporcular ayakta tutmaya çalışıyor.

               Y.Malatya sporun transfer kapısı kapalı ne yapması lazım? Doğal olarak Alt yapıya eğilmesi ve oradan yeni ve yetenekli sporcular yetiştirerek takıma takviye yapılmasının çalışması yapılmalı.

Bunun yapılabilmesi için Alt yapıya bu işi bilen bu işte emeği ve kariyeri olan bilgili birikimli hocalar getirilmeli gelen hocalar sporcular ile abi kardeş gibi olmalı hepsine maç tecrübesi kazandırmalı.

Sporcu ile ağız dalaşına düşmeden onunla rakip gibi çekişerek değil ona bilimsel anlamda anlatımlarla ikna etmeli.

                 Şu an alt yapı sorumlusu maalesef bu yeteneklerden yoksun ve dikkat ederseniz şu gün Malatya sporda oynayacak yedek olacak bile sporcu görünmüyor.

               Malatya spor yöneticilerine buradan sesleniyor ve diyorum ki kadrolarınızı seçerken çalışmak istediğiniz hocaları belirlerken daha dikkatli olun ilerde ki zararları görmemek için bu konuda daha titiz ve zihniyeti temiz ufku açık hocaları tercih edin.

Alt yapı olmadan üst yapı kolay kolay ortaya çıkmaz.

Nasıl ki temelsiz bina ayakta duramaz ya da dursa da en ufak sarsıntıda yıkılıyorsa alt yapısı düzgün ve sağlam olmayan hiçbir kulüp ayakta çok fazla kalamaz.

Kısaca Alt yapı önemli bir oluşum. Önemli oluşuma da önemli duyarlu zihniyeti düzgün ieriyi gören maaşı değil takımı düşünen insanlarla yola çıkmak ve devam etmek gerekir.  

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.