ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

Can Çekişen Trafiğe Çözüm

 

09 Nisan 2018 12:43
Can Çekişen Trafiğe Çözüm

 

 

      Malatyalının en büyük sorunları arasında yer alan trafiğini birlikte ele aldığımız İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu İnşaat Öğr. Grv. Vehbi Aluçlu “Trafik sıkıntısını tamamen çözmemiz mümkün değil.” diyerek alternatif çözümlerini sundu.

      Aluçlu “İnsanları toplu taşımaya yönlendirmek gerek. En büyük proje kamu binalarının merkezden yavaş yavaş alınıp alt merkezlere taşınması.

      Bu alt merkezler de karışıklıkları, kargaşayı önlemek için uygun ve master planı yapılmış yerler olmalı.” Dedi

      Trafiğin en çok yoğun olan bölgelerden ilk akla gelen yerdir merkezler. İlin tüm yükünü olduğu gibi sırtına alan merkezde trafik adeta can çekişiyor. Çileli bir yolculuk olan bu trafik sorunu ve çözüm önerilerini İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu İnşaat Öğr. Grv. Vehbi Aluçlu ile konuştuk.

“GİTTİĞİNİZ MESAFE KADAR ÜCRET

      Aluçlu: “Trafiği tamamen çözmeniz mümkün değil. Basit yöntemlerle bu sorunu biraz yok edebiliriz. Bunun için insanları toplu taşımaya yönlendirmenin birçok alternatifi var. Bunlardan birisini toplu taşımaya teşvik etmek ve insanları toplu taşımaya yönlendirmek. Çünkü insanları teşvik etmezsek insanlar toplu taşımaya yönelmez.

       Siz raylı sisteme, metrobüse, trambüse ya da normal otobüse bindiğiniz zaman kartınızı okutuyorsunuz en uzak mesafeye de aynı parayı ödüyorsunuz en kısa mesafeye de, yani bir durak sonra gittiğiniz yere de aynı parayı ödüyorsunuz. Ancak bazı yerlerde bu sistem böyle değil. Samsun örneğini vereyim size, Samsun’da biniyorsun tramvaya 40 kilometre gidiyor 36 tane durak var.

        Burada tramvaya binerken kartınızı okutuyorsunuz 4 durağa ücret kesiyor, 3 durağa gidince sadece 3 durağa ücret alıyor, gittiğiniz mesafe kadar ücret ödüyorsunuz. 40 kilometre gitseniz 4 lira ödüyorsunuz. Ama insanlar Malatya merkezden biniyor Organize Sanayi Bölgesine kadar gidecek burası yaklaşık 15 kilometre diyelim bu mesafe içinde 2,25 kuruş ödüyor, merkezden biniyor sıtma pınarında inecek o da 2,25 kuruş ödüyor. Ona siz 2,25 kuruş değil de sadece gittiği mesafe kadar ücretlendirme yaparsanız bu insanlardan bir kısmını toplu taşımaya yöneltebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

“İNSANLAR BİSİKLETE ÇOK SICAK BAKMIYOR”

      Aluçlu daha sonra: “Malatya için ya da Türkiye için şöyle bir algı var ve bu algıyı yıkmak lazım. İnsanlar bisiklete çok sıcak bakmıyor. Yerel yönetim olarak alt yapısını yaparsanız, bisiklet yolları yaparsanız, bedava bisikletler temin etseniz, merkeze bisiklet noktaları oluşturursanız gittiğiniz yerde de yine jeton yardımıyla belli bir ücret karşılığında bisiklet temin edebilirseniz insanlar özel taşıt yerine bisikleti tercih edecektir. Merkezdeki trafik biraz rahatlamış olacak.

       Başka bir yöntem aracını daha merkeze getirmeden insanları park etmeye yönlendirmek. Bunun için uygun park yerleri yaparsanız insanlar araçlarını merkez dışına park edecek ve merkeze toplu taşıma veya bisiklet yoluyla girmeyi tercih edecektir veya yürüyerek gelmeyi tercih edecektir. Bu da sağlık açısından fayda sağlayacaktır, insanlar spor yapmış olacaktır. Merkeze girme süresi yavaşlatılarak merkezin yükü hafifletilebilir. Her yönden araçların merkeze doğru akışını farklı yerlerde 20 saniye değil de 30 saniye bekletilmesi merkezdeki trafik yükünü hafifletilecektir” sözlerini kullandı.

“MASTER PLANI YAPILMIŞ ALT MERKEZLER OLUŞTURULMALI”

       “Bu öneriler dışında radikal kararlar alınarak merkezdeki kamu binalarını başka yere taşımanız gerekiyor.” diyen Aluçlu son olarak şunları kaydetti: “Merkez diye bir şeyin olmaması gerekiyor. Çarşı diye bir kavramın da olmaması gerekiyor özellikle Malatya gibi büyükşehir olmuş bir ilde. Alt merkezler oluşturup oralara kamu binalarını götürmelisiniz bu da merkezdeki yükü alacaktır. Bu yöntemler sonucu merkez rahatlığa kavuşacaktır.

Avrupa’nın uyguladığı başka bir yöntem daha var. Avrupa eski şehrin merkezine girişini paralı yapmış o zamanda vatandaş tam merkeze varmadan aracını park edip toplu taşımaya yöneliyor.

 En büyük proje kamu binalarının merkezden yavaş yavaş alınıp alt merkezlere taşınması.

      Bu alt merkezler de uygun yerler olmalı, master planı yapılmış olması lazım, karışıklıkları, kargaşayı önlemek için. Ama bakıyorsunuz var olan bir boşluğa hastaneyi yapıyorlar, emniyeti yapıyorlar hepsini aynı yere sıkıştırıyorlar yarın burası aynı konuma gelecek. Bu sorun ile karşılaşamamak için dizaynı iyi ayarlamak lazım hepsini yanı yerde toplamamak gerek.

       Malatya’nın trafik master planının yapılması gerekiyor. Yerleşim master planında, şuanda hazırlanan bir plan var bitme aşamasında olduğu söyleniyor ancak ondan sonra kamu binaları nereye gidecek o zaman belli olacak.

Bununda uygulanabilirliği önemli.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.