ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

Keski bütçe hakkımız yok sayılıyor

Keski bütçe hakkımız yok sayılıyor  

25 Aralık 2019 19:58
Keski  bütçe hakkımız yok sayılıyor

Asgari ücret görüşmeleri ve TBMM de ki bütçe görüşmelerinin bütün hızıyla devam ettiği süreci değerlendiren KESK BÜTÇE HAKKIMIZ YOK SAYILIYOR DİYEREK BU DURUMA Tepki gösterdiler.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Eğitim sen Malatya şube başkanı ve KESK dönem sözcüsü Kazım Albayrak

          “Dertlerimizin biri bitmeden diğerini başladığı günlerde hepimizin hayatını etkileyen bütçenin TBMM’deki görüşmeleri sürüyor. Biz KESK olarak en başından beri toplu sözleşmelerin Eylül ayına alınarak bütçe dönemi ile birleştirilmesinin mücadelesini veriyoruz.

        Çünkü iki yılda bir Ağustos ayında yapılan, gerçek bir toplu pazarlıkla hiçbir ilgisi olmayan mutabakatlarda temel taleplerimiz yok sayılıyor.  ‘Bütçe imkânlarımız sınırlı’ bahanesinin ardına saklananlar maaş artışlarımızı sefalet oranı ile sınırlıyor. Maaşlarımızdan kaynaktan kesilen gelir vergisinden, tüketime ödediğimiz KDV ve ÖTV’ye kadar her adımda bizden alınan vergilerin nereye, kime harcanacağına ilişkin hiçbir söz hakkı tanımıyor.

 Kısacası yine BÜTÇE HAKKIMIZ YOK SAYILIYOR.

        Ne yazık ki Türkiye’de yıllardır bütçeler emekçilerden halktan alınan kaynakların sermayeye -patronlara aktarılmasına bir aracı haline dönüşmüştür.

         En son simit sarayının borsa değeri 200 milyon dolar olmasına rağmen, Ziraat Bankasına %51 hissesinin 500 milyon dolara ortak edilmesi bu hükümetin sermayeyi kurtarma operasyonlarına somut bir örnektir.

Adaletsiz vergi sistemi sürüyor;

       Çok kazanandan çok az, az kazanandan az vergi alınmaktadır. Gelir kazanç üzerinden alınan vergiler (dolaysız), tüketim harcama üzerinden alınan (dolaylı) vergilerden fazla olmalıdır. Oysa ülkemizde yıllardır tam tersi bir durum vardır.

        2020 yılı bütçesi toplamda 1 trilyon 96 milyar TL olarak öngörülmüştür. Bu miktarın 785 milyar TL.’si vergi gelirinden sağlanacaktır. Bütçeye vergilerin oranı %72’dir.

       2020 yılı maaşlarımız %4+4 sefalet oranı ile sınırlanırken pasaport, ehliyet haçları, trafik cezaları ve motorlu taşıtlar vergisi %22,58 arttırılmaktadır.

          Tatbikî tek derdimiz ödediğimiz vergilerin ağırlığının artması değil. Özelleştirmenin, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinin piyasaya açılması sonucunda ödediğimiz vergiler de artık bize ‘yol, su, elektrik olarak dönmüyor.’

        Faiz ödemesi 138,90 Milyar TL. Yükselmiştir. Yani toplam her 100 TL. Verginin 18 TL’si faiz ödemelerine gidecektir.

Buna karşın bütçenin %8’i (88,50 Milyar TL) kamu yatırımına ayrılması hedeflenmektedir.

         Savunma ve güvenlik harcamaları %27’i artışla 141 milyar TL. Çıkarılmıştır. Üstelik bu rakama Cumhurbaşkanlığına bağlı tüm örtülü ödenekler ve bazı kalemler ve kayıtlara geçmeyen ‘gizli harcamalar’ dâhil değildir.

         2018 6.2 milyar TL. Olan 2019 bütçesinde 9.7 milyar TL. Ayrılan Kamu Özel İşbirliği adı altında yürütülen ‘müşteri garantili’ köprü, otoyol, havaalanı, şehir hastaneleri vb. 2020 de 18,9 milyar aktarılacaktır.

Sermayeye 44,4 milyar tutarında doğrudan teşvik verilmesi hedeflenmektedir.

         Daha önceki bütçeler gibi 2020 bütçesi de toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini arttıran bir bütçedir. Kadınların ekonomik kaynaklara, kamusal hizmetlere,  eğitime, sağlığa ve sosyal koruma haklarına eşitsiz erişimi bir daha göz ardı edilmektedir. 2002 de kadınların %7’si yönetim kadrolarındayken, 2019 da %3’e düşmüştür.

          Bizden toplanan vergileri arttırarak istihdam yaratmadığı rekor kıran işsizlik rakamlarından net olarak görülen işverenlere -patronlara teşvik prim desteği yandaş müttehitlere ‘hazine garantisi’ faiz, savunma ve güvenlik adı ile savaş harcamaları olarak temel alan BÜTÇEYİ KABUL ETMİYORUZ.” dedi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.