ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

MALATYA EĞİTİM İZLEME KURULU RAPORU

 

25 Ocak 2021 06:15
MALATYA EĞİTİM İZLEME KURULU RAPORU

 

 

    Malatya Eğitim – sen bünyesinde oluşturulan Malatya eğitim izleme kurulu yaptığı çalışmalar ve araştırmalar sonunda kamuoyuna sunulmak üzere bir rapor hazırladı ve kamuoyuna sundu.               “ Malatya Eğitim izleme Kurulu olarak,  takip ettiğimiz COVİT-19 Pandamı koşullarında sürdürülecek yüz yüze eğitim sürecini izlemek üzere ziyaret ettiğimiz okullarda; eğitim-öğretim kurumlarının mevcut durumlarını, yaptıkları hazırlık çalışmalarını ve okulların ihtiyaçlarını yerinde gözlemledik.

               Bu husustaki bilgileri, doğrudan okul yöneticilerinden edinerek, süreci takip etmek ve kamuoyunu daha objektif ve doğru şekilde bilgilendirmek istedik.

              Öğretim yılı başında; Bakanlığın ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okulların salgın şartlarında eğitim- öğretime hazırlanması hususunda “her türlü kaynak ve malzemelerin bakanlıkça sağlanacağı “açıklamaları kamuoyu tarafından bilinmektedir.

               Malatya Merkez ilçelerimizden Yeşilyurt ve Battalgazi olmak üzere sosyo-ekonomik bakımdan değişik mahallelerdeki merkezi büyük 53 okulu ziyaret ederek; Okul yönetimlerinden aldığımız bilgilere göre bu okullarda yaklaşık 2100öğretmen görev yapmakta ve 29000öğrenci öğrenim görmektedir.

             Bakanlığın talimatıyla Öğretim yılı başında okullarda yapılan çalışmalarla; bilişim laboratuarını dönüştürerek EBA destek noktası oluşturan okul sayısı %20.Eğitim ve bilişim ağı (EBA) ve diğer uzaktan eğitim araçlarından yararlanarak canlı derslere katılan öğrenci oranı tüm öğrencilerin % 30 ile %40’ı oranında olup bu oran bazı okullarda%70’ye kadar çıktığı tespit edilmiştir.

 Bu oran daha az gelirli sosyoekonomik bölge okullarında %10’a kadar düşmektedir.

        Öğretim yılı başladığında; Okulların büyük çoğunluğu, temizliği ve pandemiye hazırlanması ile ilgili çalışmaları okul-aile birliklerinden sağladıkları kaynaklarla ya da borçlanarak yürüttüklerini; Dezenfektan solüsyonu ve maskelerin İl Milli Eğitim Müdürlüğünce temin edildiğini ifade etmişlerdir.

                  Okulların tamamında hizmetli sayısının yeterli olmadığı, İŞKUR üzerinden gönderilen geçici personellerin görevlendirildiği ve yeterli olmadığı ifade edildi.

             Okul idareleri ve görüşülen öğretmenler, kısmı zamanlı-seyreltilmiş sınıf ve kademeli program dâhilinde açılması gerektiğini ifade etmiştir…

              Tüm okullarda internet erişimi konusunda sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun internet donanımının olmadığı ve öğrencilerin bir bölümünde bilgisayar, tablet yada akıllı telefonlarının olmadığı belirlendi. Bu nedenle derslere katılımin düşük olduğu belirlenmiştir.

              Kovid-19 salgınının Türkiye’deki tehlikeli seyri devam ederken, salgının en yaygın olduğu şartlarda Malatya’da da kademeli, kısmi süreli, seyreltilmiş sınıf düzeni şeklinde düzenlemelerle,yüz yüze devam eden bir eğitim dönemi geçirdik.

                 Ancak 22 Kasımdan itibaren tamamen on line eğitime geçilmiştir.Kısmi zamanlı/ Seyreltilmiş sınıflarda Yüzyüze eğitim olanağı bulan ilkokullarda  EBA ve Öğretmenlerin oluşturduğu iletişim araç ve Ağlarıyla devam eden bir eğitim dönemi sonlandırılmıştır.

                 Eğitim İzleme Kurulu ve Eğitim Sen olarak sürecin başından itibaren eğitimin yüz yüze devam etmesi gerektiğini ısrarla belirtiyoruz. Uzaktan eğitimin var olan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini belirtmekteyiz.

                 Yüz yüze eğitime geçilmesi için salgının belirli oranda bastırılması, okullarda sağlık riski oluşmasını engelleyecek gerekli tüm önlemlerin alınmasını ve okulların tam güvenli olarak açılması gerektiğini ısrarla vurgulamaktayız.

                  MEB, yaptığımız tüm uyarılara rağmen gerek yüz yüze eğitim, gerekse uzaktan eğitim için gerekli hazırlıkları tamamlayamamıştır.;  Uzaktan eğitim sürecinde  derslere katılıma ilişkin olarak  30 Aralık’a kadar izlediğimiz 30  örnek Okulda; 149 Öğretmenimizin  sınıftaki uzaktan eğitime katılımına ilişkin belirlediği verilere göre;;149  Sınıftan izlenen 4480 öğrencinin ; 1941’i(%43) Düzenli olarak ;1417 ( %31) öğrenci  İnternet erişimi kısıtlılığı nedeniyle düzensiz olarak; 1122 (%26) Öğrenci Uzaktan eğitim aracına  erişememesinden kaynaklı olarak uzaktan eğitime hiç katılamamıştır…

Buna göre; Kırsaldaki ve kentin sosyoekonomik olarak daha yoksul olan çevre okullarında Uzaktan eğitime erişim oranı %10 civarındadır.

                     Kentin, alt gelirli nüfusunun yoğunlaştığı kenar mahallelerindeki okulların öğrencilerinin Uzaktan eğitime erişememe nedenleri; Birden fazla öğrencinin olduğu evlerde İnternet/Tablet ve bilgisayar olmadığı/ Var olan Akıllı telefonlar üzerinden aynı anda devam eden derslerin takip edilmesini sağlayacak yeterli Akıllı Telefon ve Yeterli Kontur satın alamadıkları ifade ediliyor…

(    Öğrencisi olan her aileye Ücretsiz İnternet sağlanması ve Ve akıllı Telefonlar için Eğitim sürelerine tanımlanmış Ücretsiz İnternet erişimi sağlanmalıdır.)

                İlimizde 792 Okul8285 sınıfta okuyan 172 000 öğrencimizin ; %26’sı (44 700) uzaktan eğitime erişim olanağı bulamadığından derslere katılmamıştır. Öğrencilerimizin %31’nin (Yaklaşık 53300) İnternet erişim kısıtlığından dolayı derslere düzenli katılamadığı tespit edilmiştir…

                  172 000 Öğrencimizin (% 43) 74 000’i Uzaktan eğitime erişim olanaklarıyla Pandemi’nin yarattığı olumsuzluklardan  en az etkilenmiştir..

               Ortaöğretimdeki Yaklaşık108.733 öğrencimizin;  Ara sınıflardaki  (6-7-10-11) (%50’si)  54.336 için yüzyüze  eğitim alamadığı vahim bir dönem yaşanmıştır.

               Pandemi kısıtlılıklarının sebep olduğu olumsuzluklarla birlikte 2020-2021 Eğitim öğretim yılının 1. dönemi öğrencilerimiz için telafisi zor mahrumiyetler ve eşitsizlik yaratarak sona ermiştir.

                   COVİD-19 Salgını koşullarıyla açığa çıkan Kamusal eğitimin nitelik olarak çöküşünü gösteren bu sonuç; 2002’den beri devam eden; Eğitim yatırımlarının ihmal edilmesi ve Eğitimde özelleştirmeyi teşvik ve özelleştirme politikalarının sonucudur…

    2002 yılında Eğitim sistemi içindeki oranı %2,97 olan Özel okullar; Yoğun özelleştirme politikaları sonucu Özel okul oranı %24’e çıkmış durumdadır…

               Eğitimin özelleştirilmesi politikaları; Parası olanın Nitelikli eğitim aldığı; Parası olmayanların Niteliği düşürülmüş ve olanakları kısıtlı kamu okullarında eğitim aldığı, eğitimde fırsat eşitliğini yok eden Kamusal eğitim sistemimizin yetersizliklerini COVİD -19 salgını açığa çıkarmıştır.

 Anayasamızın 42.Maddesine göre; “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

               Eğitim ve öğretim, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devlet'in gözetim ve denetimi altında yapılır.” Açık hükmüne rağmen ısrarla özelleştirme politikalarıyla eğitim hakkını piyasalaştıran öğrenciyi müşteri olarak gören piyasacı eğitim politikaları eğitim/ Öğrenimi anayasal hak olmaktan çıkarmıştır. Eğitimde özelleştirme politikalarından derhal vaz geçilmelidir…

              Eğitim/ Öğretim sistemimiz; Eğitim hakkına erişim ve Niteliği bakımından 77 OECD ülkeleri arasında 49’uncu sırada… Dünya Kalite sıralamasında Suudi Arabistan’ın gerisinde 99 sıraya düşmüş durumdadır…

 

              Hükümeti; Anayasal vatandaşlık hakkı olan Eşit/Parasız nitelikli kamusal eğitime erişim sağlayacak tedbirleri almaya bir kez daha çağırıyoruz…

                Nitelikli Kamusal eğitimin altyapısını oluşturmak; çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre Laik Bilimsel  eğitime erişim olanağını oluşturma sorumluluğunu; Eğitimde özelleştirme politikaları ile Özel okullara devreden ve Dini Cemaatler /Vakıflar ve Diyanet üzerinden Belirsiz ve yetkisiz oluşumlara devretmek (Eğitimi Destekleme  Platformu gibi eğitim süreçlerine dahil edilmesinin hiçbir Anayasal ve Yasal dayanağı bulunmayan oluşumlara devretmek) anayasal bir suçtur...(DANIŞTAY Kararlarıyla Yetkisizlik ve Hukuksuzluk Kararı verilmiş protokoller) Hukuksuz Protokollerle  eğitimi dinselleştirme politikaları eğitim sistemimizin niteliğini telafisi mümkün olmayan bir yıkıma doğru sürüklemektedir…

                Birinci dönemi sorunlu geçen 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının 2. Dönemi başlamadan önce Bütün Öğrenci/ Öğretmen ve Eğitim çalışanlarının tamamının öncelikli aşılanması sağlanarak; 2. Dönemde tamamen yüz yüze normal  Eğitim-Öğretime  geçilmesi sağlanmalıdır..

 

             - Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ‘EK BÜTÇE’ oluşturulmalıdır.

 

             - Bütün eğitim kurumlarında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire görevlendirilmelidir.

 

               - Bütün eğitim kurumlarının maske, dezenfektan, temizlik ve hijyen malzemeleri gibi acil ihtiyaçlar okul-aile birlikleri tarafından değil bakanlık bütçesiyle ücretsiz karşılanmalıdır.

 

                 - Okullarda temizlik ve hijyen işlerinde çalışacak personel açıkları İŞKUR, Okul-Aile Birlikleri vs ile dönemlik geçici değil, KADROLU ATAMA ile karşılanmalı; hijyen ve salgınla mücadele konusunda eğitim almaları sağlanmalı ve salgına karşı koruyucu ekipmanla donatılmaları sağlanmalıdır “

 

TÜM KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR…

MALATYA EĞİTİM İZLEME KURULU

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.