ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

"Basın meslek örgütlerinin güç birliği yarın için umut veriyor"

 

14 Temmuz 2021 04:45

Gazeteciler cemiyeti başkanı Nazmi Bilgin;

 

 

          Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin basın kartı ve polis şiddeti karşısından gazetecilerin yeniden birlik olmaya başladığını söyledi.

            Gazeteciler Cemiyeti ‘İfade ve Basın Özgürlüğü Haziran 2021 Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda polislerin gazetecilere yönelik şiddet vakalarını eleştirilirken Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin, kötü muameleye karşı meslek örgütlerinin ortak tepki göstermesini ‘olumlu karşıladığını’ söyledi.

            Rapora ilişkin konuşan Bilgin, Haziran boyunca siyaset-medya-mafya üçgeninde yolsuzluk, usulsüzlük, maddi çıkar tartışmalarının izlendiğini ifade etti. Sedat Peker’in iddiaları çerçevesince medya sektöründe tartışmalı ilişkilere tepkiler gösterildiğini anımsattı.

               Hesap verilebilirlik noktasında siyasetin ‘iddiaları araştırmama’ tutumu sergilerken medya sektöründe kısmen kirli ilişkileri aydınlatma tavrının ortaya çıktığını kaydetti.

               AFP muhabiri Bülent Kılıç’a yönelik polis şiddetini hatırlatan Bilgin meslek örgütlerinin dayanışma ve güç birliği içerisinde mesleğin sorunlarına sahip çıkmasının Türkiye medyasının yarını açısından umut verici olduğunu sözlerine ekledi.

 

"Yeniden 'örgütlülük' ve 'dayanışma"

 

             Bilgin şöyle konuştu: “Geride bıraktığımız günler basın ve ifade özgürlüğü açısından pek çok olumsuzlar içeriyordu. Özellikle polis memurlarıyla meslektaşlarımızı adeta kasıtlı şekilde karşı karşıya getirmeyi hedefleyen düzenleme ve bunun yarattığı atmosferdeki sert fiziki müdahaleler, olumsuzluklar olarak not edildi. Ancak barışçıl tepki gösterme ve hukuki hak arama mücadelesinde meslek örgütlerince birlikte hareket edilmeye başlanması ise bizi umutlandırdı.

          Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27 Nisan’da yayınladığı ve kamusal alandaki eylemlerde görüntü alınmasını yasaklayan genelgeyi hatırlatan Bilgin şöyle devam etti: “Medya Dayanışma Grubu adı altında basın özgürlüğüne aykırı mevzuat üzerine hukuki çalışmalar yürütmeye devam eden Gazeteciler Cemiyeti, TGS, ÇGD, DİSK Basın-İş Sendikası, Basın Konseyi gibi meslek örgütleri olarak 29 Haziran’da gazetecilere yönelik muameleyi ve şiddeti protesto etmemiz önemli bir adım oldu.

               Bu yaşananlar, gazetecilik mesleğinde yeniden ‘örgütlülük’ ve ‘dayanışma’ kavramlarını gündeme getiren olumlu gelişmeler olarak da not edildi.”

 

Haziran'daki ihlaller

           Haziran’da da haberleri nedeniyle gazeteciler üzerinde hukuki ve fiziki baskılar gözlenmeye devam ettiğini kaydeden Bilgin rapordan şunları aktardı:Bir kız çocuğuna cinsel istismar olayını haberleştiren Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Bitlis News Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül, Tatvan’da kısa süreyle tutuklandı. Aygül, Bitlis Tatvan Açık Cezaevi’ne konulduktan sonra denetimli serbestlik şartıyla salıverildi.

             Gazeteci Baransel Ağca hakkında Erzurum’da şüpheli şekilde hayatını kaybeden yerel TV muhabiri Yel dana Kahraman’ın otopsi raporunu paylaştığı için soruşturma açıldı.

Samsun’da Yeniçağ Samsun muhabiri İbrahim Akkuş, yeni yapılan devlet hastanesindeki eksiklikleri yazdığı için inşaat çalışanlarınca darp edildiğini açıkladı.

             İHA muhabiri Mustafa Uslu, İyi Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın Dilovası ilçesindeki çiftliğinde yıkım çalışmalarını takibi sırasında saldırıya uğradı. Türk kan ise, her zaman basın özgürlüğü savunucusu olduğunu belirterek, gazeteciye saldırılmış olmasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

                  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Mustafa Uslu’nun başına gelen bu olay için ‘takipçisi olma’ tepkisi gösterirken, foto muhabiri Bülent Kılıç’a polislerin öldüresiye şiddet uygulaması için tepkisiz kaldı.

"Adli tatil ertelemeleri"

               Bilgin daha sonra, “Basın mensupları aleyhine süren davalar, medya üzerinde Demokles’in kılıcı misali gibi adli tatil nedeniyle sonbahar aylarına ertelenirken, yeni soruşturma ve dava dosyaları da açılmaya devam etti. Haziran ayı sonunda açık kaynaklardan cezaevlerinde 32 hükümlü ve 27 tutuklu olmak üzere toplam 59 gazeteci olduğu tespiti yapıldı” diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.