ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

 

 

             Dün izlediğim bir belgeselde önce bal arılarının yuva yerlerini belirleme konusundaki iletişim, müzakere ve karar alma yöntemleri anlatılıyordu, bilahare de insanların.

            Çalışmada, arıların ortaya koydukları görüşlerin ortalaması üzerinden hareket ettikleri görülüyordu.

               Her arı kanat çırpmak suretiyle görüşünü ortaya koyuyor ve sonuçta bir karar çıkıyordu. Arılar orada bulunan birkaç kovandan hangisinin kendileri için daha uygun bir yuva olabileceğini tartışıyorlardı. Ve kovanlar üzerinde yapılan deneylerde her seferinde arılar en doğru kararı verebiliyordu.

             Kameralar daha sonra başka bir yerde toplanan ve oradaki canlı hayvanların kaç kilo gelebileceklerini tartışan bir grup insana yöneliyordu.

               Önce kalabalıktaki bir kaç uzmandan hayvanların kaç kilo gelebilecekleri yönünde görüş alınıyordu, sonra da kalabalıktaki birçok kişiden aynı konuda ayrı ayrı görüşler alınıp o görüşlerin ortalaması bulunuyordu.

              Yani bir tarafta uzman görüşü, diğer tarafta ise, sıradan insanların görüşlerinin toplanıp kişi sayısına bölünmek suretiyle bulunan ortalaması.

İlginç olan şuydu: her seferinde kalabalığın görüşlerinin ortalaması, uzman görüşlerinden daha çok doğruya yakın bir sonuç veriyordu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.