ALTIN
 2.439,70
DOLAR
 32,4504
STERLİN
40,7959
EURO
 34,8290

Bir ‘Esat Oktay’ da Van T Tipi’nde

 

16 Şubat 2017 09:28
Bir ‘Esat Oktay’ da Van T Tipi’nde

 

 

Henüz yeni faaliyete geçen Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 12 Eylül dönemini aratmayan uygulamalar yaşanıyor. Koğuşlara baskın düzenleyerek tutsaklara işkence yapan Cezaevi 2’nci müdürünün ‘Sizin Esat Oktay’ınız olacağım’ dediği belirtiliyor

Wan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde müvekkilleri ile görüşmeye giden Avukat Barış Oflas, kameraların olmadığı odalarda tutsaklara işkence yapıldığını söyledi. 23 Ocak’ta 5 kişilik bir koğuşa baskın yapan ve ismi öğrenilemeyen cezaevinin 2’nci müdürü ile beraberindeki 20 kişilik gardiyan grubunun, Şahin Encu, Kemal Kahraman, Hakan Bilekçi, Ahmet Çelik ve Özhan Ceyhun’a işkence yaptığını ifade eden Oflas, saldırı sonrası tutsakların başka cezaevlerine sevk edildiğini belirtti.

Gardiyanlara ‘çıkmayın’ talimatı

Oflas, müvekkillerinin anlatımını ve yaşanan işkenceyi şu sözlerle anlattı: “Ayın 23’ünde anons yapılarak akşamüstü gardiyanların çıkış yapmaması ve yerlerinde durması isteniyor. Bunun devamında söz konusu koğuşa 2’nci müdür ve yaklaşık 20 gardiyan baskın düzenliyor. Müdür koğuşa girer girmez hakaretler eşliğinde ‘Ben sizin Esat Oktay’ınız olacağım, Bana hürmet etmek zorundasınız. Buranın Allah’ı benim diyor.”

‘Kamera önünde dövmeyin’

Tutsakların önce kameraların önünde işkenceye maruz kaldığını ardından da 2’nci müdürün ‘Kameralar önünde dövmeyin’ talimatı ile kamerasız ortama götürüldüklerini ifade eden Oflas, bu durumun kameralardan da bakılarak dudak okuma yöntemiyle tespit edilebileceğini söyledi. Oflas, “5 tutsak kamerasız ortam olan merdiven boşluklarında hücrelere götürülene kadar ciddi bir şekilde darp ediliyorlar” dedi.

Darp raporu verilmedi

İşkence sonrası ters kelepçelenen tutsakların hücrelere atıldığını ve kimi tutsağın baygınlık geçirdiğini anlatan Oflas, aynı gece Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne götürülen 5 tutsağa da darp raporu verilmediği bilgisini paylaştı.

5 tutsak sürgün edildi

Olayın örtbas edilmesi için 5 tutsağın başka cezaevine sürgün edildiğini akataran Oflas, şöyle devam etti: “Tecrit altında tutulan tutsaklara elbiseler verilmemiş ve herhangi bir temizlik malzemesi verilmemiş. Yemekler de dahi kaşık ve çatal gönderilmemiş. Tutsaklar gelen yemekleri dahi elleriyle yemek zorunda kalmış. Cezaevinde diğer tutsakların ortak tepki göstermesi üzerine tutsaklar tecritten çıkarılıyor. Şuanda nereye sürgün edildiklerini de bilmiyoruz.”

İnsanlık ayaklar altında

İşkenceye dair cezaevi savcısına yazılan şikayet dilekçesinin halen savcıya verilmediğini vurgulayan Oflas, başta cezaevi yönetimi, rapor vermeyen doktor olmak üzere tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi: “2’nci müdürün öncülüğünde işkenceler aratarak devam ediyor. Kendisinin de deyişiyle günümüzün Esat Oktay’ı olmuş durumda. Yapılan tüm bu uygulamalar insanlık onurunu ayaklar altına almak demektir. Bu işkencenin sonuna kadar takipçisi olacağız.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.