MALATYA KENT KONSEYİ AHDE VEFA ANMASI
Malatya Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Ahde Vefa” etkinliğinin 2026 yılındaki ilk konuğu şair Sevim Emir oldu.
Etkinlik, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi bünyesinde gerçekleştirildi.
Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca moderatörlüğünde düzenlenen programa kültür ve sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Konferansa şairler, yazarlar ve kültür insanlarının yanı sıra, ulusal düzeyde tanınan kültür elçisi ve Kültür ve Turizm eski müdürü Ali Cengiz de katıldı.
Sevim Emir Kimdir?
“Karagünlü” mahlasıyla tanınan yaşayan halk ozanı Sevim Emir; Arguvanlı âşık Âşık Balı (Ali Balı) ve Satı Hanım’ın dört çocuğundan en küçüğüdür. Babası Âşık Balı, 1907 yılında Keban’ın Tahir nahiyesine bağlı Kesirik (Gümüşlü) köyünde doğmuş, ilkokulu Arguvan’da okumuştur.
2005 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “Yaşayan Halk Ozanı” unvanı verilen Sevim Emir’in hayatı ve edebî kişiliği, âşıklık geleneği içerisindeki yeriyle birlikte değerlendirilmiştir. Halk şiirine hâkimiyeti ve hece ölçüsüyle yazdığı güçlü eserleriyle tanınan Emir; doğa, insan, toplum ve tasavvuf temalarını işleyen şiirleriyle dikkat çekmektedir.
Alevi-Bektaşi geleneği içinde yetişen sanatçı, babasından aldığı ilhamla dinî içerikli şiirler de kaleme almıştır.
Kadın ozanların toplumsal hayattaki yerini anlamak açısından önemli bir isim olarak gösterilen Sevim Emir, Malatya’da yetişmiş güçlü kadın halk ozanları arasında yer almaktadır.
Yayımlanan Eserleri
Arguvanlı Âşık Balı Günlüğü ve Şiirleri (2004)
Baba Ocağı (2005)
Gün Gedikte Deli Ömrüm (2012)

















