ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

 

 

     24 Haziran da erken seçim pardon baskın seçim kararı alınmasından sonra doğal olarak Malatya da ve Türkiye de siyaset hareketlendi.

     Özellikle Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin birlikte yapılacak olması işin tuzu biberi olurken hareketlenmeyi daha da hızlandırdı.

     Malatya siyasi oy potansiyel olarak seksenden önce çoğunlukla CHP önde giderken ne yazık ki 12 Eylül faşizminden sonra sağa kayarak önce Turgut Özal faktörü ile birlikte ANAP ta birleşti.

      Daha sonra da sırasıyla bir dönem Refah bir dönem de MHP olmak üzere radikal sağ da toplanmış ancak bütün bu değişimlere rağmen bazı bölgelerde CHP oyları hep blok olarak kalmış ve ancak bir milletvekili çıkaracak güçte kalabilmiş.

      O gücü de 2011 den bu yana Malatya CHP politikalarına yön vermeye çalışan ağbabanın yönünü kaçırması ile dağılma noktasına gelmiş bakalım bu seçimlerde yeniden toparlanacak mı yoksa darma dağınık olacak mı? dağıtmak için elinden geleni esirgemiyor ancak bazı bölgeler buna rağmen direniyor.

        Neyse tekrar Malatya geneline dönecek olursak en sonda kendisini muhafazakâr demokrat olarak tarif eden ancak ne kadar muhafazakâr ve ne kadar demokrat olduğu kamuoyunda çok tartışılan bununla birlikte isminde bulunan adalete ne kadar sadık kaldığı da çok konuşulan ılımlı İslamcılarla birlikte radikal dinci kesimi de içinde barındıran AKP 2002 den sonra hep en fazla oy alan parti olarak ve en çok milletvekili çıkaran siyaset olarak tarihe ismini yazmıştır.

Malatya da partilerin durumuna kısaca şöyle bir bakacak olursak.

20 Mayıs Pazar günü itibarı ile AKP de 80 ne yakın aday adayı var ancak daha esas olan ilk altı kişilik liste belli olmuş değil. Buna rağmen AKP çok önemli bir atak yaparak il başkanlığından istifa ederek aday adayı olan Hakan Kâhtalının boşalan koltuğuna vekâleten Mahmut Özer bakmakta iken genel başkanın talimatı ile bu göreve asaleten eski il başkanı ve milletvekili olan İhsan Kocayı atadılar.

Bana göre çok önemli bir atak yaptılar.

İhsan Koca AKP çok iyi tanıyan seçmenlerini ve örgütü bilen bir kişi. 

Avukatlık mesleği gereği de ağzı laf yapan bir siyasetçi.

 Bu nedenle AKP 24 Hazirana giderken teşkilatını aktif hale getirmeyi başardı ancak vekil asıl listesi halen ortada yok. Birçok senaryo var ancak aslı halen yok.

        Halen eskilerde ısrar edecekler mi bir değişim olacak mı? Malatya’yı kapsayacak ya da eleştirilere maruz kalmayacak bir liste olacak mı bakacağız göreceğiz.

      2002 den bu yana Malatya da ikinci parti hep CHP olmuş ve yukarda da söylediğim gibi belli yerlerde ve belli mezheplerde ki insanların oyları ile son seçimde birazda zorlanarak ta olsa bir milletvekili çıkarıyorlar.

Malatya CHP de 18 Kişi vekillik için müracaat etti. Bunların içerisinde doğal aday olarak bilinen Veli ağbaba ve hem de 1. Sıra garantisiyle.

 Bu doğal aday yanına Sünni mezhebinde tanınan bilinen birazda parası olan bir aday alması gerekir ki kendisi garanti milletvekili olabilsin. Yoksa partiyi ve seçmen kitlesini küstürdükleri kızdırdıkları dağıttıkları için 1. Nin de çıkma şansı çok az. Kendiside bunu biliyor ve öyle davranıyor.

O nedenle Ne yapılmalı edilmeli 2. Sıraya böyle bir aday bulunmalı idi.

 Ve hemen telefonlara sarılarak başta Mahmutali kaşifoğlu olmak üzere birkaç tane yazarken bile utandığım mezhepsel nitelikli insanları aramaya ve ikna etmeye hatta masraflarını karşılamayı bile taahhüt ederekten trafiği başlatılmış.

 

Veli ağbaba Önce SHP ne 1993 – 1994 yıllarında üye oldu. Mahmut alikaşifoğlu o dönemlerde il başkanlığı il yöneticiliği yapıyordu. Mahmut âli kaşifoğlu sol ve sosyal demokrat mücadele si verirken Veli Ağbaba babasının yanında daha dışarı beklide çıkamıyordu.

Kısaca emekse emek bilgi birikimi ise bilgi birikimi maddiyat sa kâşifoğlu onun ağırlığı kadar mücadeleye para harcamıştır.  Ehliyetse ehliyet liyakatse liyakat Ancak bu gün ısrarla davet edilen o nedenle de aday adaylığını kabul eden Mahmut âli Kaşifoğlu gibi isimler ilk altı kişilik listede yoklar.

Yazıklar olsun. Emeğe saygısızlık ancak bu kadar olur. nokta.

Malatya da CHP milletvekili gayrı resmi aday listesi bakın kimler var?

1-Veli ağbaba

2-Hulusi Porgalı

3-Soner Gökçe

4-Berna Karataş

5-Mehmet Emin dönmez

6-Mahmut akbıyık

 

Malatya da oy oranı bakımında üçüncü parti MHP. Geçen dönem 47 – 48 bine yakın oy almıştır.

Bu dönem Cumhur ittifakı içerisindedir.

MHP de  1. sıra adayı Mehmet Cengiz Fendoğlu 2. Sıra adayı da Ömer Ekici. Mehmet fendoğlu merhum Hamit Fendoğlunun yeğeni olup Malatya da belli bir bölgenin aşiretin desteğini alabilir. Ömer ekici geçmişte MHP il başkanlığı yapmış son seçimlerde MHP meclis üyeliğine seçilmiş emektar bir kişilik ve Akçadağ ın bazı bölgelerinde etkinliği olan bir siyasetçi.

MHP ittifakla birlikte bir vekil çıkarabilir.

Yine oy Oranı olarak baktığımızda dördüncü parti HDP dir.

HDP 7 Haziranda tabi Aydın Erdoğan faktörü ile birlikte bir rüzgâr yaratılmış 37 – 38 bin oy alınmıştı. Daha sonra 1 Kasım seçimlerinde her türlü baskıya rağmen YİNE Aydın Erdoğan aday olmuş ve 25 bin civarında oy alabilmişlerdir. HDP Malatya da vekil belki çıkaramaz ancak her bir oyları HDP nin barajı geçme sırasına yazılacağından HDP adına önemli görülmektedir o nedenle HDP de Malatya da seçime güçlü bir şekilde asılacaktır.

Saadet partisi daha önce Refah döneminde Malatya da iki vekil çıkarmış Malatya belediyesini Münir Erkal ile kazanmış bir potansiyeli var idi… Ancak Bu potansiyelin çok büyük çoğunluğu AKP saflarına geçerek oy vermişlerdir. Bu seçimde o emanet oylarını alırlarsa belki millet ittifakı ile söz sahibi olabilirler.

İYİ parti adı gibi iyi görünüyor ancak tabir caizse kesilmemiş karpuz. Yanlış bilmiyorsam 20 den fazla aday adayları da Malatya da var. En önde AKP eski milletvekili Süleyman sarıbaş olmak üzere belki de isimsiz kahramanlar var bakacağız göreceğiz.

Cumhurbaşkanlığı seçimi iki ittifak arasında geçer ancak Malatya da Cumhur ittifakı oy bazında önde olur olabilir.

Siyaset bu alamet te bizde vatandaş olarak bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete mi?

Yoksa da durun bakalım TAMAM buraya kadar mı diyeceğiz.

TAMAM Buraya kadar demek dileği ile…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.