ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

 

 

           CHP ve liderinin, altılı masanın oluşumundaki rol ve emeğinin yadsınması mümkün değil. Özellikle İYİ partinin bu günlere gelmesindeki olağanüstü çabası unutulmamalı.

             Bu gerçeği en iyi bilen de unutmaması gereken de İYİ partinin kendisidir. Çünkü Kılıçdaroğlu; partisini de zorlayacak şekilde çok sayıda Milletvekilini istifa ettirerek İyi Partinin grup kurup seçimlere girmesini sağlaması, İyi partinin bugün altılı masanın kaderini etkileyebilecek kadar alan bulması CHP ve Lideri Kemal Kılıçdaroğlu sayesinde gerçekleşmiştir.

           Ancak ilkelli ve kurumsal olmayan hiçbir ilişki veya ittifak sonuna kadar sorunsuz devam etmez ve etmeyeceği de bir kez daha ortaya çıktı.

           Çünkü genetik dokusu farklı, dünyaya ve demokrasiye bakışı ters bir yapı i ile uyum sağlama ortak payda yakalama imkânı eşyanın tabiatına aykırı olması nedeniyle o kadar da kolay değildir.

Altılı masanın bir handikabı da ilkesel ve niteliksel olmaktan çok nicel ve sembolik oluşudur.

            Kamuoyu anketlerinde oy oranlarının toplamı HDP nin yarısı kadar olmayan dört partinin temel aktör olarak yer almasına karşın Siyaset denkleminde belirleyiciliği her kes tarafından kabul edilen HDP nin dışlanması masanın üstenci ve kibirli özünü açığa çıkarmaktadır. 

              Birde bu işin içine ırkçılık derecesinde milliyetçilik ve hamaset girince iş büsbütün bugünkü aşamaya varır. Bu yapısal sorun sadece İYİ parti ile sınırlı olmayacağını düşünüyorum.

             Masanın diğer bileşenleriyle de dörtdörtlük bir uyumun söz konusu olmadığını belirtmek gerekiyor. yaşanan uyumsuzluğun en belirgin işareti altılı masada İYİ partinin HDP düşmanlığı üzerinden kopardığı fırtınaya vicdani ve ilkesel bir müdahalede bulunmamaları, bir tek söz söylememeleri ittifakın tabiatına aykırı olmadığını gösteriyor.

             Altılı masayı bu günden zorlayan temel nedenlerden biriside ittifakın seçim sonrasında baş ta Kürt sorunu olmak üzere toplumsal çoğunluğun ekonomik, demokratik, sosyal, kültürel beklenti ve arzularının çözümü noktasında da ortak bir istence sahip olmamasıdır. Her birinin farklı şerit, farklı ideolojik bakışa sahip olması kurumsal ahengi ortadan kaldırıyor. 

              Toplumsal sorunların çözümüne yönelik stratejik bir güç hedef ve ortaklaşma arzusu olmaksızın sadece iktidara seçimlerde kaybettirme taktiği üzerinden kurulan ittifakın başarılı olma şansı son derece sınırlıdır.

            Çünkü İktidarın dayattığı kriminalizasyon çerçevesinde kendini sınırlı bir alana hapseden ve oradan siyaset yapmaya çalışan bir muhalefete de toplum pek itibar etmez bunun en bariz örneği kamuoyu araştırmalarına yansıdığı gibi İktidarın uğradığı oy kaybına rağmen muhalefetin oylarına herhangi bir artışın yansımayışıdır.

            Evet, iktidar topluma verdiği eziyetten dolayı kaybediyor ancak ortada kazanan bir muhalefet görünmüyor, görünmediği gibi iktidarın masayı dağıtmada açıkça kullandığı  “HDP, CHP, PKK, FETÖ ve terörist” angajmanına da teşne oluyor.

            En son HDP üzerinden çıkarılan Bakanlık tartışması, altılı masanın ne denli pamuk ipliğine bağlı olduğunu gösterdi. İktidarın altılı masayı çökertme taktiğinin en iyi alıcısı, dayanağı ve şansı İYİ partinin açıktan yürüttüğü üstenci, ırkçı, ayrımcı tavrı ile birlikte masadaki diğer bileşenlerin Kılıçdaroğlu’nun öne çıkan adaylığı ile ilgili kimlikçi, mezhepçi, teslimiyetçi tutumudur.

Seçimlere kadar iktidar “HDP ve terörist” sopasını masanın başında sallayacaktır.  

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.